preview
Star Trek Online

Star Trek Online - preview
Star Trek Online - preview
06:42, 30.11.2009

Každý, ať už pozemšťan či mimozemšťan, alespoň tuší, oč kráčí, padne-li řeč na kultovní seriál Star Trek. 6 odlišných seriálů, 11 filmových snímků a desítky virtuálních ztvárnění (nejplodnější byl rok 2000). Takovými ciframi se chlubí jedině Star Trek aneb prostor, do něhož často a rádi unikají milióny fanoušků napříč naší planetou. Toto zjištění vede tvůrce k dalšímu a dalšímu přikládání uhlí pod pomyslným plamen, který živí mohutné Star Trek univerzum. Poslední titul s označením „Hvězdné putování“ nese strohý přídomek Online. Stručně, leč výstižně informuje o náplni celé hry. Vývojáři z Cryptic Games, v jejichž dílně se hra rýsuje, do tohoto počinu vkládají velké naděje. Některé z nich sahají až do výsostných vod World of Warcraftu. I odtamtud chce STO verbovat hráče. Na jaká lákadla je Cryptic vábí?

Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)

Především se sluší připomenout, jaké okolnosti vedly k samotnému zrodu MMO Star Trek hry. Ze všeho nejdřív se prací ujala vývojářská společnost Perpetual Games, jenomže se vyskytly problémy a rozpracované dílo se náhle ocitlo v šupleti nedokončených projektů. Po nějakém čase se z mlhy vynořilo studio Cryptic a Star Trek Online spasilo. Vývoj znovu pokračuje a hráči nadšeně jásají. Vědí, že Cryptic Studios se podepsali třeba pod kvalitní MMORPG City of Heroes. Osud hry zřejmě spadl do správných rukou.

Příběhová linie nás zavede 30 let za události filmu Star Trek: Nemesis. Nikterak se tedy nesnaží okopírovat děj a razí si vlastní cestu. Píše se rok 2409 a vesmírné národy bijí na poplach. Klingoni vedou spory s Federací a ani další rasy nezůstávají pozadu.

Právě mezi těmito dvěma společnostmi si hráč vybere ze všeho nejdřív. Objevíte se jako kapitán jedné z bitevních lodí a po výběru rasy pokračujete k dalšímu nastavení. To obsahuje vaši národnost (vulkánec, andoriánec apod) a další drobnosti, podle nichž nakonec lze stvořit avatara přesně podle vašich představ. Koneckonců, Cryptici z editoru vždy ždímou úplné maximum. A tak nebude chybět ani volba profese. Stanete se doktorem, inženýrem, pilotem? Ať už tak či onak, vězte, že vám přidělí na vesmírné poměry maličkou lodičku, s několikačlennou posádkou a vyšlou vás objevovat krásy kosmu.

Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)

Tím se logicky hráčovi otevírají obrovské možnosti. A opravdu, svět, či chcete-li vesmírný prostor Star Treku, skýtá množství překážek, úkolů, questů a dokonce i misí. Za jejich plnění se na vaše osobní konto připisují body, s nimiž nejlépe naložíte výměnou za různá vylepšení a zlepšení jak vašeho vesmírného korábu, tak posádky nebo funkcí. Ti mírumilovnější z vás dokonce ani nemusí rudě potřísnit svůj trikot a přesto se ve hře posunou mílovým krokem kupředu. Při plnění příběhové linie se nezávisle na dalších hrajících hráčích posunujete dál, objevujete nové prostory a diskutujete s novými NPC.

Obrovský prostor, v němž hráči plachtí rychlostí „warpu“, se neustále vyvíjí. Mezitím, co jste nabírali energii pro další hraní, ostatní hráči objevili nové technologie a už s nimi obratně zacházejí. Abyste se vyvarovali jisté „technické zaostalosti“, uzavřete s dalšími hráči pakt o neútočení a vytvořte alianci. V přesile se proti nepříteli útočí vždy pohodlněji, navíc se svými parťáky jisto jistě vyměníte zkušenost, technologie či jiný druh upgradu.

Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)

Epičnost celého díla náležitě dokresluje i hutná porce informací o soubojovém systému. S ostatními hráči se můžete porvat buď tváří v tvář na jedné z planet, nebo tváří tvář na jeho mateřské lodi. Ještě existuje třetí, dle našeho názoru nejzajímavější možnost, a to souboj lodí. Zde se totiž v celé kráse projeví, který z vás investoval do „tuningu“ víc a kdo umí lépe kormidlovat a manévrovat mezi světélkujícím laserem. Takový souboj vývojáři umístili na speciální obrazovku, zřejmě aby se vám do něj nemohl „namontovat“ někdo další.

I do Star Treku pronikla jistá dávka organizace a manažerování. Tvůrci slibují rozsáhlý hospodářský systém. Jak známo, Federace obnovila směnný obchod a to znamená, že si hráči mezi sebou za jistých podmínek budou vyměňovat náčiní, ať už munici, zbraně nebo jiné technologie. Taková novinka jistě přijde vhod všem, kdož rádi užívají strategických prvků v RPG hrách. A také podpoří diplomacii, neboť za malý úplatek přeci lze docílit spousty neřestí.

Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)Klik pro zvětšení (Star Trek Online - preview)

Ve Star Trek Online dřímá obrovský potenciál. Ten tkví nejen ve velké rozmanitosti možností, ale třeba také v propracovaném soubojovém systému. Mnoho hráčů odpuzuje v MMORPG hrách fantasy svět plný kouzel a nadpřirozena. Star Trek Online sází právě na ně. Ale věřme, že zaujme mnohem širší sortu lidí pravidelně se oddávající herním orgiím. Smělý počin s rozvětveným rodokmenem odjíždí do obchodů podle posledních zpráv v únoru příštího roku. Pro příznivce MMO se zřejmě stane neodmyslitelnou součástí jejich pestře vybavené poličky, ani fanoušci Star Treku jako celku touto patrně nepohrdnou. A co ti ostatní? Ti zřejmě svedou těžký boj uvnitř sebe sama: Vsadím na jistotu a sáhnu po Mass Effect 2 nebo vkročím do neznáma a vyberu Star Trek Online?


CGwillWin