hw
Hry z Xboxu běží na X v šesnáctkrát větším rozlišení

Hry z Xboxu běží na X v šesnáctkrát větším rozlišení
08:39, 24.10.2017

Tohle je spíše taková perlička než něco, co reálně by mělo posadit někoho na zadek. Je to dobré k uvědomění toho, jak dlouhou cestu jsme ušli za relativně krátkou dobu dvou celých a půl generace konzolí.

Ode dneška jsou dostupné hry z prvního Xboxu v rámci zpětné kompatibility i na Xbox One. A co to znamená pro rozlišení? Lidé měli strach, že budou hry rozmazané na moderních displejích a tudíž nehratelné. To naštěstí není pravda a konzole Xbox One hry neupscaluje (nedopočítává neexistující rozlišení), ale přímo renderuje ve vyšším rozlišení. To znamená, že na Xbox One S se každý jeden pod původní hry vyrenderuje 4x. Na Xbox One X to je celkem 16x. Tudíž od prvního Xboxu do dnešní éry 4K Xbox One X se rozlišení displejů zvedlo 16x, což je dosti šílené.

Albert Penello z Microsoftu upřesňuje, že to neznamená nativní 4K kvůli tomu, že v dobách původního Xboxu nebyly televize širokoúhlé. Tudíž reálná rozlišení jsou 960p na S a 1920p na X. Některé hry, jako třeba Ninja Gaiden Black mají podporu širokoúhlých displejů a běží v 60fps. Microsoft si zaslouží pochvalu, že zpětnou kompatibilitu dělá poctivě, a ne nějakým líným způsobem. Teď už bych prosil přidat do seznamu Forzu Motorsport 1, která se mi doma válí na DVD.


DALŠÍ

CGwillWin