hw
NVIDIA představuje funkcí základních modelů jako stavebních kamenů AI

NVIDIA představuje funkcí základních modelů jako stavebních kamenů AI
16:03, 10.04.2024

Zajímá Vaše čtenáře, z čeho jsou vytvořeny běžně používané aplikace využívající AI, např. chatboti? Nový díl seriálu AI Decoded je věnován tzv. základním modelům, jejich typům i možnostem, jak si vybrané z nich vyzkoušet také lokálně na PC s GPU GeForce RTX a NVIDIA RTX. Detailnější přehled o nich nabízí portál NVIDIA AI Foundation Models.

Základní model je neuronová síť schopná zpracovávat obrovské množství dat a trénovat se na něm podobně, jako byste dali počítači k dispozici rozsáhlou knihovnu knih, ze které se může učit. Díky tomu dokáže porozumět textům as srozumitelně na ně odpovídat. Je to stavební kámen, na kterém je postavena široká škála různých aplikací využívajících AI (generování textu, vytváření obrázků a videí a dalších).

Klik pro zvětšení (NVIDIA představuje funkcí základních modelů jako stavebních kamenů AI)

Velké jazykové modely (Large Language Models, LLM), jako je Gemma od Google, Mistral LLM nebo Llama 2 LLM společnosti Meta, jsou jedním z nejoblíbenějších typů základních modelů. Vděčí za to své schopnosti porozumět a generovat přirozeně znějící textové odpovědi. Modely Mistral a Llama 2 jsou již podporovány v systému NVIDIA ChatRTX, který běží lokálně na počítačích vybavených GPU z rodiny RTX. Pracuje na základě vlastních dat uživatele a umožňuje odpovídat rychleji a výstižněji. Generátory obrázků, jako jsou Stable Diffusion XL a SDXL Turbo od StabilityAI, také patří mezi velmi oblíbené základní modely.

Existuje více než 100 různých základních modelů a jejich počet stále roste. To platí i pro multimodální základní modely, které mohou zpracovávat více než jeden typ dat, tedy např. texty i obrázky. Otevírají tak nové možnosti: Představte si například zákaznickou aplikaci, která díky AI může fungovat jako uživatelsky přívětivější verze návodu k použití.


DALŠÍ

CGwillWin