recenze
Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze

Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze
Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze
20:16, 16.12.2011

Když na konci 90. let vycházel první Goldeneye 007 na tehdejší Nintendo 64, nikdo asi netušil, jaká legenda se z něj vyklube. I po neuvěřitelných 14ti letech je tento titul stále přirovnáván k elitě stříleček z první osoby a nebyl by to Activision, aby toho nevyužil. Minulý rok jsme se proto dočkali znovuoživení této hry, tentokrát však na Nintendo Wii. Zda se to Activisionu vyplatilo, či naopak, to netušíme. Něco ho ale vedlo k širšímu hernímu publiku, které by mohlo Goldeneye 007 ocenit. S ročním rozdílem se tedy nakonec dočkali i majitelé konzolí Xbox 360 a Playstation 3. Jestli jste z tohoto rozhodnutí neměli příliš dobrý pocit, nejste jediní. Ke Goldeneye 007 se nicméně dostáváme prvně a náš první pocit není příliš… Jak to říct, euforický.

I když není Goldeneye 007: Reloaded zdaleka tak mainstreamový jako Call of Duty nebo Battlefield, rozhodně se jim podobá mnohem více než dříve. Je to prostě Bondovka jako vyšitá, se spoustou stealth prvků a se spoustou pomůcek typických pro agenta 007, ovšem s několika rozdílnými detaily, které nedají spát žádnému fanouškovi původního vydání. Ono totiž tento titul má s originálem společných málo věcí, a aby se dotvořila atmosféra dnešních bondovek, hlavní protagonista je taktéž odlišný. Obličej mu totiž propůjčila hvězda nynějších dílů, Daniel Craig. Brosnana už nehledejte.

Klik pro zvětšení (Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze)

Abychom ale nemluvili jen o tom, zda je to či ono v Goldeneye nové a naopak, neuškodí si rozebrat celkovou hru jako nové pokračování s inspiracemi starého Goldeneye z Nintenda 64. A u čeho je lepší začít nežli u hlavního nosníku celé hry, v našem případě se samozřejmě jedná o příběhovou linku. Ta sleduje už zmíněného Bonda jakožto Daniela Craiga v jeho misích po mnoha koutech zeměkoule. Jako obvykle se setkáváme s desítky až stovkami ozbrojených zlosynů, kteří mají na vás jakožto na agenta jejího veličenstva zatraceně velký zálusk. Taktéž se dostaneme do křížku s několika známými tvářemi, které fanoušci originálu dobře poznají, i když možná s trošku pozměněnými rolemi. Jednoduše a zkráceně, film z roku 1995 vám řekně mnohem více než těchto pár řádků. Doporučuji si ho tedy nejdříve celý projet, kvalitou je totiž celkem na vysoké úrovni.

Ve hře dojde samozřejmě i na nějaké ty klasické Bondovské pasáže, které se tentokrát ovšem více rovnají takovému Call of Duty. Více výbuchů, více rambo stylu, jednoduše více všech hollywoodských efektů. A jako ve většině případů, i tentokrát máme, co dočinění s honičkami ve všemožných vozidlech, které nenechají snad nikoho chladným - jednou totiž doháníme startující letadlo na motorce za doprovodu střelby a po druhé níčíme Moskvu prostřednictvím tanku. U toho však zdaleka nezůstáváme, k podtržení vší té akce nám dopomáhá obsáhlý arzenál zbraní, a opět, přímo charakteristický pro 007. Vybere si snad každý, ať už hráči s jakýmkoli stylem usmrcován nepřátel.

Klik pro zvětšení (Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze)

Pro ty, kteří už náhodou dokončili příběh, tu Activision vytvořil zbrusu nový mód s názvem M16 založený na principu Special Ops v Modern Warfare sérii. Celý tento prvek je postaven na vysoké úrovni úprav dané mise, můžete si totiž nastavit, zdali má být nepřítel více či méně agresivní, zda mu povolíte tyto a tyto zbraně nebo jestli chcete takovou či danou obtížnost. Misí tohoto typu je ve hře vcelku velký počet, přičemž hlavní inspiraci si lokace našli z příběhového režimu. Zastřílíme si tedy také v místech, které jsme už případně jednou prošli, ať už se nakonec jedná o džungli nebo o noční klub. Je to výhradně na vás.

Tím to ještě nekončí, Goldeneye nepřináší pouze hru pro jednoho hráče, nýbrž nabízí i kompletní multiplayerový zážitek se vším všudy. Co se týče právě obsáhlosti, zde Activision vytvořil silnou stránku hlavně počtem typů her, ve kterých si najde snad každý svoje. Žádnou novinkou nejsou ani už pro tento díl typické prvky podobné sérii Call od Duty, při odehrávajícím zápasu hráč získává různé odznaky a ocenění společně s XP body, za které si lze později dokoupit nové zbraně. Problém je hlavně v malém počtu hráčů. Celkově je hra pro více hráčů pojata tak nějak nudně, příliš dlouho rozhodně nevydrží.

Pokud bychom měli mluvit zrovna o grafickém nebo chcete-li technickém zpracování, u předělávky z Nintenda Wii je to trošičku komplikovanější. Co si budeme namlouvat, šlo by to udělat lépe, o tom žádná. Nějakou práci si s tím sice vývojáři dali, ale znatelné to moc na pohled nevypadá, i když jsme se dočkali pár nových textur. Jakkoli se podíváme na grafiku, ta prostě neurazí a ani nenadchne. Zvuk už je na tom ale lépe, audiovizuál musím pochválit. Společně s dabingem a s hudebním doprovodem v pozadí dotváří celkovou atmosféru mnohem více než cokoliv jiného.

Klik pro zvětšení (Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Goldeneye 007: Reloaded - PS3 recenze)

Goldeneye 007 býval, je a nejspíš i bude na vrcholu žánru. Tato takzvaná předělávka ho však neoživla, ba naopak. Nedá se sice říct, že vyloženě zhoršila pohled na originál, se jménem Goldeneye to ale moc společného nemá. U starší generace hráčů možná vyvolá projítí některých lokací nostalgii, u té novější však nikoliv. V mých očích je tedy Goldeneye 007: Reloaded jen lepší střílečkou, která sází hlavně na novější styl zábavy. Rozptýlení v podobě offline M16 misí taktéž potěšilo, a pokud navíc máte kamaráda u sebe, možnost aktivovat rozdělenou obrazovku se přímo vybízí. A multiplayer? Ten vás zabaví možná tak na několik málo hodin, hráčů je málo a i přes velký počet módů je zábava suchá a jako celek nefunguje. Pro majitele Playstation Move ovladačů se taktéž otevírá nová možnost koupit nástavec sharpshooter a skusit se trochu zapotit u hry zapotit. Hra ale bohužel na rozdíl od Move Kinect nepodporuje.

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Pro fanoušky Bonda může být tato hra příjemným překvapením. Ostatní budou tuto hru brát spíše jako nadprůměrné FPS, které vyniká snad jen značkou. Na trhu jsou v tuto chvíli rozhodně lepší střílečky než tato.

CGwillWin