osobnost
Gluchovskij o autorovi Zaklínača: arrogant motherfucker!

Gluchovskij o autorovi Zaklínača: arrogant motherfucker!
19:18, 19.04.2017

Dmitrij Gluchovskij je v celku známy ruský spisovateľ, ktorého životným dielom je postapokalypsa Metro 2033, na základe čoho boli spracované hneď dve slušne hodnotené FPS horory od 4A Games. Práve Dmitrij teda vďačí veľkému vývoznému záujmu o jeho fantasy, ktorý zabezpečili videohry. Aj preto nedávno dosť ostro vystúpil na adresu svojho poľského kolegu a o tridsať rokov staršieho Andrzeja Sapkowského, ktorý sa po celom svete preslávil ako autor Zaklínača či Wiedzmina.

Andrzej je považovaný za jedného z najlepších fantasy spisovateľov v Európe a svoju povesť si rozhodne zaslúži, čo do knižnej tvorby. Ako človek však nie príliš pasuje každému a zvlášť hráčom. Práve na ich adresu už veľakrát spočinul zlým slovom a dosť často sa vyjadroval odlišne v rôznych interview. Práve jeho posledné, kde konečne odhalil karty o predaji svojich práv na Witchera pre firmu CD Projekt, troška upokojil vlny nevole zo strany hráčov tejto slávnej série keď povedal, že nemá nič proti hrám všeobecne a ani proti produktom, aké vytvorila spomínaná firma.

Klik pro zvětšení (Gluchovskij o autorovi Zaklínača: arrogant motherfucker!)

Jeho skoršie interview však zrejme pod náporom pív, ktoré má tak rád a nehanbí sa nimi posilňovať na každom kroku, znelo úplne inak a v ňom niekoľkokrát zdôraznil, ako mu práve hry kazia povesť a obchody. Tohto tvrdenia sa chytil spomínaný Dmitrij Gluchovskij a zaútočil na slávnejšieho kolegu s vetou: "I think that he’s totally wrong, and that he’s an arrogant motherfucker." Dmitrij následne vysvetľuje, že hry naopak pomáhajú pretlačiť literatúru aj mimo knižného žánru a vďaka nim sa aj Zaklínač dostal mimo Poľska a Sapko by vraj mal byť zato vďačný.

Klik pro zvětšení (Gluchovskij o autorovi Zaklínača: arrogant motherfucker!)

Ďalej nieje nutné jeho vyjadrenia rozpitvávať, keďže sú skôr odrazom jeho samotnej osobnosti a myslím že viac ukazujú na jeho arogantnosť, ktorou častoval autora Zaklínača. Osobne si myslím, že pán Gluchovskij zrejme nemá ani poňatia ako slávny bol Zaklínač ešte pred prvou hrou, každopádne určite ho registrovali na západe dávno pred nejakým vydaním videohry. Tak či onak slušnosť a rešpekt mu asi moc nevravia a to píšem s vedomím, že Sapkowski si neraz nedával servítku pred ústa ale nikdy nezašiel do takýchto invektív.


DALŠÍ

CGwillWin