recenze
Super Lucky's Tale

Super Lucky's Tale - recenze
Super Lucky's Tale - recenze
15:43, 13.11.2017

Názov Lucky's Tale sa možno niekomu z vás bude spodobňovať s virtuálnou realitou, čo má svoje opodstatnenie. V minulom roku totižto práve tento arkádový počin priniesla firma Playful v malom launch balíčku pre Oculus Rift a skúšali si tak oťukať trh, či by pre nich eventuálne bolo miesto aj v nejakom pokračovaní. Na ono pokračovanie teda očividne nakoniec Microsoft kývol a týka sa znova roztomilej líšky s chuťou zbierať štvorlístky a naleštené dukáty. Nový investor ale zmenil pôsobisko tejto plošinovky a z VR sa presúvame do vôd Xbox One a PC, aby sme skúsili trafiť tú správnu cieľovú skupinu konzumentov, pre koho je práve Super Lucky's Tale určený.

Zvolajte svoje deti a nechajte ich troška oddýchnuť u vašej novej mašinky.

Klik pro zvětšení (Super Lucky's Tale - recenze)

Šťastná hrdzavá líška s výzorom zvieratka bez starostí nie je rozhodne projekt vhodný pre dospelých. Primárne je tu totižto všetko nastavené do jednoduchej 3D skákačky bez akejkoľvek gradácie vo vývoji. Začnete zbieraním zelených lístkov a skončíte zbieraním zelených lístkov. Ten čas vyplnený medzi touto, pre dospelých navonok stereotypnou, misiou sa potom už len rozdeľuje na vašom odhodlaní nájsť dostatok zlatých mincí a odkryť slabo skryté miesta, kde sa nachádzajú (teraz sa podržte svojej výplatnej pásky) zelené štvorlístky. Na jednu stranu však musím zvážiť nároky a uhol pohľadu, akým sa v úlohe recenzenta vlastne pozerám na Super Lucky's Tale, keďže ho nemôžem dať na testovanie svojej ročnej dcére.

Kamera je kameň úrazu a večný boj u 99% percent podobných značiek.

Klik pro zvětšení (Super Lucky's Tale - recenze)

Kto by snáď nadobudol pocit, že toto je tá ideálna kúpa na oddialenie narastajúcej chuti vlastniť Nintendo Switch a Super Mario Odyssey, tak toho rýchlo treba schladiť nasledujúcim textom. Lucky's Tale je v prvom rade hopsačka priam stvorená pre detské publikum, ktoré potrebuje objavovať a spoznávať motoriku pohybu a zmysel takýchto žánrov. Je to hra, akú by som odporúčal mladšej a začínajúcej sorte budúcich profesionálov v moderných AAA produkciách a to z jedného dôležitého faktu. Onen stereotyp udiera totižto do očí len nám, teda jedincom, čo im pod rukami už prešlo viac príbehov, než by možno bolo zdravé. Pre mladé a neskúsené publikum je to ale med a ťahák schopný ich lákať podarenou vizuálnou stránkou a zábavným hudobným pozadím. V tomto bode platí, že deťom to bohate stačí.

Testoval som verziu pre Xbox One X a musím suverénne povedať, že jej 4K vizuálna stránka ma očarila.

Klik pro zvětšení (Super Lucky's Tale - recenze)

Tú nudu a opakovanie toho istého dookola som samozrejme cítil viac a viac. Hodinu za hodinou som si ale spríjemňoval pozorovaním pekne navrhnutého okolia a roztomilých obyvateľov zo zvieracej ríše. Super Lucky's Tale však aj cez svoj ideálny cieľ pobaviť najmenších hráčov často zlyháva v oblasti kamery. Nie je to u tohto žánru nič prekvapivé, stačí sa koniec koncov pozrieť aj do nedávnej histórie na Yooka-Laylee, avšak našťastie v tomto prípade to nie je až taká katastrofa ako by sa možno zdalo. Kamera je totižto často vo fixnej polohe a hráč má jedinú šancu s ňou pohnúť len do určitého stupňa. Hlavný hrdina (je to vlastne líška alebo lišiak?) je schopný dvojitého skoku a dokonca predĺženia vzdialenosti útokom pomocou chvostu, čo v pár momentoch v spojení s kamerou vytvorí neželaný efekt zlého odhadu a nasleduje pád do neznáma s následkom smrti. Toto je jedno z negatív, aké musím v konečnom čísle zohľadniť.

Dizajn rôznych úrovní sa delí na klasické 2D mapy ako aj rozlohou široké 3D scenérie.

Klik pro zvětšení (Super Lucky's Tale - recenze)

Okrem neposlušnej kamery, ktorá sa často márne snaží držať tempo s vyskakujúcou líškou (to pohlavie musím striedať, aby nás nežalovali zvieracie odbory), sa v mojom prípade vyskytol zopárkrát aj technický prešľap. Stalo sa mi, že som nasmeroval postavu k zobratiu nejakého predmetu a ten sa pri kontakte tváril ako neviditeľný, alebo počas výskokov nebolo možné dosiahnuť potrebnú výšku, aj keď to inokedy išlo bez problémov. Je teda jasné, že nejaký ten update by mal byť už na ceste a opraviť tieto nepríjemnosti. Celosvetové recenzie sa už ale z negatívnej vlny nezdvihnú a mňa osobne to mrzí, keďže väčšina kolegov akosi zabudla pristupovať k hodnotení hier aj z pohľadu ich cieľového smerovania. Super Lucky's Tale je dielo pre mladších a vo svojej forme sa mu darí držať pozornosť práve tejto sorty záujemcov o jeho inak rozsiahly obsah. Treba určite oceniť menšiu cenu už na štarte a rovnako aj kvalitnú grafickú stránku so zvukom. Roztomilosť som spomínal vyššie a tá ide už len na bonus.

Kto hľadá jednu z prvých hier pre svojho potomka či príbuzného v tom najmladšom možnom vydaní, môžem mu práve tohto lišiaka odporúčať. Pre všetkých ostatných by však kúpa znamenala len horké sklamanie a ústa plné neslušných slov, čo rozhodne nepatria do uší hlavnej sorty zákazníkov pre spoločnosť Playful.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Microsoft s.r.o.

Klik pro zvětšení (Super Lucky's Tale - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One X

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Super Lucky's Tale - recenze)

DOBRÉ
77%
CZECHGAMER
Dve šťastné sedmičky pre úžasne vyzerajúcu detskú zábavku

CGwillWin