hw
recenze
Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze
Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze
07:23, 15.02.2024

Každý z nás si v hlave už určite aspoň raz konštruoval víziu fungovania technológií v neďalekej budúcnosti. Dôvodom takýchto predstáv sa zväčša stáva snaha o zjednodušenie si práce alebo ťažkej životnej situácie, ktorú by raz, snáď, mohla výrazne odbúrať nejaká hardvérová hračička. V súčasnosti žijeme v dobe, keď sa do širokého povedomia verejnosti, čiže aj ľudí sotva hlbšie zorientovaných v danej problematike, čoraz viac dostáva slovné spojenie „umelá inteligencia“, a preto je scenár s maľovaním si nejakej tej svetlejšej vízie ešte o kúsok pravdepodobnejší. Faktom však ostáva, že na praktické a relevantné využitie AI ako takej drvivá časť z konzumentov stále len čaká a nikto vlastne ešte nevie, ako by to v praxi malo celé vyzerať. Prvou a uchopiteľnou lastovičkou v zmysle užitočných funkcií umelej inteligencie je z môjho pohľadu aktuálne vydaná séria mobilných telefónov Galaxy S24 od spoločnosti Samsung, kde to AI začína ako-tak dávať zmysel a kde si tú mnou toľko prepieranú víziu správneho fungovania technológie budúcnosti môžete overiť aj pri každodennej rutine. Posledný mesiac som v tejto súvislosti mal možnosť testovať vôbec najvýkonnejší model Galaxy S24 (poznáte ho pod prívlastkom Ultra), ktorý však toho okrem AI ponúka pochopiteľne oveľa viac. Poďme sa na to všetko teraz spoločne pozrieť oveľa bližšie.

Ale co čekat od androida s hlavou jak hypermoderní kondom

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Ešte než sa prepracujeme k vyššie opisovaným funkciám, aké dnes bežne v mobiloch nenájdete, prejdeme si postupne všetky kvality Galaxy S24 Ultra, podobne ako pri recenzovaní akéhokoľvek iného telefónu. Pod jasne uvedeným prívlastkom Ultra sa logicky skrýva vôbec ten najdrahší model série Galaxy S24 – zákazník má na výber z dvoch pamäťových verzií, a to 12 RAM/256 GB za 1 449 eur a 12 RAM/512 GB za 1 569 eur. Z takýchto cifier je jasné, na ktorú svoju loď Samsung jasne pripol zlatom lemovanú vlajku. Poďme však konečne k tej konštrukcii, z ktorej sa mi spodná sánka posunula až na doraz. Výrobca totižto siahol po titáne a z neho vybrúsil celistvý rám aj s jemným zaoblením na hranách. Mobil má konkrétne rozmery 162,3 x 79,0 x 8,6 mm a váži 232 g, čo ho nekompromisne predurčuje do kategórie takzvaných „lopát“. Napriek svojim proporciám a váhe sa však perfektne drží v rukách a počas manipulácie s ním má človek pocit, že ide o niečo vyložene výnimočné, či už v zmysle vizuálu, alebo výkonu (o tom však bude reč neskôr). Konštrukcia je pevná, celistvá a v jej spodnej hrane sa okrem USB-C vstupu nachádza aj zásuvka s dotykovým perom, čoby funkčná pripomienka staršej fúzie s modelovým radom NOTE. Zásadnou novinkou práve voči staršiemu modelu je eliminácia zakriveného displeju, čo automaticky do popredia, teda z predného pohľadu, vyťahuje už spomínaný titánový rámik. Panel s veľkosťou 6,8" chráni nové sklo Corning Gorilla Armor, ktoré by malo ponúkať oveľa lepšiu odolnosť voči škrabancom. Je zaujímavé, že Samsung tentokrát už pri výrobe na displej nenalepil ochrannú fóliu, a tak som si opisovanú prednosť nového ochranného skla mohol overiť priamo počas recenzovania. Logicky som sa pri recenzovaní nesnažil po obrazovke telefónu behať s kružidlom – no som si takmer istý, že by ste na ňom nenašli čo i len vlásočnicový škrabanec.

Displej s antireflexnou vrstvou mení hru

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Určite ste sa už neraz vonku, sledujúc displej svojho telefónu pod náporom ostrých lúčov slnka, cítili vyložene nekomfortne. Výrobcovia mobilov sa problém s odleskami snažia riešiť postupným navyšovaním svietivosti, avšak to všetko je len čiastočná cesta. Samsung v tomto smere aktuálne prináša novinku v podobe aplikácie antireflexnej vrstvy skombinovanej s priam šialenou úrovňou svietivosti – 2 600 nt. Výsledkom toho je dokonalá čitateľnosť obrazovky telefónu, nech už je vonku akokoľvek slnečné počasie. Ako som už spomínal, obrazovka má 6,8" a ide o AMOLED panel s rozlíšením 3120 x 1440 px a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Čo sa týka obnovovacej frekvencie, telefón vám odporúčam nechať v adaptívnom nastavení tak, aby ste dosiahli ideálnu plynulosť počas posúvania záložiek, ale súčasne prehnane nešťavili batériu. Pod obrazovkou sa nachádza tradične spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov, ktorá poskytuje výborné výsledky aj v prípade, že máte práve mokré ruky a, samozrejme, dostatočne chráni obsah vášho telefónu pred nechcenými zrakmi. Keď už som vyššie čiastočne nahryzol batériu, tak si tento atribút môžeme zhodnotiť trocha netradične už teraz. Nová Ultra je vybavená akumulátorom s kapacitou 5 000 mAh, čo by samo osebe, samozrejme, nemuselo znamenať žiadny posun voči minulej generácii, avšak keďže tu do hry vstupujú najnovšie softvérové procesy podporené práve umelou inteligenciou, tak na bežné úkony bola testovaná vzorka schopná fungovať v pohode dva celé dni. Náročnejšie vyťaženie ju následne posunulo na jeden celý deň prevádzky, čo je rozhodne pre takto výkonný stroj výborná známka. V káblovom režime je nabíjanie 45 W a pri Qi 15 W (len pripomínam, že nejde o nedávno predstavený štandard Qi2, na ktorý si v masovom ponímaní ešte budeme musieť počkať).

Od batérie k výkonu

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Samsung do svojej poprednej vlajkovej lode strčil motor v podobe čipovej súpravy Snapdragon 8 Gen 3, doplnenej o 12 GB RAM. S takouto „motorizáciou“ sa užívateľ nemusí obávať žiadnych technických problémov, nech už bude telefón využívať v bežnej prevádzke alebo prepne do vyšších otáčok – postprodukcia, DEX atď. Práve tu je ideálne vrátiť sa späť z pohľadu PR kampane okolo nových Galaxy mobilov na úvod článku. Umelá inteligencia v rámci softvéru sa pri Galaxy S24 sústredí na niekoľko vyložene praktických funkcií, z ktorých by ste si mohli vybrať pre vás tie najideálnejšie, a to už po prvom zapnutí zariadenia. Začnem galériou, respektíve postprodukciou už vami zhotovených obrázkov (pozor, pre dosiahnutie ideálneho výsledku je dobré, ak samotnú fotografiu alebo video vytvoríte priamo cez Galaxy S24 telefón). Úprava fotiek prostredníctvom AI začína jednoduchým stlačením ikonky troch hviezdičiek, ktorá, ako s nami Samsung komunikoval už pri novinárskom odhalení, bude do budúcna symbolizovať priame funkcie umelej inteligencie v ich produktoch. Dotknite sa hviezd a končekom prsta alebo pomocou pera začnite krúžkovať miesta na fotkách, ktoré chcete upraviť. Na čo je to dobré? – Napríklad ak vám do záberu vletí cudzí predmet, ktorý ho vizuálne kazí, môžete ho jednoducho odstrániť bez toho, aby to malo dosah na kvalitu snímky. Rovnako tak viete presúvať objekty na iné miesta fotky s tým, že AI pôvodnú oblasť nahradí výplňou – toto nahrádzanie nie vždy funguje ideálne a je nesmierne dôležité, o aký formát scény ide (pozriete si naše testovacie snímky a pochopíte).

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Rád by som v súvislosti s editáciou fotografií cez nové Samsung Galaxy telefóny dodal, že hoci to nikto exaktne nenazýval AI funkciou, posledné roky telefóny softvérovo upravujú fotky bežne a využívajú na to podobné procesy. Takže akýkoľvek chirurgický zásah do samotnej fotky môžeme dnes brať ako súčasný vrchol, ktorý komerčne dobre zapadol do celého promovania AI ako takého. Čo sa mi však pri testovaní predmetného mobilu v rámci všeobecnej editácie páčilo najviac? – Možnosť spomaľovania videozáznamov bez toho, aby boli nakrútené v slow-motion moduse. Tu konkrétne AI vygeneruje medzi jednotlivé snímky svoje vlastné tak, aby dokázala videozábery plynulo spomaliť, a ide jej to na výbornú. Ďalšou pôsobivou AI funkciou je živý preklad diskusie počas telefonovania – nateraz tu máme podporu trinástich jazykov a ako tušíte, slovenčina ani čeština medzi nimi zatiaľ nie je. Preklad ako taký nie je viazaný na online overovanie a užívateľ si tak ešte pred uskutočnením hovoru musí do svojho mobilu stiahnuť jazykový balíček, následne z neho AI pri telefonáte ťahá údaje a simultánne poskytuje preklad. Opisovaná funkcia počas testovania nevykazovala žiadnu formu halucinácie a môžem ju len a len odporúčať. V súvislosti s komunikáciou vám AI v nových Galaxy telefónoch dáva rovnako možnosť umelého vylepšovania štýlu vášho písania, korekcie gramatiky, sumarizovania obsahu emailov alebo priameho odpisovania krátkymi frázami na doručenú poštu. Softvérové rozhranie One UI 6.1, čiže nadstavba nad Androidom 14, je jeden z najintuitívnejších operačných systémov, ktorý si viete v mobilnom telefóne jednoducho osvojiť bez komplikovaného učenia sa. V tomto smere preto nemám voči testovanej vzorke žiadne výhrady a teším sa, až Samsung sprístupní spomínané AI funkcie aj pre svoje staršie generácie vrátane skladačiek Flip a Fold – malo by k tomu dôjsť v priebehu tohto roka.

A čo fotoaparáty?

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)

Pri pohľade na zadnú stranu Galaxy S24 Ultra vášmu zraku dozaista neunikne pätica luxusných kovových prstienkov lemujúcich jednotlivé snímače. Ten hlavný má 200 Mpx (f/1,7), pokračuje trojnásobný teleobjektív s 10 Mpx (f/2,4) nasledovaný päťnásobným teleobjektívom s 50 Mpx (f3,4) a v neposlednom rade je prítomný 12 Mpx ultraširokouhlý senzor (f/2.2). Už minuloročná generácia Galaxy S23 bola pasovaná za jednu z najlepších v rámci kategórie fotomobilov a nič sa na tom nemení aj v tej aktuálnej. Za podpory umelej inteligencie si vie aj úplný amatér zachytiť svoje životné osudy v takej excelentnej kvalite, až dostane pocit, že by sa snáď profesionálnym fotografovaním mohol aj živiť – svetlosť a paleta farieb je jednoducho fenomenálna. Veľký pokrok zaznamenal nočný režim v zoom procese a rovnako tak aj rozumný prechod z predimenzovaného desaťnásobného optického priblíženia na päťnásobné. Komu by však desaťnásobný optický zoom vyložene chýbal, môže siahnuť po orezaní priblíženia a následnom dokreslení detailov, čo vo výsledku poskytuje takmer identickú kvalitu záberov. Pre tých náročnejších je, samozrejme, k dispozícii RAW zbernica s 24 Mpx snímkami a potešiť vás rovnako môže formát obrazu v Ultra HDR, ktorý docenia predovšetkým milovníci Instagramu.

Samsung vo svojich manufaktúrach zase raz ukoval relevantnú vlajkovú loď, ktorá sa môže hrdo pasovať za jeden z najlepších prémiových mobilov na trhu. K tomuto statusu mu dozaista dopomáha aj rozumne nastavená integrácia AI funkcií, ktoré vám počas každodenného používania skutočne môžu priniesť relevantné výhody. Je však otázne, či minulá generácia, po tom ako získa chystaný AI update, nebude vlastne oveľa lacnejšou a kvalitatívne zrovnateľnou voľbou. Tých noviniek predsa len nie je až toľko a prípadnú kúpu Galaxy S24 Ultra si tak musíte vedieť pred sebou obhájiť aj pomocou vyššie spomínaných predností.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy S24 Ultra - recenze)


CGwillWin