hw
recenze
Trust Graphin GXT 960

Trust Graphin GXT 960 - recenze
Trust Graphin GXT 960 - recenze
12:00, 17.04.2021

Trend výroby cenovo dostupných herných myší s takzvaným honeycom šasi, teda dierkovaným telom za účelom čo najvyššieho odľahčenia, neutícha ani v roku 2021. Ak si teraz matne spomínam, zatiaľ čo mám v ústach vrazený kus medového plástu a sajem ako upír po paradajkovej diéte, posledné dva roky sa len v mojich rukách vystriedala necelá desiatka podobne koncipovaného herného hardvéru a v drvivej väčšine išlo o viac ako hodnotné produkty. Aj preto som bez váhania kývol smerom k distribútorovi lokálne dobre známej a preverenej spoločnosti Trust, ktorá nedávno uviedla na trh GXT 960 Graphin, čo je plnohodnotný reprezentant odľahčeného herného náradia s dierkovaným zovňajškom. V nasledujúcich riadkoch si tak spoločne prejdeme moje vlastné skúsenosti z myši ako takej a záverom určite nevynecháme ani tradičné porovnávanie s už spomenutou konkurenciou.

74 gramov

Klik pro zvětšení (Trust Graphin GXT 960 - recenze)

Skočme do toho rovno opisom dizajnovej stránky. GXT 960 prichádza síce s dierkovanou kostrou vhodnou do pravej ruky, do ktorej výrobca natlačil optický snímač, avšak na rozdiel od iných podobne zostrojených myší sa rozhodol všetky súčiastky prekryť bielym priesvitným plastom. Akonáhle je preto myš aktívne zapnutá, tá jedna dióda umiestnená v zadnej časti prístroja stačí na vytvorenie uspokojivého RGB efektu po celom tele - tu problém nevidím žiadny, snáď jedine ak by vám subjektívne prišlo toto rozhodnutie hlúpe už len na základe navyšovania celkovej hmotnosti (myš váži 74 gramov). Tak či onak, v neaktívnom stave vyzerá myš dosť podivne a osobne sa skôr prikláňam na stranu jemného znechutenia a istej lacnosti, aká mi pri bližšom pohľade v súvislosti s tou bielou hmotou pod dierkami udrela okamžite do očí. V tom momente, ako sa však myš aktivuje a spustí svoju svetelnú šou, prvotné pocity sú preč, ako keď utne.

Odolné telo, aké znesie aj tvrdšie zaobchádzanie

Klik pro zvětšení (Trust Graphin GXT 960 - recenze)

Trust tu servíruje šesticu programovateľných tlačidiel prostredníctvom vlastného softvéru, ktoré netreba nejako bližšie špecifikovať - ide o štandardné rozloženie. Potešila ma dozaista celková tuhosť použitých materiálov, pri ktorých máte okamžite pocit, že aj keby vám myška padla niekoľkokrát na zem, nie je šanca, aby sa akokoľvek poškodila. Rolovacie koliesko ide na vlne predpokladaných reakcií a pod jeho pôsobiskom je umiestnené šesťhranné tlačidlo určené na regulovanie DPI citlivosti (rozsah DPI končí u 10 000). Ak už som vyššie zahryzol do RGB funkcií, tak tu vás určite poteší podpora plnej palety so šestnásť miliónmi farieb (už ich niekedy niekto spočítal?), ktoré v kombinácii s uvedeným bielym plastovým krytom vytvárajú akýsi efekt pastelu na čistom plátne. V mojich očiach a pri zníženej svetlosti sa tento efekt dá definovať ako atraktívny, zvlášť ak si váš herný kútik radi prispôsobujete na štýl rumunských diskoték, každopádne viem si predstaviť situáciu, pri akej by niekto nad podobným osvetlením ohrnul nos.

Priemerný softvér s minimom funkcií

Klik pro zvětšení (Trust Graphin GXT 960 - recenze)

Verím, že sme vizuálny aspekt predmetu recenzie už v tomto texte pretriasli viac než dosť a poďme na samotné dojmy z ostrého testu. Trust Graphin GXT 960 sa aj vďaka svojim teflónovým podložkám krásne kĺže po akomkoľvek textilnom povrchu (vrátane Cordura materiálu) a v priamom porovnaní s konkurenciou ako SteelSeries, Cooler Master či Logitech dokázala pri meraní držať tempo viac či menej obstojne. Obstojný optický snímač PixArt stíhal v rámci svojich možností vstrebať akúkoľvek hernú koncepciu. Z čoho som ale nebol práve nadšený? Pletený kábel o dĺžke 1,8 metra bol na môj vkus až prehnane tuhý a osobne si myslím, že už nič na svete (okrem bezdrôtového modulu) nedokáže nahradiť tú ľahkosť z dizajnu takzvanej šnúrky od topánok. Tú u honeycomb šasi vídame pomerne často a čo do filozofie ľahkosti je to podľa mojej mienky vôbec tá najlepšia voľba. Druhým významnejším nedostatkom sa môže stať dopad dlhodobého namáhania spínačov, keďže na mňa pôsobili dosť lacno a nepresvedčivo. Posledný menovaný aspekt však neviem posúdiť po mesiaci používania, čiže ho berte s rezervou, ostatne výrobca vám poskytuje tradičnú formu záruky.

Cena neurazí

Klik pro zvětšení (Trust Graphin GXT 960 - recenze)

Trust Graphin GXT 960 sa momentálne pohybuje v cenovej relácii okolo 35 Eur, čo je aj v ponímaní stále čoraz bohatšej konkurenčnej ponuky obstojná cena, aká by vás nemala uraziť. Po kúpe si na svoj stôl vybalíte istú formu priemeru pre pravákov (ľavá ruka nekliká) s nie práve intuitívne spracovanou softvérovou podporou a otáznym dopadom na kvalitu spínačov po zhruba roku intenzívneho používania. V prvom rade ide stále o ultra ľahký nástroj na hranie hier s krásnym pohybom po podložke, kde je všetko podmienené aj keď asi najlacnejšiemu optickému snímaču, ale stále spoľahlivému čo do komplexného využitia. S rozpočtom nastaveným do nižších vôd by ste sa preto u značky Trust dozaista nepopálili, aj keď ja osobne by som si radšej pár centov priplatil a siahol po konkurenčnej značke - to už je však vecou subjektívnosti, aká by v takomto článku nemala mať hlavné slovo.



Klik pro zvětšení (Trust Graphin GXT 960 - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Trust

Klik pro zvětšení (Trust Graphin GXT 960 - recenze)


CGwillWin