recenze
Testovali sme Kratosovu sekeru

Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze
Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze
09:31, 01.01.2024

Aj v roku 2023 som sa snažil oslovovať, čo najširšie defilé spoločností, ktoré so svojimi produktami bežne v médiách nemáte možnosť vidieť, čítať a registrovať - buď ich nenapadne sa snažiť robiť promo v lokálnych vodách, alebo na to nemajú dostatok financií. Ten kto mňa pozná tak vie, že to nerobím len s cieľom výtlaku v rámci vyšších čísiel, ale že sa týmto rozširovaním povedomia o zaujímavých produktoch snažím jedným ťahom pomáhať aj vám, naším čitateľom a divákom. Jedného krásneho a daždivého novembrového dňa som si takto vo svojej blaženej nevedomosti prechádzal najnovšie úspešné Kickstarter kampane, keď tu mi do oka spadol poriadne ťažký kaliber a to rovno kladivo samotného boha hromu - vonku v tej dobe hrmelo, takže to celé malo ešte o to viac elektrizujúcu atmosféru. Narazil som tam na vizuálne dokonalú repliku Mjolniru, Thorovho kladivka, ktorú ukovali šikovné ruky istého remeselne zdatného kováča Mykhaila, zakladateľa spoločnosti Ancient Smithy. Kladivo bolo už na prvý pohľad skutočným majstrovským dielom a stačilo len pár kliknutí, zopár sekúnd zatajeného dychu, aby som si uvedomil, že spomínaná firma toho má vo svojom portfóliu ešte oveľa viacej než len kladivo, lokálne známe predovšetkým z poslednej časti série God of War.

Nie len pre Cosplay fanatikov

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Ukrajinský kováč Mykhail, venujúci sa svojmu poctivému remeslu už viac než desať rokov, totižto vyrába ručne kované sekery a mimo už spomínaného kladiva bohov si od neho môžete nechať ukovať funkčnú verziu Leviathanu - to je sekerka s ktorou sa v severskej verzii spomínanej videohry tak umne oháňal sám Kratos. Práve Leviathan som si vďaka spolupráci s Ancient Smithy, ktorá bude mať mimo tohto článku viacero iných podôb (nechajte sa v novom roku prekvapiť), nechal poslať na test práve najdrahšiu verziu spomínanej ručne kovanej sekery a o nej budú pojednávať nasledujúce riadky. Ešte než sa pustím do sekania, myslené nie len metaforicky, tak si ujasnime pár vecí. Keď dnes éterom zasviští veta; poctivé remeslo, tak sotva môžete očakávať, že sa bude v konečnom zúčtovaní šetriť. Špeciálne, ak sa rozprávame o ručnom obrábaní kovov, rovnako tak ručnom vyrezávaní dreva a zdobení starou technikou. Aj z tohto dôvodu, nehovoriac o pridanej hodnote v podobe celosvetovo známeho videoherného univerza, vás Leviathan nebude stáť v úvodzovkách pár euro.

Výrobca svoje sekery posiela do celého sveta a prídu vám samozrejme nenabrúsené

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

V čase kedy som pripravoval samotný článok mal výrobca aktivovaných niekoľko dočasných zliav, každopádne, cena najdrahšej verzie (temperovaná čepeľ vyrobená z vysoko uhlíkovej ocele, ktorú môžete opakovane brúsiť a využívať na sekanie dreva) sa pohybovala okolo sumy päťsto dolárov - výrobca vám dáva možnosť voľby gravírovania, vlastného rytia a dreveného boxu určeného na prenos. Kto by však nepotreboval sekerku využívať na spracovanie palivového dreva alebo inú podobne ladenú činnosť, môže siahnuť po replike určenej skôr pre čistokrvný cosplay - aby som však neznižoval kvality tohto o dve stovky lacnejšieho modelu, tak aj ten má ručne kovanú hlavu, vyrezávané detaily v jaseňovej rúčke, kožené lemovanie a tak ďalej a tak podobne. Váha oboch verzií sa pohybuje od 3,2 Kg až po 4,2 Kg a akonáhle si sekeru hodíte na rameno, dostanete pocit, že by ste snáď mohli, aspoň na fotkách, zastúpiť pána Kratosa.

Umelecké dielo

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

Podobné produkty sú samozrejme primárne určené predovšetkým pre hardcore fanúšikov tej či onej licencie, ale cez to všetko, že ja sám nejako zásadne nesťahujem svoje vyťahané trenírky vždy keď éterom zaznie "Gof of War", som pri držaní Leviathana pociťoval niečo jedinečné - akási zmes rešpektu (tá váha je odzbrojujúca) a ohromenia (umelecké spracovanie bez jedinej chybičky). Ako keby vám v rukách razom ožila mocná zbraň postavičky z videohry s ktorou by bolo možné narobiť fúru dreva. Mimo nejakého vizuálneho využívania je pri drahšej verzii možné so zbraňou reálne bojovať, čo nás zase privádza do sféry využitia počas rekonštrukcie vikingských bitiek. Pre každého kto ostal jemne sklamaný z oficiálnych a teraz treba použiť tie najhrubšie úvodzovky aké máte v talóne "limitovaných" edícií hry God of War: Ragnarok, je teraz možná priam neuveriteľná náhrada. Nebudeme sa tu pochopiteľne rozprávať o cenovom rozdiely za nejakú zberateľskú verziu hry a ručne kovanú sekeru určenú na viacero využití, každopádne, z môjho pohľadu je úžasné, že pestrosť trhu nám, milovníkom tej či onej videohernej série, dnes umožňuje si niečo takéto vôbec objednať - zavesiť na stenu, hodiť na rameno a vyraziť na zraz fanúšikov, zahnať podomových predajcov harabúrd.

Zlaté gravírovanie a trpasličia runa

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)

V portfóliu spoločnosti Ancient Smithy v rámci sekcie God of War nájdete niekoľko vizuálne odlišných verzií sekery Leviathan z čoho mne sa do rúk dostal skutočne nádherný a zlatom gravírovaný model doplnený o rukovať s trpasličou runou, konskou hruškou a koženým lemovaním. Komukoľvek som túto vecičku vložil do rúk, ostal v sekunde ohromený celkovou úrovňou detailov a kvalitatívnym spracovaním. Áno, akonáhle sa dozvedeli aj finálnu cenovku, bolo jasné, že do niečoho takéhoto musí investovať vyložene len fanúšik, avšak práve pre nich sú Leviathan a Mjolnir od Ancient Smithy určené a práve nim chcem adresovať záverečnú vetu tohto, trocha netradičného, testu; ak ste chceli vždy vlastniť ten najrealistickejší predmet z videohry a ste súčasne milovník série God of War, investovaním do sekery alebo kladiva od spomínanej ukrajinskej spoločnosti, sa vám splní sen. Jediná nevýhoda je neschopnosť sekery a kladiva vrátiť sa vám po odhodení späť do rúk, na tomto budú musieť autori ešte trocha zapracovať.

Sám Kratos by nepoznal rozdiel



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Ancient Smithy

Klik pro zvětšení (Testovali sme Kratosovu sekeru - recenze)


CGwillWin