Do kyberbezpečnostnej hry sa registrovala viac ako tisícka hráčov

Do kyberbezpečnostnej hry sa registrovala viac ako tisícka hráčov
11:57, 27.04.2022

Od začiatku marca je v slovenskej kyberbezpečnostnej hre CyberGame registrovaných viac ako tisíc dvesto účastníkov a aktívne hrá 540 hráčov a 32 hráčok. Mimoriadny záujem rôznych vekových kategórií a profesií prekvapil aj odborného garanta súťaže, ktorým je Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

CyberGame je predovšetkým vedomostná súťaž o kybernetickej bezpečnosti a obsahuje viac ako päťdesiat úloh rôznej náročnosti. Záujemcovia si môžu vyskúšať jednoduché zadania, ktoré majú nulovú obťažnosť, a využiť nápovedu alebo profesionálnu konzultáciu odborného garanta. Na najvyššej úrovni náročnosti sa z hry stáva tréningová platforma pre profesionálov. Na účasť v hre stačí počítač a voľne dostupné analytické nástroje, pričom za každú vyriešenú úlohu hráči zbierajú body a vlajky.

  • 1 223 registrovaných účastníkov
  • 572 hráčov a hráčok, ktorí skórujú, čiže vyriešili aspoň jednu úlohu
  • 252 hráčov z kategórie základná /stredná škola
  • 182 hráčov z vysokých škôl
  • 37 hráčov, ktorí v registrácii uviedli, že sú učitelia
  • 26 hráčov, profesionálov z partnerských firiem, ktorí sú mimo tabuľky, ale vidia svoje výsledky
  • „Súťaž má obrovskú dynamiku. Dvoch favoritov na čele tabuľky delí občas iba jeden bod. Podľa toho, ako sledujeme dianie na hernej platforme, sa utvrdzujeme v tom, že o tému kybernetickej bezpečnosti je čoraz väčší záujem,“ uviedol Rastislav Janota, riaditeľ Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

    Tím SK-CERT vytvára každý týždeň nové úlohy a na discorde spravuje kanál pre často kladené otázky (FAQ), kde hráči nájdu aj ďalšie potrebné informácie. Štyri hracie vetvy – malvérová analýza, obfuskácia a kryptografia, forenzná analýza a OSINT analýza sú inšpirované denným výkonom profesionálov.

    Odmeny pre hráčov sú vo viacerých kategóriách, aby bola hra motivačná aj pre menej skúsených účastníkov a priestor dostali aj mladé talenty. Najlepší hráč, najlepšia hráčka a najlepší hráč študent získajú cestu do malvérového laboratória ESET v Kanade. Hráčsky notebook je pripravený pre najmladšieho hráča, ktorý vyrieši všetky úlohy so základnou náročnosťou a aspoň dve ľubovoľné úlohy s vyššou náročnosťou.

    CyberGame sa končí 10. 5. 22, registrovať sa dá až do predposledného dňa súťaže.


    DALŠÍ
    
    CGwillWin