recenze
Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4 - recenze
Valkyria Chronicles 4 - recenze
12:00, 12.12.2018

Sériou Valkyria si spoločnosť SEGA na seba uplietla tak trošku bič, ktorým ho už od roku 2008, kedy vyšiel prvý a doteraz aj najkvalitnejší diel, mlátia fanúšikovia rovno po hlave. Aj keď sa aktuálne nachádzate v teste pre regulárnu štvorku, dve predchádzajúce časti boli pôvodne vydané na dávno mŕtvy handheld PSP, a tá posledná dokonca len v Japonsku. Preto tá moja asociácia na nevraživosť fanúšikov prvej časti, ktorí sa logicky dožadovali minimálne rovnako kvalitných pokračovaní, avšak tie vôbec neprichádzali. Teda až doteraz, kedy si SEGA uvedomila zlé smerovanie tejto inak originálnej IP a rozhodla sa pre návrat pod vlajkou štvrtej časti. Práve na tú sa konečne dostalo aj v našej sekcii testov (v poslednej dobe je to skutočne u nás pretlak článkov a nestíhame vydávať všetko včas) a tak si teraz spoločne môžeme spraviť takú malú sondu do jedného anime príbehu vytvoreného ako zábavné zrkadlo voči inak nesmierne krutej druhej svetovej vojne.

Testoval som verziu na Nintendo Switch, ktorá po technickej stránke jemne zaostávala za zbytkom platforiem.

Klik pro zvětšení (Valkyria Chronicles 4 - recenze)

Príbeh sleduje osudy jednotky s kódovým označení E, ktorá je jednou z najdôležitejších v strategickom vývoji globálneho konfliktu medzi Atlantickou federáciou a Východnou cisárskou alianciou. Neznalý dejín by teraz zbytočne začali pátrať po nejakých reálnych odkazoch na tieto pre hru znepriatelené strany, avšak akonáhle si vypočujete pár detailov okolo ich histórie, ktoré vám pekne spracovaný výklad samotného deja v hre ponúkne, nepochybujem o tom, že sa vám okamžite vybaví skutočná predloha v podobe druhej svetovej vojny. Pre vás je určite dobre, že jednotka E a jej veliteľ Claude Wallace bojuje pod tým sympatickejším práporom a tak nebudete mať vôbec problém sa stotožniť s jeho motívmi, aj keď tie nebudú vždy akousi osou, okolo ktorej sa celý príbeh točí. Claude je predsa len jedno koliesko v obrovskom a politikou poháňanom stroji, ktorý samotný boj vidí len ako štatistiku a zo smrti si nerobí viac starostí než z nákupu záhradného nábytku. Tu musím vyjadriť obrovskú spokojnosť s pomerom výkladu vážnej noty a reálnych smrtí v celom konflikte, ktoré autori dokázali šikovne rozriediť humorom. Na jednu vážnu scénu tu pripadne niekedy aj trojica jednoduchších a vtipne napísaných dialógov, tie razom zjemnia každý zárodok nepríjemného pocitu, ktorý by sa vo vás mohol objaviť.

Príbeh tu je prezentovaný vo forme denníka člena samotnej jednotky E, ktorý stránku po stránke detailne popisuje nielen boje, ale aj to, čo im predchádzalo.

Klik pro zvětšení (Valkyria Chronicles 4 - recenze)

Výpravná forma mi teda rozhodne sadla a ostávalo sa tešiť na samotné boje. Tie totiž v prípade minulých dielov značne kulmovali, bohužiaľ však smerom dole. Našťastie v tomto prípade sa SEGA skutočne rozhodla počúvať svojich verných zákazníkov a smer bojov znova stočila k toľko spomínanej jednotke, respektíve ku kvalite. Výsledkom je teda vyvážený mix medzi akousi TPS akciou a ťahovou RPG. Prvý koncept stelesňuje kamera a obmedzený pohyb postáv a druhý zase zastupuje možnosť ich vývoja a časová tolerancia vašich rozhodnutí, to znamená krokov na koho mieriť a samozrejme aj čím. Jednotku si počas bojov skladáte vždy sami a to podľa vlastného uváženia (počet je len vo vašej réžii). Je teda len čisto na vás, či dáte prednosť jednostranne podanému zloženiu s minimom pestrosti na špecializácie, alebo uprednostníte košaté rozloženie hodností. K dispozícii máte všetky možné a históriou preverené "povolania" od tankistu, cez pešiaka, ostreľovača, guľometníka, ženistu až po zdravotníka. Každý má pochopiteľne iné schopnosti a ako ich využije v boji, to už bude záležať len na vás, veliteľovi. Jednotlivé kapitoly sa potom v rámci akcie delia na rôzne misie. Nemusí vždy ísť len o likvidáciu súperov klasickým spôsobom. Niekedy je nutné sa len preplaziť dostatočne hlboko do územia nepriateľa a napríklad získať informácie. Inokedy vás nadriadení pošlú doslova na samovražednú misiu, ktorá bude len o striktnom strieľaní. Pestrosť je teda určite značná, aj keď priestoru tu stále ostáva do budúcna dosť.

Nie náhodou celkový dej nadväzuje na udalosti z konca pôvodnej hry z roku 2008.

Klik pro zvětšení (Valkyria Chronicles 4 - recenze)

Grafická stránka bola ešte v časoch prvého dielu veľmi diskutovanou stránkou celej tejto strategickej akcie a našťastie sa podarilo zachovať jej pôvodný kreslený zámer aj do štvorky. Preto nebol vôbec problém nastaviť Valkyria Chronicles 4 na slabší výkon systému Nintendo Switch, na ktorom som ostatne projekt samotný recenzoval. Pokiaľ sa mám vyjadriť na adresu technického zázemia v prípade konzole umiestnenej v doku, a teda k TV režimu celkovo, nemám tomuto formátu hrania nič moc čo vytknúť. Horšie to už ale bolo v prípade prepnutia do handheld režimu, kde často padalo snímkovanie a pri poriadne zhustených situáciách to bolo dokonca ako keď sa snažíte spustiť súčasnú PC hru na desať rokov starom stroji. Našťastie týchto momentov som ja osobne zažil počas celých cca 40 hodín hrania len pomenej, takže ak by ste sa rozhodovali či ísť práve do Switch verzie, určite vás od toho nebudem odhovárať na základe zopár nešťastných situácií. Tie by suverénne prevalcovalo to pozitívne, čím sa hrdo pýši celková hrateľnosť. Nebolo by to z mojej strany vôbec fér, keďže nie všetci majú Switch len na hranie mimo domova, ďaleko od veľkej TV.

Každý jeden pohyb po mape je zastúpený akýmsi akčným bodom. Ich počet môžete v priebehu bojov navýšiť, ale aj naopak stratiť prípadným úspešným ťahom súpera.

Klik pro zvětšení (Valkyria Chronicles 4 - recenze)

Keď sa pozriem s odstupom času na obe príbuzné čiarky v celej sérii, teda jednotku a štvorku, autori sa evidentne nesnažili priniesť zásadné zmeny v koncepte, ale len vylepšovali to, čo už nastavili u prvého dielu. Na jednu stranu je to určite dobre pre kvalitu hry samotnej, avšak viem si predstaviť aj negatívne názory znalcov, ktorí jednoducho očakávali nejaký zásadný posun vpred. Ten sa však nekoná. Osobne si viem predstaviť pár nápadov, ktoré mi kolovali po rozume vždy v momente, kedy som urobil chybný úsudok a zašiel s vojakom do miest, z ktorých už nebolo v daný moment návratu. Privítal by som vtedy napríklad obetovanie dvoch akčných bodov na privolanie takej motorky či iného mechanizmu, ktorý by mi dal zrazu výhodu a nové možnosti v pohybe. Aj napriek mojim fantáziám je však samotný mechanizmus nastavený viac ako slušne a akonáhle človek pochopí základné princípy využívania schopností svojich vojakov, bude sa snažiť z hry vyťažiť maximum. Možno si aj uvedomí, že voľba nižšej obtiažnosti z úvodu bola chybou a sám si ju zvýši. Valkyria Chronicles 4 je totižto titul schopný vás vtiahnuť do pútavo spracovaného dobrodružstva, nech už sa bavíme o výpravnej alebo akčnej stránke.

Absencia inovácie a totálne opomínanie dôrazu kladeného na detaily bojového pola môžu určite zamrzieť.

Dlho som sám seba presvedčoval a priam sa nútil k vyššiemu číslu, než nakoniec nájdete nižšie. Ak by som nikdy nehral prvý diel, asi by som pokojne takpovediac pritlačil pedál k podlahe, avšak takto sa neubránim porovnávaniu a aj cez parádne napísaný dejový part, či pekne poskladanú hudobnú kulisu vrátane profesionálneho dabingu, sa musím postaviť čelom samotným faktom. Najnovšia Valkyria Chronicles by potrebovala inováciu v oveľa väčšej forme, ktorá by z nej razom spravila niečo viac, než len radové, aj keď inak výborné, pokračovanie. Budeme však dúfať a veriť, že možno piaty diel príde v tom správnom čase a v kabáte ušitom na mieru evolúcie.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Valkyria Chronicles 4 - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One X

Ceny hry Valkyria Chronicles 4 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Valkyria Chronicles 4 - recenze)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Dôstojný návrat ku koreňom, ktorý však suverénne hádže rukavicu budúcim a potrebným zmenám

CGwillWin