hw
recenze
HP Pavilion Gaming

HP Pavilion Gaming - recenze
HP Pavilion Gaming - recenze
12:00, 23.01.2020

Tak ako je sekcia OMEN akousi luxusnou partnerkou každého hráča a milovníka hardvéru od spoločnosti HP, tak môžme aj kategóriu Pavilion charakterizovať v zmysle spoľahlivého kamaráta. Tento priateľ je jednak cenovo dostupný (stačí mu párok a pivo na hlavnej vlakovej stanici) a zároveň vás dokáže podržať za akýchkoľvek okolností. Je teda otázkou, či vám v súčasnosti vyhovuje dlhodobejšie partnerstvo s vysokými nákladmi alebo dáte prednosť spoľahlivému priateľstvu, ktoré dokáže dodržať akési vaše očakávania a potreby. Táto moja analógia napojená na test novej rady notebookov HP Pavilion Gaming sa logicky dotýka primárne videohier, avšak nielen tento aspekt si spoločne prejdeme v nasledujúcom texte.

Rozpätie grafického výkonu tu je nastavené od NVIDIA GeForce GTX 1050 až po GeForce GTX 1660 Ti.

Klik pro zvětšení (HP Pavilion Gaming - recenze)

Rada OMEN je primárne pre každého, kto potrebuje mať za každú cenu RTX 20 a akonáhle by ste chceli presne takýto odrazový mostík grafického výkonu, je nutné jednoducho poriadne priplatiť. My sa dnes však úzko zameriame práve na najnovší Pavilion, ktorý už takto v úvode môžem jemne pochváliť, minimálne po stránke dizajnu. Pätnásťpalcovú a príjemne matnú obrazovku tu konštruktéri zabalili do tvrdeného plastu s ostrejšími hranami, čo vo výsledku vytvorilo už na prvý pohľad jednak modernistické vnímanie, ale hlavne zaručilo aj vyšší stupeň odolnosti voči nárazom. Nový laptop rady Pavilion je jednoducho schopný pojať aj drsnejšie používanie bez toho, aby stratil na atraktívnosti. Vôbec najviac mňa osobne zaujal zadný otvor určený na vývod teplého vzduchu, vďaka ktorému sa vetranie dá kategorizovať ako silný nadštandard a samotný notebook (testoval som verziu v cenovej relácii cca 800 Eur / 19 000 Kč a grafikou NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB) ani pri dlhšej záťaži neskúšal imitovať zvuk dopravného lietadla.

Šasi tohto stroja neumožňuje vymeniť batériu.

Klik pro zvětšení (HP Pavilion Gaming - recenze)

Zelená farba ako poznávacie znamenie, že stroj je pripravený nielen na hranie, ale aj na bežné kancelárske výkony, na vás u tohto produktu vyskočí ako čertík z krabičky. Dominantou klávesnice je totižto zelený okraj jednotlivých tlačidiel, ktorý sa po aktivácii podsvietenia stáva o to väčšou doménou. Pochopiteľne som tento stroj testoval aj pri intenzívnom písaní a ak je práve tento atribút pre vás dôležitým faktom, určite sa nový a oveľa ľahší Pavilion dá odporučiť na skladbu textu. Výška kláves je minimálna, avšak plne funkčná, bez akýchkoľvek výpadkov a zvuk počas frenetického ťukania spadá hlboko pod hranicu nejakého rušenia vás alebo okolia. Kto si však kupuje herný notebook na napodobňovanie ďatľa bielochrbtého, čo?! To nás privádza k širokej škále možného pripojenia. Nový, a oproti predchodcovi aj o niečo tenší, Pavilion je vybavený hneď štvoricou USB 3.2 vstupov, z čoho jeden jediný používa štandard C-Gen 2 a zvyšné bežia na minulej generácii. Cez to všetko ste aj vďaka vhodnému adaptéru schopní pripojiť tento prenosný počítač cez DisplayPort, a to sa rozhodne cení. Menej však už absencia dnes bežného Thunderbolt 3.

Medzi ďalšími vstupmi umiestnenými po oboch stranách prístroja nájdete HDMI 2.0, ethernet, čítačku SD kariet ako aj 3.5 milimetrový konektor pre headset alebo slúchadlá.

Klik pro zvětšení (HP Pavilion Gaming - recenze)

U každého nielen herného notebooku je často tŕňom v oku trackpad. Ak sa teraz duchom skloním nad predmet nášho dnešného testu a rukou prejdem po hladkom povrchu multifunkčného trackpadu, necítim sa nijako nepríjemne. HP je v tomto smere už roky zárukou istého štandardu, kde presné sledovanie pozície prstov a vždy počuteľné kliknutie idú takpovediac ruka v ruke s našimi očakávaniami. Pre bežnú prácu, teda mimo nejakých game potrieb, vám teda vo výsledku trackpad poslúži tak, ako má. Ponorme sa však teraz viac do hĺbky a v krátkosti sa pozrime na zloženie vnútorností. Je pre mňa dosť komplikované tu teraz predostierať všetky varianty, s akými sa tento herný notebook dodáva na pulty predajcov, každopádne HP sa evidentne snažilo namiešať cenovú reláciu pre potreby mnohých, aj náročnejších konzumentov. Ako som už uviedol vyššie, k nám do redakcie dorazil cenovo dostupný výrobok s grafikou NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB doplneným o procesor Ryzen 5 3550H a 16GB DDR4. Vďaka tomu som mal možnosť spustiť, samozrejme za určitých kompromisov, všetky súčasné herné novinky a necítiť sa totálne za zenitom. Čo sa týka SSD, tak pri tejto konfigurácii sa do ponuky dostal 512GB od Samsungu.

Obrazovka s rozmerom 15,6 palcov dokáže zobraziť natívne full HD s obnovovacou frekvenciou 144 Hz.

Klik pro zvětšení (HP Pavilion Gaming - recenze)

Kvalita zobrazovania hier samotných tu poteší každého, kto vyžaduje čo najkratšiu odozvu. Na moje laické oko potom dopadla rovnako príjemná zmes farieb, kde síce čiastočne vyčnieva vyobrazenie čiernej, avšak kde sa zase myslí na pestrosť ako takú. Displej je matnej povahy a na priamom slnečnom svetle sa snaží čo to dá, aby vám pomohol redukovať vonkajšie vplyvy. Pochopiteľne sa mu to darí len čiastočne a ak chcete túto hernú mašinku často využívať na externé radovánky, bude lepšie, ak si nájdete dostatočné tienenie. Inak nemám k obrazovke zásadnejšie pripomienky, snáď len isté skreslenie obrazu pri väčšom pozorovacom uhle. Nastal teda čas pristúpiť k finálnemu hodnoteniu. Séria Pavilion Gaming od firmy HP sa ani v roku 2020 nemá začo hanbiť, keďže prináša finančne nenáročnú mašinu na spustenie moderných videohier s minimálnym kompromisom, kde už záleží na vašich technických preferenciách. Osobne veľmi oceňujem moderné a výberom materiálu aj odolné šasi, ktoré v kombinácii s pestrou paletou pripojenia a kvalitnou klávesnicou môže nahradiť váš súčasný a vekom poznamenaný notebook.

Zelená je dobrá...

Klik pro zvětšení (HP Pavilion Gaming - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti HP

Klik pro zvětšení (HP Pavilion Gaming - recenze)


CGwillWin