hw
recenze
ASUS Zenbook 14 OLED

ASUS Zenbook 14 OLED - recenze
ASUS Zenbook 14 OLED - recenze
10:21, 12.02.2024

Už koncom minulého roka som vás prostredníctvom niekoľkých reportáží pripravoval na blížiace sa hardvérové hody, ktoré budú už v úvode roku 2024 plniť stránky nášho magazínu. S vôňou novo ohlásených procesorov od Intelu sa totižto už každoročne spája nová línia pracovných a herných notebookov. Každá veľká spoločnosť sa tak má šancu, ruka v ruke s obmenou čipov, postarať o upgrade svojich najpredávanejších modelov, a dnes vám v duchu toho môžem predstaviť úplne nový štrnásť palcový Zenbook OLED od ASUSu. Budeme sa konkrétne sústrediť na konfiguráciu UX3405MA, ktorá obsahuje procesor Intel Meteor Lake Core Ultra 7 a rovnako tak aj výrazne zlepšenú grafickú kartu Intel Arc.

Ľahký, tenký a vizuálne pôsobivý

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Začnime, ako inak, dizajnom. ASUS sa tu nesnaží tentokrát meniť nastavený trend a prináša zdokonalenú podobu predchádzajúcej generácie s tým rozdielom, že tentokrát je kovové šasi ešteo niečo tenšie a súčasne aj ľahšie. S uvedenou váhou 1,28 kilogramu a hrúbkou 14,9 milimetra si viete asi dobre predstaviť o akej vysokej úrovni kompaktnosti sa tu rozprávame, avšak pre názornú ukážku som vám do fotodokumentácie vložil aj porovnanie s unikátnym zariadením reMarkable 2 - filozofiou dve absolútne odlišné zariadenia, ktoré si však hrúbkou a váhou môžu spoločne podať ruky. Fascinujúce, kam nás vývoj výkonných čriev dostal a čo si dnes vlastne tak progresívne spoločnosti, akou je dozaista aj ASUS, môžu dovoliť ponúknuť svojim zákazníkom. Apropo, nový Zenbook má opäť výborne riešený systém otvárania pomocou jedného prsta, kde je možné dotykovú OLED obrazovku prehnúť do úplnej vodorovnej úrovne bez toho, aby daná pozícia pri položení na stole mala dopad na chladenie. Spojenie medzi panelom a zvyškom notebooku zabezpečuje jeden jediný pánt.

Bez vŕzgania

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Kvalita zostavenia je, ako sme u uvedeného výrobcu naučený, absolútne bezchybná. Matný hliník drží všetky komponenty pohromade a ani pri drsnejšej manipulácii (opäť tu máme očakávané vojenské certifikáty) nebolo počuť čo i len sotva badateľné zvuky. Luxusný a prémiový vzhľad však môže čiastočne kaziť dosť veľká náchylnosť na zbieranie rôznych mastnejších šmúh, ktoré sa na povrch dostávajú často z upotených končekov prstov - je to paradoxné, že práve takto matný povrch vie byť na niečo takéto výrazne náchylný, avšak nejde o nič, čo by nevyriešilo občasné pretretie vlhčenou handričkou. V predaji sú dostupné dve farebné prevedenia (námornícka modrá a klasicky strieborná), z čoho mne sa konkrétne dostal do rúk modrý variant. Na vonkajšej strane veka, mimo nápisu ASUS Zenbook, nájdete aj minimalisticky pôsobiace tenké linky znázorňujúce logo výrobcu. Bočné hrany sú tentokrát jemne zaoblené a zo spodnej strany na vás vyskočia hustejšie mriežky umiestnené tesne nad systémom chladenia.

HDMI 2.1

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Na margo fyzických vstupov je nutné podotknúť, že voči ponuke, aká bola v minulej generácii, sa toho tentokrát zásadne veľa nemení. Duo Thunderbolt 4 sa nachádza výhradne na pravej strane (trocha nechápem, prečo nemohli jeden vstup dať aj na opačnú stranu) a mimo toho tu máme plnohodnotný HDMI (2.1), USB-A (3.2) a audio konektor (3,5mm). Niekto to môže brať ako dosť chudobnú ponuku konektorov, avšak treba si uvedomiť, že pri takto tenkom tele je vo sfére laptopov istá hranica, cez ktorú inžinieri nemôžu ísť. Ja osobne by som si ešte rád do nového Zenbooku zasunul SD kartu, avšak čítačka na ňu sa tu nenachádza. Aby som to vysvetlil, tak výkon, ktorý predmetný notebook ponúka a možnosti samotnej Lumina OLED obrazovky, o ktorých ešte bude v článku reč, totižto automaticky dávajú chuť vraziť takéto železo aj do rúk fotografov. Čo sa týka bezdrôtovej komunikácie, tak štandardom je v tomto prípade stále najmodernejšie Wi-Fi 6e, s ktorým si niekoľko nasledujúcich rokov bohato vystačíte, nech už budete s notebookom vysedávať doma alebo v kancelárii.

OLED do každej rodiny

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Štrnásť palcový Lumina OLED panel s plne dotykovou funkciou prichádza s moderným pomerom strán 16:10 a rozlíšením 2 880 × 1 800 pxl - ak by vás zaujímala odozva, tak je to pre hráčov priam ideálnych 0,2 ms. Ja osobne razím názor, že OLED panel by mal dnes už mať každý trocha solídnejší laptop a ako určite viete, tak ASUS to pri tvorbe svojich zariadení vidí rovnako tak. Obrazovka ponúka certifikát pre HDR 600 a má svietivosť nad úrovňou 400 nits pri SDR a 600 pri už spomínanom HDR. Pracovať s ňou bola doslova radosť, nech už som strihal videá, upravoval fotografie alebo oddychoval pri obľúbenom filme. Snímková frekvencia 120 Hz zabezpečuje maximálne hladkú manipuláciu s tabuľkami ako aj webovým rozhraním a aj keď sa tu samozrejme nerozprávame o plnohodnotne skalibrovanom stave, v rukách kreatívnych jedincov sa predmetný panel stane jasnou výhodou. Keďže sa jedná o dotykovú obrazovku, treba sa pripraviť na jemné zrnenie na pozadí, ktoré si najviac všimnete pri bielej farbe - nejde však o nič drastické, čo by kazilo dojem z obrazu samotného.

Vysoký výkon

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

S procesorom Intel Core Ultra 7 (155H), grafickou kartou Intel Arc a operačnou pamäťou 32 GB dostáva užívateľ už papierovo niekoľko možností využitia daného notebooku. SSD disk je možné upgradovať, čo je vlastne jediná súčiastka, s ktorou sa zákazník môže zaoberať v zmysle jej vylepšenia. Mimo klasickej kancelárskej práce tu máme slušný presah aj do kreatívne zmýšľajúcich hláv s tým, že interné testy ukázali zhruba dvadsaťpercentný nárast výkonu voči minuloročnému modelu a so staršou generáciou čipu. Maximálny výkon CPU v režime Performance dosahuje vo vrcholnom bode krivky 50W, avšak po krátkej dobe pozvoľna klesá niekam na úroveň 29W. Máme tu pochopiteľne, a pod tlakom súčasného trendu, malú miestnosť, ak to celé pomenujem trocha metaforicky, určenú pre umelú inteligenciu, ktorej úloha je optimalizovať chod zariadenia na systémovej úrovni. Chladiaci modul sa pri vysokom výkone stará o bezproblémový chod celého systému, a tak ako každý rok, aj tento je ASUS opäť jednotkou vo vývoji vlastného chladenia, kde pozvoľna vylepšujú svoje pôvodné nápady. Hluk chladenia pri plnom výkone dosahuje 40 decibelov, avšak v rámci kancelárskej práce sa môžete tešiť na úplný a sotva počuteľný šepot. Režim Whisper je v rámci nejakej zmerateľnosti opäť doslova bez decibelov.



Pri takto tenkých laptopoch je v očiach potencionálneho zákazníka stále nesmierne dôležitý atribút výdrže batérie. V novom Zenbooku sa nachádza 75 Wh akumulátor schopný vás pri polovičnom jase obrazovky a kancelárskych úkonoch podržať až desať hodín - toto hodnotím rozhodne ako výbornú dĺžku výdrže. Naopak, maximálny výkon v rámci hrania hier alebo video postprodukcie, kde je jas rovnako na maximum, vám dá niečo málo pod dve hodinky chodu. Záverom už len čiastkové doplnenie predností testovanej vzorky, ktoré sa do obsiahlejšieho rozboru nedostali. Písanie na nízkoprofilovej klávesnici je už tradične pohodlné a viete pri ňom vydržať dlhodobo. V dolnej časti pod klávesnicou sa nachádza obrovský a rovnako bezchybný track-pad so skleneným povrchom, ktorý má súčasne funkciu digitálneho numerického bloku. V hornej lište obrazovky je integrovaná 2 Mpx kamera s bezpečnostnou funkciou čítania tváre, ktorá v praxi a za pomoci ASUS softvéru pomáha perfektne pri video hovoroch. Ako vidíte, ASUS sa s modelom Zenbook 14 OLED snaží pokračovať na vlne vylepšovania svojej komerčne obľúbenej série pracovného náradia, a opäť sa mu to darí aj bez nejakého zásadného prešľapu.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 14 OLED - recenze)


CGwillWin