retro
Freelancer

Freelancer
Freelancer
00:00, 28.09.2006

Vesmír. Připadá nám, jako by se rozpínal donekonečna, ale pak dojedeš na konec a gorila po tobě začne házet sudy
- Philip J. Fry, 1999

Nevím jak jste na tom vy, ale u mě jdou představy o vesmíru poněkud dále, na rozdíl od starých coin automatů z let osmdesátých, v nichž někteří z nás nespočetněkrát utopili pár pětikorun. Snad i díky těmto megalomansky konstruovaným zábleskům technologie z pouťové maringotky jsem si již v útlém věku vypěstoval odpor k čemukoliv přehnaně složitému, co se týče vesmírných simulací a X pro mě, na rozdíl od většiny herního světa, bude vždy symbolizovat jen a jedině technologickou velmoc z Herbertovy Duny. Nevím čím to je, ale jsem si jist, že nejsem sám, kdo nechce dokovat do stanice manuálně, dodržovat přitom správnou rychlost apod. Dost na tom, že odnedávna musím tachometr non-stop sledovat na silnicích, čímž ve výsledku ostatní ohrožují více než předtím, ale o tom jindy. Naštěstí pro nás, piloty tajů komplexního ovládání vesmírného korábu neznalé, je tu ale Microsoft (ať už tato věta zní jak chce kacířsky, občas se Bill a jeho crew prostě trefí) a jeho vývojářské studio Digital Anvil.

Klik pro zvětšení (Freelancer)Klik pro zvětšení (Freelancer)

The saga begins...

Určitě si ještě hodně z vás vzpomene na excelentní, lehce arkádovitý, vesmírný simulátor Starlancer. Právě jeho nástupce, kterého si v našem ohlédnutí do minulosti dnes představíme, vyvíjeli DA téměř šest let, což je doba na herní poměry opravdu dlouhá (i když 3DRealms nejspíše myslí jinak). Kdo ale Freelancer hrál, musí mi dát zapravdu, když řeknu, že každý den navíc, každé odložení data vydání hře jenom prospělo a reptat mohli hráči jen velmi málo.

Freelancer by se dal označit za takřka simulaci vesmírné společnosti. Vesmír je rozlehlý, všude se něco děje – transportéry létají sem a tam, bezpečnostní služby skenují náklady hledajíc kontraband, vesmírní piráti přepadají konvoje a tak dále. Funguje to opravdu skvěle, dokonce v rádiu slyšíte útržky konverzací ostatních pilotů, prostě na první pohled opravdu živoucí a dýchající svět, ve kterém hráč takřka nic neznamená. Ač si to někdy přejeme sebevíc, dát na první dojem se vyplácí jen velmi zřídka, a tak ani Freelancer není tak docela propracovaným vesmírným simulátorem. Díky modelu ovládání, povaze misí a všemožným herním systémům, které jsou v podstatě primitivní, by tak Freelanceru slušelo spíše označení „vesmírná střílečka“... Ale setsakramentsky dobrá a zábavná vesmírná střílečka.

Klik pro zvětšení (Freelancer)Klik pro zvětšení (Freelancer)

Your request to dock is granted

Vaše alter ego, které provedete singleplayerovou kampaní, se jmenuje Edison Trent (jinak taky Freelancer Alpha 1#1 ), přeživší havárie stanice Freeport7. FP7 byl z neznámých důvodů napaden eskadrou hi-tech neviditelných lodí. Vy a váš přítel, který je v bezvědomí, spolu s několika dalšími přeživšími jste vyloděni na hlavní planetě systému New York - Manhattan. Zde jste ponecháni svému osudu, plníte mise pro zdejší frakce, získáváte si jejich přízeň a samozřejmě z nich také dojíte kredity potřebné pro nákup lepších lodí, zbraní, štítů atd. Prostě klasika (skoro bych řekl Tyrianovská klasika ). Krátce po vašem příletu na Manhattan si vás všimne sympatická policistka Juni, která vás provede velkou částí vaší cesty za odhalením záhady Freeport7. V čem příběh hry (vyprávěný primárně pomocí in-game animací) opravdu vyniká, jsou dramatické zvraty. Jednou jste na straně zákona, za chvíli dokujete na základně podlých Blood Dragons. Život prostě není černobílý a nejinak je tomu i ve Freelancerovském vesmíru.

Jak jsem již zmínil, ve všech hvězdných systémech operuje celá řada frakcí, od všudypřítomné policie, přes (také všudypřítomné) důlní společnosti až po kriminálníky. Frakcí je skutečně mnoho a budete se s jejich loděmi setkávat na každém kroku. Přízeň frakcí ovlivňuje několik celkem důležitých faktorů, např. zda vás pustí na svou bázi, nechají vás plnit mise, povolí vám nákup nejlepšího vybavení a lodí apod. Může to znít hrozivě, ale ve skutečnosti se s případy, kdy vám nízká obliba u té či oné frakce znepříjemňuje život setkáte jen velmi zřídka a prakticky jen a pouze pokud se rozhodnete přidat se na druhou stranu barikády, než za kterou momentálně kopete. Případné komplikace se ale vždy dají řešit pomocí mastných úplatků - holt korupce zřejmě nikdy nezmizí

Klik pro zvětšení (Freelancer)
Snip3r)-(ell_28-09-2006-12-57-44_005.jpg
Klik pro zvětšení (Freelancer)
Snip3r)-(ell_28-09-2006-12-57-44_006.jpg

You're not getting to our leader!

S frakcemi úzce souvisí plnění misí, ty jsou podle mého největší slabinou hry, je jich všehovšudy okolo šesti druhů a všechny zahrnují jedno a to samé – eliminaci nepřátel – a liší se pouze v „zakončení“ (assasinace jedné lodi, sebrání věci, zničení věci, sebrání escape podu apod.). Je to zvláštní, ale hra je sama o sobě tak chytlavá, že ani nedostatek různých a nápaditých misí vás nedokáže od Freelancera jen tak odpudit. Mise jsou, kromě typu, rozděleny podle číselně vyjádřené obtížnosti (což je ale celkem relativní, podle frakce proti které jdete – na začátku si klidně střihnu „osmičku“ proti Liberty Rogues, ale pětka proti Lane Hackers je obtížností úplně jinde) a samozřejmě s tím spojeným honorářem. Za nasbírané kredity pak kupujete například zbraně, kterých je ve hře přehršel různých typů, lišících se nejenom damage (rozlišuje se damage na štít a na samotnou loď), ale také dostřelem, rychlostí střely, spotřebou energie (small ship + big gun = jeden, dva výstřely a konec ), třídou zbraně a v neposlední řadě také rychlostí střelby, která je dosti klíčová. Obecně preferuji rychlejší a slabší zbraně, před boom boom kanony střílejícími jednou za sekundu. Vesmírných korábů je ve hře opravdu dostatek a vybere si opravdu každý, ať už se nachází v jakékoli finanční situaci . Máme zde levné lehké stíhače, střední a těžké stíhače, nákladní transportéry a samozřejmě i super těžké (a pěkně drahé) kolosy.

Jak jsem jich podotknul v úvodu, Freelancer je především a hlavně o soubojích - bzučící phasery, lasery létající sem a tam a všemožné slitiny tavící se pod náporem protonových kanónů, tak to je Freelancer v celé svojí kráse. Systém ovládání lodi je jednodušší než řízení aut v NFS a pokud se bojíte, že budete muset střelbu na pohybující se cíle zkušeně a přesně „předsazovat“ tak žádný strach, spásný červený křížek vám ukáže kam střílet. Zvládnout boj a manévrování je otázkou prvních dvou minut, vše je pěkně intuitivní a rychle vám přejde do krve – právě jednoduchost považuji za jednoho z hlavních podezřelých v kauze Skvělá zábava a prvotřídní hratelnost, která se k Freelancerovi pojí.

Klik pro zvětšení (Freelancer)
Snip3r)-(ell_28-09-2006-12-57-44_007.jpg
Klik pro zvětšení (Freelancer)
Snip3r)-(ell_28-09-2006-12-57-44_008.jpg

I have a visual on the enemy

Freelancer je na trhu od března 2003, což je bohužel nesmazatelný fakt a technická stránka hry dnes před konkurencí jako X3 nebo Darkstar One rozhodně nemá šanci uspět. Na rozdíl od nich ale běží i na procesorech pod 1Ghz a pokud vezmu v potaz HW nároky hry, vypadá setsakramentsky dobře . Vesmír tak, jak jej prezentuje Freelancer je opravdu nádherný a pokud budete cestovat skrz systémy, určitě se leckdy zastavíte a budete jen tak točit kamerou a pozorovat okolí . Hra podporuje multiplayer jak po LAN, tak online (max. 128 hráčů). Masivnímu rozšíření a hraní FL online podle mého dost bránilo (a stále brání) fakt, že díky nicotné variabilitě misí a rychlému postupu nahoru to není zábava na nijak zvlášť dlouho.

Suma sumárum vám Freelancer nabízí na první pohled nekonečnou zábavu, na pohled druhý se jedná o zábavu „jen“ na pár desítek hodin. Freelancer je chytlavý, propracovaný a v jistém ohledu i docela epický. Pro mě je to jedna z nejlepších her, ke které se stále hrozně rád, třeba na týden v multiplayeru s kamarády, vracím - 90%

Klik pro zvětšení (Freelancer)
Snip3r)-(ell_28-09-2006-12-57-44_009.jpg
Klik pro zvětšení (Freelancer)
Snip3r)-(ell_28-09-2006-12-57-44_010.jpg


CGwillWin