hw
recenze
Lenovo Tab M11

Lenovo Tab M11 - recenze
Lenovo Tab M11 - recenze
10:00, 05.04.2024

Jedným z posledných, nazvime to pokojne trocha expresívnym slovíčkom, tvrdohlavých výrobcov tabletov, je rozhodne spoločnosť Lenovo. V jej portfóliu, dnes už skôr okrajovo populárnych dosiek na krájanie cibule s UBS-C portom, sa nachádza hneď niekoľko cenovo dostupných zariadení, ignorujúcich klesajúci záujem spotrebiteľov o daný segment hardvéru. Modelový rad Tab M je v tomto smere žiarivým príkladom, keďže vám za menej než dvesto eur ponúka až neočakávane veľa funkcií a to vrátane dotykového pera čoby súčasť balenia. S tabletom som mal možnosť koexistovať niekoľko týždňov a akokoľvek je trh dnes čoraz skeptickejší voči celej idei tabletov ako takých, nakoniec sa testovacia vzorka ukázala byť v mnohom atraktívna nielen pre mňa.

A môžem si ísť kresliť?

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Začnem tým perom, keďže pre mnohých z vás to zase nemusí byť až tak zásadné nóvum, ako sa možno zdá. Iste, dnes by ste na trhu logicky našli viacero tabletov, ktoré obsahujú dotykový stylus a to už v rámci základného balenia. Medzi Tab M11 a zvyškom v danej cenovej kategórii je však výhoda v tom, že Lenovo svoj produkt vybavilo aktívnym a súčasne sofistikovane spracovaným perom, kdežto konkurencia vám ponúka len pasívne perá komplikujúce komfort počas interakcie. Keď už som to pero takto verejne vytiahol ako jeden z pádnych argumentov, prečo prípadne o investícii do Tab M11 uvažovať, poďme si o jeho prednostiach povedať viac. Samotné pero v sebe obsahuje batériu a rozmerovo ide o klasický stylus, s ktorým nebude mať problém pracovať dospelý ako aj dospievajúci – moja sedemročná dcérka si ho okamžite osvojila a začala si na tablete realizovať rôzne svoje detské vízie. Výhodu aktívneho pera tak docenila hlavne pri kreslení, kedy sa mohla svojvoľne dotýkať jedenásť palcov veľkej IPS obrazovky dlaňou, rukávom atď, avšak, tablet v tom momente interagoval len s hrotom pera v jej ruke.

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Od momentu objavenia testovacej vzorky sa ma dcérka každý deň pýtala, či si môže tablet zobrať a nakresliť niečo nové. Mimo kreslenie, kde svojou užívateľskou prístupnosťou určite pomáha predinštalovaná aplikácia s názvom Nebo, treba vyzdvihnúť aj možnosť klasického zadávania poznámok voľnou rukou či zasahovania do PDF súborov podľa vášho uváženia. Režim automatického prepisovania rukou zadaného textu do slovenského jazyka fungoval bez väčších problémov, aj keď je nutné trocha sa krotiť v extravagancii v rámci svojho pravopisu. Mimo uvedených funkcií spojených s dotykovým perom je interné rozhranie tabletu možné logicky ovládať aj ním, avšak asi oveľa intuitívnejšie pre konzumenta bude klasická forma dotyku prstom. To nás privádza k užívateľskému komfortu, dizajnu a konštrukčnej kvalite. Jedenásť palcový Lenovo Tab M11 váži menej než pol kilogramu, je kompletne vyrobený z hliníku a vďaka svojej minimálnej hrúbke výborne padne do ruky. Už spomenutý displej ponúka Full HD rozlíšenie s obnovovacou frekvenciou 90 Hz pri maximálnej úrovni jasu 400 nitov. Pre vnútorné použitie je to v zmysle svietivosti nadštandard a aj preto je tablet vhodným pomocníkom napríklad do rúk školákov a študentov.

Jack svedčí

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Skratiek ženúcich samotný hardvér do náručia súčasných školákov je tu oveľa viacej. Okrem jednoduchosti samotného rozhrania (Android 13 s podporou prechodu až na Android 15 a bezpečnostnými záplatami do roku 2028) má tablet vo výbave 3,5 mm jack vstup pre slúchadlá, zásuvku pre microSD karty a mimo hlavnej 8 Mpx kamery je v hornej hrane obrazovky prítomná aj selfie kamera s rovnakým rozlíšením. Jej pozícia je v širšej časti tabletu. Pomocou uvedených snímačov tak študenti môžu jednak zaznamenávať svoje projekty a posielať ich prípadne učiteľom alebo rodičom a súčasne prostredníctvom nich dokážu komunikovať v rámci online priestoru (podpora WiFi 5 a Bluetooth 5.1). Interná pamäť tabletu je 128 GB, kde má užívateľ k dispozícii viac ako 100 GB. Zaujímavosťou je možnosť využitia tabletu na štýl externého monitoru, čo funguje perfektne cez aplikáciu Lenovo Freestyle previazanú s operačným systémom Windows. Tento prvok docenia nielen školáci a deti, ale pochopiteľne aj dospelí jedinci. Poďme sa teraz pozrieť pod kapotu tabletu. Tam drieme procesor MediaTek Helio G88, grafický čip Mali-G52 a 4 GB RAM. Daná konfigurácia je pre bežné a vyššie veľakrát spomenuté pracovné procesy viac ako dostatočná a počas testovania som dokonca mohol mať súčasne spustených viacero náročných programov, či už sa jednalo o stream videa alebo hranie nenáročných hier, bez toho, aby sa interný systém zásadne spomalil. Apropo, v tenkom tele je prítomná aj štvorica dobre znejúcich reproduktorov s podporou Dolby Atmos, čo celú tú multimediálnu zábavu dokáže povýšiť na novú úroveň.

Dlhá výdrž batérie

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Nabíjačku by ste v balení tabletu Lenovo Tab M11 hľadali len márne a ak by som si v tomto smere mal nájsť tú povestnú palicu na bitie imaginárneho psa, tak by smerovala práve na margo tejto absencie. Ide však o naplnenie dobre známej EU smernice o potláčaní elektro odpadu. Výrobca dokázal dostať do kovového šasi batériu s viac než dobrou kapacitou (7040 mAh), vďaka ktorej bol tablet schopný, a to aj pri intenzívnom používaní, zvládnuť jednodňovú prevádzku. Jeden bežný školský deň tak dozaista prežije, a to si k tomu ešte pridajte podporu pre 15 W nabíjanie. Akokoľvek je trh dnes všeobecne skeptický voči celej idei tabletov, tak minimálne v rukách školákov to stále celé dáva zmysel. Relevantné využitie preto osobne vidím práve týmto smerom. A ak by som mal dcére dnes vybrať cenovo dostupnú dosku, na ktorej bude možné viac než len pokrájať onú povestnú cibuľu do gulášu, neváhal by som investovať do vyššie opisovaného modelu Tab M11 od Lenova. Jedná sa o plne funkčného pomocníka pre bežnú interakciu, ale rovnako tak ide o hardvér schopný pomáhať kreovať talent v oblasti kreslenia, a to vďaka aktívnemu dotykovému peru nachádzajúcemu sa v balení. Lenovo ponúka dokonca aj o niečo drahšiu verziu tabletu s možnosťou aktivácie SIM karty, čo celý socializačný online balíček posúva aj do exteriéru.



Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Lenovo

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab M11 - recenze)


CGwillWin