hw
GeForce RTX řady 40 usnadňují práci tvůrcům obsahu

GeForce RTX řady 40 usnadňují práci tvůrcům obsahu
16:18, 23.11.2022
Práce v 3D prostředí je mnohem plynulejší

Pablo Muñoz Gómez rád tvoří fantaskní koncepty a postavy. Zároveň se věnuje vzdělávání dalších grafiků během svých lekcí nebo na stránce s návody pro ZBrush.

Při tvorbě ve 3D často používá aplikaci Adobe Substance 3D Painter k aplikaci barev a materiálů přímo na své 3D modely. V pracovním náhledu prostřednictvím viewportu mu pomáhá technologie NVIDIA Iray, která umožňuje využít hardwarově akcelerovaný ray-traced baking pro vyšší rychlost vykreslování.

Pablo také rád využívá podklady ze Substance 3D Asset Library a importuje je do Substance 3D Sampler, kde pomocí několika posuvníků vytváří fotorealistické materiály. I zde mu technologie RTX umožňují využívat interaktivní ray tracing a aplikovat díky tomu realistické efekty v reálném čase.

Obě tyto funkce i řada dalších již těží z možností nových GeForce RTX řady 40, díky kterým je bude možné provádět mnohem rychleji. Zároveň otevírá mnohem plynulejší práci ve viewportu např. v nové beta verzi nástroje NVIDIA Omniverse díky technologii NVIDIA DLSS3 schopné generovat celé snímky a zvýšit tak celkový počet fps.

Klik pro zvětšení (GeForce RTX řady 40 usnadňují práci tvůrcům obsahu)

Umělá inteligence urychluje tvůrčí procesy

Karen X. Cheng má za sebou bohatou kariéru ve tvorbě vizuálních efektů. S její tvorbou se mohou na sociálních sítích setkávat příznivci známých firem jako Adobe, Beats by Dre nebo samotného Instagramu a videa, za kterými stojí, nasbírala již více než 500 milionů zhlédnutí.

Karen ve svém oboru platí za velkou inovátorku, jež v rámci tvůrčích procesů ráda využívá stále dostupnější služby umělé inteligence. Rychle si oblíbila například NVIDIA Canvas vytvářející fotorealistické obrazy krajiny pomocí pár tahů štětcem.

V poslední době obrátila Karen svou pozornost také k technologii Instant NeRF, která využívá AI k téměř okamžité transformaci 2D obrázků na 3D scény s vysokým rozlišením. Zatímco odhad hloubky a vzhledu objektu na základě prostého pohledu je pro člověka přirozené, pro umělou inteligenci jde o náročný úkol.

Nicméně vytvoření 3D scény tradičními metodami trvá i dlouhé desítky hodin, v závislosti na složitosti a rozlišení vizualizace. A zapojení umělé inteligence vše dokáže urychlit. První modely NeRF sice vykreslovaly ostré scény bez artefaktů během několika minut. Jejich trénink však stále trval hodiny.

Klik pro zvětšení (GeForce RTX řady 40 usnadňují práci tvůrcům obsahu)

Instant NeRF zkracuje dobu vykreslování o několik řádů. Spoléhá na techniku vyvinutou společností NVIDIA, která se nazývá "multiresolution hash grid encoding" a je optimalizována pro efektivní běh na GPU NVIDIA. Pomocí nové metody vstupního kódování lze dosáhnout vysoce kvalitních výsledků pomocí relativně malé a rychlé neuronové sítě. Díky tomu, že taková síť je nenáročná, lze ji trénovat i spustit na jediném GPU NVIDIA, přičemž nejefektivnější volbou jsou GPU z rodiny RTX. Díky dedikovaným Tensor jádrům totiž dokáží efektivně akcelerovat procesy využívající AI. Aktuální GeForce RTX řady 40 disponují již 4. generací těchto jader a nabízejí díky tomu až dvojnásobek výkonu pro podobné úlohy.

Technologie by mohla být v budoucnosti použita např. k trénování robotů a samořídících automobilů, aby porozuměly velikosti a tvaru objektů v reálném pouze na základě 2D záznamu. Mohla by se také využít v architektuře a zábavním průmyslu k rychlému generování digitálních replik reálného prostředí s nimiž pak tvůrci budou moci dále pracovat.

Karen X. Cheng již zpopularizovala Instant NeRF několika virálními videi, např. tímto pohledem do zrcadla nebo chodníkový NeRF s více než milionem zhlédnutí na Instagramu.

AV1 má potenciál změnit streamerské prostředí

AV1 je dnes v širokém povědomí vnímán jako budoucí standard pro streamování obsahu. Nabízí totiž až o 40 % vyšší efektivitu a zpřístupní tedy vyšší rozlišení i ostřejší obraz při stejném datovém toku. Proto je jeho podpora v enkodéru NVENC 8. generace, kterým disponují GeForce RTX řady 40, jednou z nejzásadnějších inovací. Shoduje se na tom i řada autorit z řad IT médií a recenzentů hardware. Např. na populárním YouTube kanále Linus Tech Tips na adresu této novinky zazněl následující komentář: "Přidání kódování AV1 znamená, že jakákoliv GPU řady 40 - a myslím tím jakákoli z nich - výrazně zrychlí váš počítač při tomto druhu renderingu ve srovnání s jakoukoliv jinou GPU, kterou jsme zde testovali."

Z výhod nativní podpory AV1 bude benefitovat i populární streamerka WATCHHOLLIE, která ve svých streamech podporuje povědomí o duševním zdraví a inkluzi. Ve hrách zase majitelé GeForce řady RTX 40 z řad streamerů zažijí bezprecedentní zvýšení snímkové frekvence v PC hrách díky již změněné technologii NVIDIA DLSS 3, která přichází s možností generovat pomocí AI celé snímky a zrychlit výkon až 4x.


DALŠÍ

CGwillWin