hw
recenze
Lenovo Yoga Pro 9

Lenovo Yoga Pro 9 - recenze
Lenovo Yoga Pro 9 - recenze
16:23, 13.10.2023

Notebook Lenovo Yoga Pro 9 v nekompromisnej konfigurácii 16IRP8 rozhodne nie je nástroj do rúk priemerného školáka, akokoľvek by vás počiatočný pohľad na jeho dizajn mohol zvádzať k tomu, že ide o bežného pomocníka do kancelárie. V tomto prípade je totižto reč o viac než dvojtisícovom železe s extrémnym výkonom, ktoré cieli na kreatívnych ľudí živiacich sa vytváraním audiovizuálneho obsahu.

V minulosti som vám aj ja osobne ponúkal sondu do prostredia rýdzo kreatívnych počítačov od rôznych značiek, Lenovo nevynímajúc, a preto som rád, že sa na tejto pokračujúcej vlne môžeme spoločne zviesť aj smerom k aktuálnym trendom a novinkám v tejto síce špecifickej, ale pre mňa osobne stále nesmierne fascinujúcej triede prenosných zariadení.

Toto nie je bežné pracovné náradie

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Lenovo si aktuálne ide fázu brúsenia ostrých hrán, ako som si to ja osobne nazval, a preto aj ich Yoga Pro 9 reprezentuje novú vlnu dizajnovej elegancie, o ktorú sa nemáte ako, v úvodzovkách, porezať. Šestnásť palcový notebook s váhou nad hranicou dvoch kilogramov určite zvládnete hravo prenášať kade-tade po kanceláriách, kaviarňach a všade, kam sa bežne počas dňa presúvate.

Umne skrytá kamera

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Vrchné veko odklopíte aj jedným prstom, a to uchytením za asi najvýraznejší dizajnový prvok na celom šasi - vonkajší pozdĺžny výrez s lesklým povrchom. V tomto mieste sa nachádza infračervená kamera určená na čítanie tváre a, samozrejme, aj vstavaná webová kamera, avšak, nečakane s 5 mpx snímačom - bežne sa v notebookoch nachádza výrazne horší snímač, a preto musím povedať, že socializácia so svetom prostredníctvom tejto kamery bola, z môjho pohľadu, oveľa žiarivejšia a ostrejšia než som čakal.

Apropo, vypnutie webovej kamery dostalo aj svoj vlastný fyzický spínač, ktorý sa nachádza na pravej hrane laptopu. Keď už som teraz načal fyzickú konektivitu tohto zariadenia, tak určite musím spomenúť plnohodnotnú čítačku SD kariet s výbornou rýchlosťou, avšak trocha nedomysleným systémom zasúvania - karta z počítaču doslova trčí ako dobre živený zadok v deravých trenírkach, a preto neodporúčam notebook prenášať v momente, keď máte v slote zasunutú svoju drahú kartu plnú cenného materiálu. Mimo uvedených slotov som na opačnej strane testovanej vzorky našiel aj vstup pre Thunderbolt 4, HDMI (2.0), duo USB-A (3.2) a kombinovaný audio konektor.

Ani taková, ani maková

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Šestnásť palcov veľká Mini-LED obrazovka s 3,2K rozlíšením (3200 × 2000 pxl) a obnovovacou frekvenciou 165 Hz rozhodne spadá medzi pozitíva celého notebooku. Za predpokladu, že sa s pojmom Mini-LED stretávate vôbec po prvýkrát, tak v zásade ide o fúziu čiastočných výhod OLEDU a klasických IPS panelov, kde je však stále veľa premenných, vďaka ktorým dnes práve OLED vládne v segmente televízorov ako takých.

Svietivosť s HDR na hranici 1 200 nits a bez HDR 600 nits, ktoré uvádza priamo výrobca, sa mi počas merania podarilo ešte preskočiť, a preto sa nemusíte obávať zobrať tento notebook aj na priame slnko. Páčila sa mi jeho dotyková funkcia ako aj uzučké bočné rámiky, avšak už horšie na tom bolo meranie kontrastu, kde si výrobca jednoducho nedal tú prácu s ideálnou optimalizáciou. Pre tvorcov je však dôležitejšie plné pokrytie farebného gamutu DCI-P3 a rovnako tak sRGB a Adobe RGB (ako som písal už v úvode, rozprávame sa tu o laptope vhodnom do rúk kreatívnych jedincov, a tí s podobnými ciframi musia byť maximálne spokojní).

Vysoký výkon

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Ešte než prejdem do podpalubia a poviem vám viac o výkone testovanej vzorky, určite stojí za to aj pár postrehov na margo klávesnice a track-padu. Lenovo tu ide takzvané recyklovanie starých dobrých nízkoprofilových spínačov s oblými hranami samotných klávesov, ktoré sa v rámci kvality držia stabilne nad akýmkoľvek priemerom. Písať s nimi je preto hračka a nebudete mať v tomto smere žiadny problém ani s dlhými textovými partami. Oveľa viac ma však prekvapila veľkosť samotného track-padu, ktorá je enormná, a užívateľ tak môže z akejkoľvek dolnej časti laptopu v rýchlosti interagovať a tešiť sa na pohotové reakcie už na dotyk príjemného podkladu.

A čo ten motor? Mnou testovaná konfigurácia zahŕňala platformu Intel® Evo™ s procesorom Intel Core i9 13. Generácie doplnenú o 64 GB operačnej pamäte a grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 4070. S takouto motorizáciou si, samozrejme, užívatelia ušetria hromadné ohrýzanie nechtov počas renderovania náročných videí, avšak, to je len zlomok výhod.

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

Treba však jedným dychom dodať, že ja osobne som s testovanou vzorkou mal niekoľko problémov, ktoré museli skončiť až násilným reštartom - väčšina z nich vznikla opakovaným prechodom z režimu spánku do plného chodu. Verím, že sa daný problém medzičasom podarí alebo už podarilo výrobcovi odstrániť. Apropo, súčasne s Lenovo Yoga Pro 9 16IRP8 som recenzoval aj nový Legion 9 a neváhal som preto nainštalovať niekoľko hier aj na rýdzo kreatívne železo, len tak pre pobavenie - potenciál na hranie tu je rozhodne výrazný a ani touto cestou by som sa, v prípade ak si notebook kúpite, vôbec nebál ísť.

Telo je plne kovové a vytvára prémiový dojem. Musím však povedať, že počas dlhodobého testu som odhalil jeden nedostatok v konštrukčnej celistvosti - v rámci zatvoreného stavu sa totižto spodný kryt zariadenia, konkrétne v strede, dosť výrazne prehýbal a to tak, že už pri jemnom stlačení dochádzalo ku spínaniu vnútorného track-padu a navyše nie práve príjemnému vŕzgajúcemu zvuku. Keď som to odhalil, na moment som sa zľakol, že sa mi podarilo zariadenie nejako poškodiť, avšak konštruktéri pri skladaní daného laptopu evidentne podcenili tuhosť a hrúbku zadného krycieho dielu z hliníku, čo niekomu môže dozaista vadiť. Predsa len, keď už dám viac než dve tisícky za notebook, tak očakávam maximálny prémiový produkt, s akým nebude žiadny vizuálny ani technických problém.

Achilovka v podobe batérie?

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)

V prípade maximálneho výkonu sa hluk ventilátorov pohyboval jemne nad hranicou päťdesiatich decibelov a teplota šasi nestúpla nad priemerné hodnoty. Oveľa viac pozornosti som však pri testovaní venoval celkovej výdrži batérie. Vstavaná batéria s kapacitou 75 Wh dokázala pri bežnom vyťažení vydržať niečo málo cez šesť hodín s tým, že jej dobytie z úplného dna na maximum trvalo deväťdesiat minút. Veľkou výhodou je možnosť dobíjania priamo cez USB-C, čo rieši často nepríjemnosti s ťahaným objemných adaptérov.

Suma sumárom, Lenovo Yoga Pro 9 16IRP8 sa právom môže postaviť do zástupu prémiového železa určeného do kreatívnych rúk, keďže ponúka atraktívny dizajn, obrovský výkon s presahom do hernej sféry, výbornú webovú kameru a nadpriemerný dotykový displej.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Lenovo

Klik pro zvětšení (Lenovo Yoga Pro 9 - recenze)


CGwillWin