recenze
Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem: Three Houses - recenze
Fire Emblem: Three Houses - recenze
11:42, 14.08.2019

Za sériou Fire Emblem žiarivo a neochvejne stojí viac ako dvadsaťročná tradícia, ktorej väčšia časť zasiahla aj do môjho spoznávania a následného užívania si konceptu ťahových RPG. Spoločnosť Nintendo jej vývoj, až na pár jemných odbočiek, držala po celý čas v uzatvorenej bublinke s logom Intelligent Systems, teda v správnych rukách pôvodných ako aj súčasných autorov. Práve tá "súčasnosť" však už nie je úplne stopercentnou pravdou, o čom ste určite počuli svoje. Nintendo, v zmysle svojej politiky prerozdeľovania vývoju veľkých AAA značiek do viacerých štúdií, jednoducho v tomto prípade preniesol väčšiu časť zodpovednosti na Koei Tecmo Games a samotných strojcov série FE uvolilo do pozície akéhosi kontrolóra. Výsledkom je podtitul Three Houses, ktorý v krajine vychádzajúceho slnka nezvolili len tak náhodou. Chcete vedieť viac?

Za dušou akéhosi centralizovaného celku noviniek v aktuálnom spracovaní značky Fire Emblem môžu autori rovnako slávnej a o päť rokov staršej taktickej série Romance of the Three Kingdoms.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem: Three Houses - recenze)

Tri kráľovstvá, alebo tri domy, vo finále ostáva nový diel IP Fire Emblem stále tou vábivo návykovou drogou, ktorá vás pohltí na desiatky hodín plných taktiky a ani po záverečných titulkoch nebudete mať pocit, že je čas sa jej vzdať. Three Houses totižto môžem s plnou vážnosťou definovať ako vôbec najlepší diel celej tejto nezabudnuteľnej ságy, ktorá sa naplno otvorila ako kvetina času v tieni nášho dospievania. Všetky tie nápady a možnosti dielov minulých, nech už sa bavíme o retro konzolách od Nintenda, alebo v súčasnosti stále fungujúcom systéme 3DS, sú pomyselným digitálnym lievikom prenášané priamo do vašich rúk. Intelligent Systems, teda Koei Tecmo Games, len podsunul už vyzretý materiál a ich úlohou bolo priniesť do populárneho univerza svoje know-how. V tomto prípade je to poriadna dávka socializácie a dôrazu kladeného na navonok možno banálne prvky, ktoré však majú pointu a nútia hráčov premýšľať aj mimo samotných bojov. K nim sa pochopiteľne ešte dostaneme, ostatne ak by ste nejako v tomto smere ponáhľali späť do hry, tak by vám mohlo stačiť naše video preview nižšie, keďže prvoradé miesto v recenzii ako takej si pochopiteľne utrhli novinky a ich dopad na hrateľnosť.

Jmenuji se Igor Hnízdo!

Začnem klasicky jemným vyznačením dejovej linky. Celý, za určitých okolností pokojne aj sto hodinový, part (tri národy sú hold tri národy) sa odohráva v krajine zvanej Fódla. Jej siahodlhá história nám odhaľuje počiatky krvilačného súperenia rôznych národov s tradičnou motiváciou v podobe územia či pokladov, ktoré však vo vašej aktuálnej časovej ose prezentuje mier. Ruky si v tomto prípade podali tri najsilnejšie národy a rozhodli sa spoločnými silami budovať lepšiu budúcnosť ako pre narodených, tak aj ešte len plánovaných potomkov. Z tohto opisu si asi dokážete vylúštiť pointu samotného podtitulu Three Houses, začo vám takto na diaľku určite gratulujem, avšak je toho oveľa viac. Do spomínaného kráľovstva troch "šéfov" vstupujete ako muž/žena (voľba je na vás) v pozícii nádejného lektora bojovej techniky a taktickej výuky. Dostanete teplú stravu, slušné šatstvo a malú izbičku len pár stoviek metrov od jazera plného rýb. Jeden by pojal podozrenie, že sa mu z kedysi striktne taktickej RPG akosi vytratilo to najdôležitejšie, teda boj samotný, avšak znova vás ubezpečujem, že pozadie a akási dejová kulisa hrania sa na učiteľa a komunikácia so študentmi je neuveriteľne prínosná aj pre boj ako taký.

Obrovské kvantum textu je v kompletnom dabingovom prevedení.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem: Three Houses - recenze)

Ste zamestnancom a v úvode možno trochu podceňovaným hrdinom budúcich bitiek, čo znamená, že je nutné chopiť sa remesla a začať vyučovať. Akonáhle si vyberiete jednu z troch spomínaných stajní a zasadnete do lektorskej lavice, spustí sa nezastaviteľný tok času zvaný kalendár, ktorý vám takmer na každý deň pripraví nejaký ten zábavný program. Vaša trieda obsiahne len určitý počet žiakov, s ktorými si rozhodne už behom prvého mesiaca vybudujete istý vzťah. Ten je možné navyše umocniť aj výberom vyššej obtiažnosti, kde platí definitívna smrť z boja ako takého. Kto by sa v tomto smere obával vlastných citov, môže siahnuť po ikonke "Easy", ale to by v zmysle taktiky bola asi veľká chyba. Tak či onak, vaše deti nemusia tak úplne hltať každé vaše slovo a radu, čo nás dostáva k dôležitosti už spomínanej socializácie. Mimo lavíc a nejakých foriem doučovania v teréne sa totižto ako pedagóg neustále snažíte komunikovať a to nielen s vlastnými žiakmi ale aj s desiatkami študentov z ďalších dvoch národov. Vo svojom voľnom čase ich tak intenzívne stopujete po kráľovstve s cieľom viesť dialóg, dávať darčeky, pozývať na čaj, doučovať alebo nakŕmiť jedlom. Všetky tieto vaše snahy v menšej či väčšej forme navršujú ich lásku k vám, a teda slúžia ako tá najlepšia forma odovzdania vhodnej taktiky do dychtivých a obetavých hláv.

Varenie, modlenie, lovenie, pestovanie, bojovanie, trénovanie, spievanie, tancovanie, lietanie, učenie, pátranie...

Klik pro zvětšení (Fire Emblem: Three Houses - recenze)

Behať hore dole po inak rozľahlej mape akejsi mierovej zóny musíte tak či onak, keďže väčšina vedľajších misií sa viaže práve na detektívnu prácu, a teda rozhovory a hľadanie. V tomto autori dokázali krásne skĺbiť príjemné s užitočným, keďže ak už sa musíte tak či tak pohybovať po veľkej ploche, prečo sa nepristaviť na kus reči s nejakým študentom. Nemusí to byť priamo niekto z vášho stáda, keďže do boja je možné prizvať aj konkurenčné klany, z ktorých sa síce dlhodobí priatelia robia ťažko, ale je to možné. Preto tie darčeky, pozývanie na čaj a drahé večere pri sviečkach. Ak v boji totižto začne ísť do tuhého, nie je lepší hrdina než ten, ktorý vás miluje. Toto je akási kostra motivácie spojenej zábavnou linkou na hrateľnosť a všetku tu známu omáčku naokolo. Myslím, že rozprávania okolo rozprávania bolo asi dosť a poďme k tomu, v čom je už od roku 1990 séria Fire Emblem tak unikátna. Súboje, odohrávajúc sa vždy mimo kráľovstva a v rôznej oblasti, máme vo forme šachovnice. Po rovnomerne rozložených štvorčekoch tak presúvate svoje figúrky s cieľom eliminovať cieľ alebo zachrániť rukojemníkov, alebo sa dostať z bodu A do bodu B. Všetko to, čo sa stane počas akcie samotnej (nech už je reč o hlavnej misii alebo desiatkach vedľajších), je už len akýmsi súhrnom vašich rozhodnutí a vami zvolenej taktiky. Za chyby sa tu platí stratou študenta a ako som uviedol vyššie, tá strata môže byť permanentná.

Za vôbec najväčšiu novinku v hrateľnosti považujem možnosť vracať ťahy späť do minulosti a čiastočne tak odvrátiť zbytočné úmrtia.

Klik pro zvětšení (Fire Emblem: Three Houses - recenze)

Aktuálny Fire Emblem je pod dlhej dobe (konkrétne po viac ako dvanástich rokoch) vydaný na domácu hernú platformu, a teda na Switch. Tento fakt so sebou priniesol aj priestor na zlepšenie technickej stránky, vrátane podpory poriadneho audio balíku. Ten sa pozná podľa kompletnej plejády dabingových hercov, ktorí prepožičali hlasy hlavným ale aj vedľajším postavám. Mimo toho sa pár zlepšení prenieslo aj do animácií v boji a možností manipulovania s mapou priamo v teréne. Tentokrát je všetko to komplikované dianie naokolo oveľa prehľadnejšie a hlavne detailnejšie. Three Houses, tak ako dnes už kultový Radiant Dawn, ponúka ako bonus krásne a profesionálne spracované anime videá, ktoré vhodne dotvárajú celkovú atmosféru deja ako takého. Skrížením sociálnych prvkov a bojovej taktiky, kde vy ste ten, čo rozhoduje o ideálnom smerovaní vašich žiakov, sa hráčom dostáva nevídanej možnosti. Z lukostrelca ste schopní behom pár mesiacov vyrobiť plnohodnotného jazdca v plnej zbroji. Z mága vhodného pôvodne na liečenie dokážete správne nastaveným učením vyrobiť vrhača sekier s krvilačným pohľadom a takto by som mohol prejsť rôzne profesie. Tá škála možností ako si vyplniť čas medzi ďalším bojom je úžasná a koho by sem tam prestávalo baviť behanie hore dole po záhradách plných študentov, môže si odpočinúť u funkcie plne automatického rozhodovania, a to vrátane boja.

Online funkcie sa tu ukázali vo forme globálnych štatistík rozhodnutí. V boji naopak môžete nachádzať predmety po zomierajúcich hráčoch z celého sveta.

Hybridná platforma Switch, teda súčasný hit záujmu nejedného z vás, dostala ďalšiu plnohodnotnú AAA produkciu a potencionálny dôvod ku kúpe. Fire Emblem: Three Houses si síce jednou nohou vybehol z dobre vyšliapanej cestičky, ale na moje prekvapenie mu tento experiment vôbec neublížil, ba naopak. Tecmo dokázalo celú sériu zhrnúť do nádherného spracovania a okoreniť to vlastnými a tradíciou podporenými nápadmi. Ak by som chcel byť jemne punktičkársky, možno by to chcelo trocha viac pritlačiť na náročnosť, na druhú stranu, než som sa vôbec odhodlal ísť do záverečných kapitol, moji hrdinovia boli až nekresťansky silní a súperi tak nemali žiadnu šancu. Dáte ju však vy tejto hre?

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti JRC

Klik pro zvětšení (Fire Emblem: Three Houses - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SUPER
95%
CZECHGAMER
Vo svete taktických RPG znova zasvietila legenda menom Fire Emblem

CGwillWin