recenze
Red Dead Redemption - X360 recenze

Red Dead Redemption - X360 recenze
Red Dead Redemption - X360 recenze
13:33, 05.07.2010

Pohodlne sa usaďte a z pohodlia Vašej obývačky si vychutnávajte vôňu púštneho prachu a pozrite si poriadnu westernovku. Ak sa vám to však malý mám tu pre vás poriadny bonbónik, lepšie povedané drsný a vulgarizmami nabitý príbeh. A určite ste roky čakali kým si kovbojku môžete zahrať, a poriadnu. Tak tu bez zbytočných slov privítajme kráľa Westernu. Aj keď zatiaľ len na Xbox 360 a PS3, Rockstar je jednoducho kamenná hviezda.

Filmové Westernovky sú minulosťou, dnes je dôležitá interaktivita. Každý chce byť kovbojom.

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)

Trochu príbehu na začiatok

Niekedy okolo roku 1900 v Amerike, na divokom západe sa skúsený pán vezie vo vlaku a prichádza mesta ehm...do oblasti...to je detail. Ten pán sa volá, mám to vyzradiť? No, môžem. Aj tak už o jeho mene vie celý Internet. John Marston, bývalý chromatický darebák. Pripomeňme si, že je to hra od Rockstars Games. Takže musí to byť darebák. Ale, tu niečo nehrá, počujete to slovo „bývalý“? Áno! Je to tak John Marston sa v tomto príbehu len snaží splniť dôležitú úlohu, stretnúť sa z rodinou a žiť si svoj život na farme. Budete preto plniť úlohu zväčša pre tých „dobrých“. Pomocník šerifa znie fajn.

V priebehu deja okrem chromatického hrdinu, ktorý plní to čo sa mu povie a tvári sa pri tom nebezpečne ako Don Drsňák, stretnete mnoho ďalších nemenej zaujímavých postáv. Okrem nudnej farmárky, ktorá si síce myslela o sebe, že mi padne do oka, nesedela mi, sú tu aj postavy ako Ír, ktorému sa ťažko dá dôverovať. A ako každý správny filmový/herný ír aj on sa vyžíva v tom, že môže piť lacný alkohol, najlepšie Whiskey. Nemenej zaujímavou postavou sa nazvať hrobár, ktorý sa stále špára v mŕtvolách, obchodník zbytočných vecí a mnoho ďalších. Prezradzovať ich by bolo ako vravieť vám celý dej knihy a spoilerom tento článok koniec koncov byť nemá.

Niektorých ľudí však ani táto hra nepresvedčí, že je to plnohodnotný western. Príbeh je síce výborný, chyby sa v ňom snáď nenájdu, ale všetko padá na slabých video-záberoch, občas sa síce nájdu svetlé výnimky, ako napríklad začiatočná cesta vlakom, ale je to bohužiaľ málo. A to je dôvod prečo táto hra nemusí prilákať divákov ku gamepadu.

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)

A ďalej...

Ešte sme nespomenuli ako v mnohých iných recenziách to dôležité. Táto hra je totiž Grant Theft Kôň, alebo lepšie povedané GTA na divokom západe, zo všetkým čo k tomu patrí. Voľný pohyb po svete, minimapa, vedľajšie úlohy, rôzne iné činnosti a zabíjanie nevinných, samozrejme keď sa uspokojíte stým, že budete vyvrheľom spoločnosti.

Áno, Red Dead Redemtion je hra z divokého západu, kde máte voľnú ruku za akým cieľom sa vydáte. Samozrejme hlavné misie idú postupne, plniť vedľajšie je výhodou, ale nakoniec aj tak splníte všetko. Čo sa týka týchto výhod žánru, sú prakticky nulové. Je to len zbytočné cestovanie po svete a strata času. Prostredie je síce pekné, na západy Slnka sa dobre spomína, lenže už je to jednoducho nuda, hľavne pri tak pustom prostredí. A strachu o to, že keď vás zabijú budete musieť ísť odznovu zo safe housu. Tie tú fungujú rovnako ako v GTA, musíte prísť do domčeku, buď si ho kúpiť, alebo prenajať. A môžte to veselo ukladať. Tieto dôvodu môžu niekoho od hry odradiť.

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)

Výhoda voľného svetu je však nasledovná. Môžete hrať poker, v krčme, môžete loviť banditu, zbierať kvetinky, jazdiť na divokých koňoch, strieľať nevinných a utekať pred zákonom. Lenže na takúto voľnosť sme tu mali Just Cause a GTA: Vice City. Priznávam, bez koňa a starých revolverov a Vinčestrovky.

Red Dead Redemption je hra v singleplayeri predovšetkým o príbehu. Na ňom hra stojí. Keby ste to hrali len tak, že: „Hurá som Kovboj a som zlý...“ prestalo by vás to baviť. Aj keď jeden nikdy nevie.

John Marston ako hlavný hrdina plní zábavné, aj menej zábavné úlohy. Strieľanie je však tou z nudnejších záležitostí tejto hry. Môžete síce originálne spomaliť čas, kde si určíte koho trafíte koltom, či inou zbraňou a po minutí času postrieľate ako kráľ pištoľník všetkých navôkol, ale samotná streľba a bojovanie sa stále opakuje. Streľba, kryt, streľba, kryt...tým pádom je aj hráteľnosť slabšia a nemôžem vykrikovať do sveta aké to je zábavne. Nie je.

Naopak zábavnými úlohami sa mi pozdávali také ako chytanie žrebcov, či banditov do Lasa, áno aj taká „zbraň“ tu je. Potešila ma. Ďalej celkom originálne preteky na koni, či v konskom záprahu. Cestovanie a bojovanie vo vozíku pre zlatokopov. Ďalšie úlohy tiež boli nemenej zábavné, ale platí tu to čo s príbehom, nevyzradiť!

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - X360 recenze)

Vravel som, že singleplayer je o príbehu, čiže z toho vyplýva, že hra obsahuje aj multiplayer, ten sme bližšie opísali v preview, venovanom práve o ňom. Vo finalnej verzií sme ho však nehrali. Ospravedlňujeme sa.

Hra vyzerá pekne a výrazne sa od hier od Rockstar nelíši ani po vizuálnej stránke, aj keď oproti GTA 4 je hra komiksovejšia. Prostredie vyzerá však nádherne. Spomenul som krásne západy slnka, hra so svetlom je tu ozaj ťip-ťop. Na Xboxe 360 sa hra hýbe bez problémov, načítali sme hru s disku, takže bola načitávacia doba o niečo rýchlejšia. Počas hrania sa objavili maximalne tak pokles fps, ale hra nám nesekala ani na chvíľu.

Okrem vizuálnej stránky poteší aj fyzikálna, kde sa tráva hýbe, vlastne hýbe sa tu dosť vecí. Padanie mŕtvol, je tiež pohyb. No nie? Bohužiaľ niekedy tá mŕtvola ostane vysieť vo vzduchu, a kôň sa može zaseknúť do textúry, buď to bol zámer tvorcov alebo chyba hry.

Zvuková stránka chybu nemala a hudobná taktiež nie, dokonca má láka si zohnať soundtrack, ktorý v recenzenskej verzií nie je. Čiže zvuk výstrelov, hlasy zranených, alebo prostitútiek k tomu romantická melódia je tu a tak to má byť.

Red Dead Redemption nenahradí nakoniec filmové westernovky, ale ako poriadna alternatíva môže byť. A schválne koľko hier s tematikou divokého západu ste hrali? Kľudne si spomeňme.

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Kvalitne spracovaná hra z prostredia divokého západu, ponúka kvalitný príbeh a alternatívu ku hrám typu GTA, Just Cause, The Saboteur. Tiež výborné tituly.

CGwillWin