recenze
Like a Dragon: Infinite Wealth

Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze
Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze
18:43, 27.02.2024

Chtěli jste si někdy zahrát Yakuzu, ale nechtělo se vám nastupovat do Shinkasenu jedoucího nadzvukovou rychlostí a začínat hrát sérii bez znalosti předchozího děje? To jsme na tom stejně, naštěstí v roce 2020 došlo k lehkému restartu. Yakuza dostala nového protagonistu, přesunula se z Tokya do Yokohamy, pro jistotu si změnila jméno na Like a Dragon a pro nováčky jde o ideální příležitost. Kterou jsem stejně promeškal. Avšak i Like a Dragon: Infinite Wealth se jednoznačně dá hrát i s nulovými zkušenostmi z předchozích dílů, sám jsem toho důkazem. Všechno podstatné z minulosti se dozvíte v prvních hodinách hraní, stačí si jen trochu domýšlet mezi řádky a osobně jsem rád, že autoři netlačí na pilu a necpou nám rekapitulaci předešlého dění zlatou lžící přímo do žaludku, jen ve vhodných chvílích zmíní, co se kdy událo a přidají třeba jiný úhel pohledu čili to neotravuje ani znalce.

Obecně stačí vědět, že hlavní hrdina, Ichiban Kasuga, byl za svého mládí členem Yakuzy, stál i u rozpadu největších klanů a ze světa zločinu se mu podařilo uniknout. A přestože je svými spoluobčany na ulici oslovován a oslavován jako „Hero of Yokohama“, pracuje teď jako dohodář v pracovní agentuře, kde se snaží pomoci bývalým příslušníkům Yakuzy najít uplatnění v novém, dospěláckém životě, kde se nesekají prsty a člověk si nemusí nechat pokérovat kůži od krku až k patě, ale dělá to dobrovolně a nejspíš za to platí víc než coby člen japonské mafie. Vítej v reálném životě, Ichi.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Spousta lidí, má tuhle značku zaškatulkovanou jako japonskou variaci na Grand Theft Auto v kombinaci s RPG prvky a bojovkou. Ve skutečnosti jde o příběhově zaměřené RPG se spoustou open-world prvků a žádné přejíždění prostitutek po dokončeném výkonu se nekoná. Naopak se připravte na spoustu vyprávění a rozhovorů. Infinite Weath je ukecanější než Kelišová potom, co jí po roce propustili ze samotky a v úvodních hodinách je poměr gameplaye a dialogů minimálně padesát na padesát. Překvapivě mi to nevadilo, za což může až neuvěřitelně výborně sepsaný scénář a parádní herecké výkony všech zúčastněných, a to i v angličtině, nejen japonštině.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Už je to nějakou dobou, co jsem se naposledy u nějaké hry zplna hrdla zasmál tak často jako u Infinite Wealth. Je to díky perfektnímu mixu typicky japonské ujetosti a seriózních témat, s nimiž se dokáže ztotožnit každý, a scénáristům se nějakým zázrakem vždy daří nepřekročit hranici vedoucí do sféry trapnosti, při které si chcete dát odchod z pokoje. Hra se dotýká aktuálních témat a neštítí se rýpat do reálií dnešní doby a světu plnému influencerů či kreativců a já bez přiznání přiznám, že to je mi po chuti. Ichiban je navíc hrdina, kterého si zamilujete raz dva bez ohledu na vaše sexuální preference. Jasně, je to jeden z největších bijců japonského podsvětí, ale zároveň je svým způsobem prosťáček se zlatým srdcem na dlani, který řeší stejné problémy, co my všichni.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Rád si zajde s kámošema na pivko a cigáro, baští nudle v levných podnicích, má svérázný cit pro módu, snaží se najít lásku a svět změnit k lepšímu. Takový Mirek Dušín moderní doby, pokud by Rychlé šípy v minulosti neměli problém s vybíráním výpalného. Mimochodem plánování jeho prvního rande, kdy mu rady dávají jeho nejlepší kámoši, z nichž jeden je bývalý detektiv a druhý bezdomovec, je opravdu k popukání. Ale jak to, tak na světě chodí, život mu hází klacky a klády pod nohy a jen málokdy mu vyjde něco podle plánu. A to ani po odletu na Havaj, kde se odehrává velká část děje.

A tak občas nezbude nic jiného, než že náš milý Ichi a jeho kumpáni, kterých je celá plejáda a stojí za to si s nimi budovat vztahy, dát někomu dalšímu nakládačku, jinak by totiž zle pochodili. Cílem vaší oprávněné zloby tak můžou být agresivní gangsteři, nalití turisté, podivní chlápci v oblecích, Jana Peterková nebo videoinfluenceři a správci sociálních sítí. Ichiban má navíc jednu takřka superschopnost a to, že v zápalu boje převezme kormidlo jeho představivosti mentální šotek na LSD a namísto týpka v saku najednou vidíte naolejovaného tlusťocha v upnutých slipech, který se vám snaží sáhnout na třísla.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Zní to crazy a je to crazy, ale rozhodně tím správným způsobem a každá rvačka se tak přehlídkou bizarních invididuí. Like a Dragon přinesl do série nový soubojový systém a Infinite Wealth se toho drží. Jde o dynamické tahové souboje, což v překladu znamená, že každý z účastníků bitky v rámci kola může udělat jeden tah, ale všechny postavy se na herní mapě zlehka automaticky pohybují. Vtip je v tom, že když správně načasujete útok, můžete nepřítele srazit na zem či soka můžete svým úderem poslat naproti kámošovi, který mu dá ještě pohlavek navíc, sejmout vícero neřádů jedním úderem nebo ho majznout po hlavně vhodně odloženým kolem nějakého nebohého spoluobyvatele.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

A nebojte se, opravdu to není nuda, tedy minimálně na začátku. Každá postava má i speciální útoky či akce, které stojí manu (netuším, co jiného zkratka MP znamená). Lepší útoky jsou účinnější, pokud ve správný čas stihnete zmáčknout konkrétní tlačítko a když dojde na řadu útočníka, můžete se pokusit jeho výpad vyblokovat a ztratit jen zlomek HP. Tím vším vás hra drží ve střehu během celé bitky, jež jsou povětšinou záležitostí na minutku s výjimkou boss fightů, které někdy dají docela zabrat.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Vyplatí se proto při pobíhání po světě sbírat co se namane a nakupovat co nejlepší vybavení a ani tady se na západní zajeté moc nehraje. Já jsem si třeba nejlepší kus vybavení do prvních hodin koupil v útuném sex shopu na rohu ulice. Ono dát někomu po hlavě obřím vibrátorem je z těžko popsateného důvodu lehce znepokojivě uspokojující (nebo možná je potřebuju psychiatra). A ještě jím můžete nepřítele na jedno kolo paralyzovat, no neber to.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

U minulého dílu si mnoho kritiků i hráčů stěžovalo, že s nahranými hodinami přijde grind, kdy musíte tupě mlátit opakující se skupiny NPCček s cílem nalevelovat vaši postavu/získat zdroje na gear, abyste přemohli dalšího bosse. Tohle se úplně nevyhnulo ani Infinite Wealth a osobně můžu doporučit občas nabančit nějakému protivnému kolemjdoucímu jen tak ze cviku, abyste si trochu ulehčili situaci do budoucna. Naštěstí můžete zabavit spoustou vedlejších questů, které vás také posunou dál nebo úplně vypnout a užít si některou z doprovodných kratochvílí, které by dohromady mohly vydat za plnohodnotný další casual titul, za který lidé na appstoru vypláznou desítky dolarů ročně.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Můžete chodit gamblit a rozšířit své finanční prostředky v pokeru, zajít na karaoke, snažit se zapůsobit na něžné pohlaví ve zdejší mutaci Tinderu, rozvážet jídlo nebo si zajít na šipky. Anebo se můžete oddat lovení Poké…manů, jenže namísto sbírání roztomilých zvířátek si děláte kolekci z místních úchylů. Všechno z toho je sranda a dobře to doplňuje hlavní aktivity a celé prostředí díky tomu působí živěji a zábavněji.

Tedy ne, že by jinak bylo nudné. Vizuální stránka Infinite Wealth je zlehka rozporuplná, ale má své specifické kouzlo, jež je signature znakem celé série. Vše běží na proprietárním Dragon engine, který byl poprvé použit u Yakuzy 6 v roce 2016, tedy před osmi lety. Přestože se v průběhu let dočkal upgradů je nutno říci, že ačkoliv grafici a level designéři na hře pracovali s láskou a péčí, někdy působí ulice Yokohamy a Hawaie omšele a fádně.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Charaktery jsou sice vymodelované do posledního pixelu, ale okolí lehce strádá a možná to díky tomuto kontrastu o to více bije do zorniček. Předpokládám, že jde o daň za možnost IW rozjet i na staroučké PS4.Naštěstí vždycky tvrdím, že o grafiku zas tak nejde, a navíc to výborně kompenzuje hudba, která vhodně střídá energické beaty v žáru bitev s pianovými a akustickými melodiemi, které dokážou navodit ty správné emoce a chytnout za srdíčko při cut-scénách a nutit vás hrát dál a dál.

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Hlavní příběhová linie vás k monitoru přiková na cca 50 hodin herního času, ale záleží především na vás, jak moc se budete toulat a kolik peněz prohrajete u forbesu, pak se snadno můžete přehoupnout přes 100. Důležité ale je, že se celou dobu budete bavit, což není něco, co můžeme říct o každém titulu. Jestli jste doteď váhali, zda dát Like a Dragon: Infinite Wealth šanci, odpovědí je zcela jasné ano, pakliže máte rádi rozsáhlé příběhové RPG a nevadí vám halda pološílených postav, kontroverzních témat a polonahých naleštěných chlapíků.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Like a Dragon: Infinite Wealth - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
88%
CZECHGAMER
Výborný příběh, janponská ujetost a zábavné dynamické souboje, to vše se snoubí v Infinite Wealth a bude vás to bavit od začátku do konce.

CGwillWin