Európska Únia schválila nutnosť vymeniteľnej batérie v prenosných zariadeniach

Európska Únia schválila nutnosť vymeniteľnej batérie v prenosných zariadeniach
08:11, 18.07.2023

Od roku 2027 sa v nositeľnej elektronike bude musieť dať vymeniť batéria bez toho aby ste museli navštíviť špecializovaný servis. V skratke; primárne sa bude jednať o mobilné telefóny, ktorých skladba šasi sa tak vráti do čias prvých mobilov s odnímateľným zadným krytom.

Pravdou však je, že daný point budú výrobcovia môcť obísť cez dodatok, že sa smernica nebude dotýkať vodotesných zariadení, čo v praxi prinesie oveľa viac telefónov s vysokým IP certifikátom. Na druhú stranu sa však uvedená smernica dotkne aj herných a nositeľných systémov, čiže takzvaných handheldov, kde pôsobí globálne najviac Nintendo.

Pre nich to časovo vychádza ešte pozitívne, keďže nástupca Switchu príde v priebehu budúceho roka a tak sa celej EU smernici dokáže vyhnúť a môže prísť s plne uzatvoreným telom novej konzole. Otázkou ale je kedy príde Valve s novým Steam Deckom a či práve daná smernica neurýchli ich snahu ju podliezť ešte pred rokom 2027.

Na trhu je dnes už niekoľko, v rámci popularity rastúcich značiek v segmente PC handheldov, napríklad výkonom bezkonkurenčný ROG Ally a preto bude zaujímavé v budúcnosti sledovať, ako sa tieto mašinky vysporiadajú s novou smernicou v rámci Európskej Únie.


DALŠÍ

CGwillWin