hw
recenze
Redmi Note 13 Pro+ 5G

Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze
Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze
11:53, 19.02.2024

Spoločnosť Xiaomi, povedané metaforicky, má v talóne s mobilmi absurdné množstvo šípov, z čoho časť cieli na rôzne typy konzumentov. Celé to delenie, samozrejme, začína a končí cenou, avšak nie sú to len peniaze, ktoré pri rozhodovaní koncového zákazníka utvárajú ten zásadný argument. Doba, kedy ste si mohli kúpiť buď dobrý, ale extrémne drahý mobil, alebo sa otravovať s lacným a automaticky neschopným telefónom, je už dávno preč. Je preč aj vďaka firmám ako Xiaomi, ktoré dokážu za rozumný peniaz ponúknuť rôzne balíčky funkcií, zabalené do vizuálne príťažlivého dizajnu. Vrcholom tohto môjho kvetnatého opisu je aktuálne vydaná pätica telefónov značky Redmi, z ktorých by si mal vybrať takmer úplne každý, akokoľvek náročný používateľ. Ja vám v nasledujúcich riadkoch porozprávam o verzii Redmi Note 13 Pro+ 5G, čo je z tej pätice cenovo vôbec najdrahší mobil. Mal som možnosť s ním koexistovať viac než mesiac a musím už takto v úvode povedať, že tentokrát ma Xiaomi skutočne šokovalo.

Najlepší Redmi mobil

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Redmi Note 13 Pro+ 5G sa od zvyšnej štvorice svojich lacnejších kolegov odlišuje hneď v niekoľkých bodoch, z ktorých ja osobne chcem v prvom rade vyzdvihnúť dizajn ako taký. Elegantné a prémiovo vyzerajúce telo, ktorého dominantou sú jednak zaoblené hrany, ale predovšetkým zadné trio fotoaparátov. Vystúpené komíny usporiadané za sebou v snahe navodiť pocit, že na vás mobil samotný pozerá obrovskými očami a ešte do toho otvára aj malú pusu, to je vizualizácia, na akú si buď zvyknete na prvú dobrú, alebo ju s rovnakou rýchlosťou zavrhnete. Ja osobne nie som zrovna fanúšik takto výrazne vystúpených snímačov fotoaparátov, avšak na druhú stranu, dizajnové spracovanie testovanej vzorky sa mi v zmysle celku neskutočne zapáčilo. Zariadenie padne dobre do ruky (má sotva 200 gramov) a práve vďaka zakriveným hranám máte pri jeho držaní pocit väčšieho pohodlia. Výrobca, v rámci modelového radu Note 13, do najdrahšej verzie (500 eur v prípade ak zvolíte 12 GB RAM variant) nezabudol zakomponovať úplnú ochranu voči vode a prachu v podobe štandardu IP68, čo je v rámci na spomenutú cenu veľkou výhodou. Rovnako tak medzi ďalšiu výhodu môžeme zaradiť obsah balenia, keďže tam kde sa iní výrobcovia snažia svoje vlajkové lode osekať na minimum, až máte pocit, že raz v tej tenkej krabičke nebude už ani ten mobil, tak Xiaomi ide cestou bohatej nádielky. Okrem telefónu, preto rozbalíte aj výkonný 120W adaptér doplnený o dostatočne dlhú USB-C kabeláž a čierne plastové puzdro s výstupnou hranou chrániacou už spomínané komíny pred poškodením.

1 500 nitov

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Dominantou, napokon tak ako u každého mobilu, je aj v tomto prípade displej. Obrazovka s veľkosťou 6,67 palca vám vďaka postrannému zakriveniu dáva možnosť lepšej interakcie pri posúvaní obsahu do strán. Jedným dychom však chcem dodať, že tam kde ostatní výrobcovia už začínajú hromadne opúšťať trend zaoblených hrán, sa práve Xiaomi rozhodlo dať do najdrahšej verzie Note 13 práve tento prvok. Typovo ide o AMOLED panel s rozlíšením 2712 × 1220 pxl (hustota pixelov 446 na palec) fungujúci pri obnovovacej frekvencii 120 Hz, ktorý dokáže vyvinúť svietivosť na úrovni cca 1500 nitov. Na displej chránený sklom Corning Gorilla Glass Victus a ponúkajúci podporu Dolby Vision sa pekne pozerá aj vďaka jeho schopnosti produkovať pôsobivú paletu farieb s vysokým kontrastom. Jeho pomer voči zvyšku tela je úžasných 93 %. Nech už som si pustil akúkoľvek streamovaciu službu, alebo sa zamestnával čítaním textu či hraním hier, vo všetkých prípadoch som sa necítil byť po stránke vizualizácie obsahu nejako limitovaný. Čo sa týka bezpečnosti, tak displej osadený v hliníkovom ráme má pod sebou súčasne aj dobre fungujúcu čítačku odtlačkov prstov, s ktorou som počas testovania nemal ani jeden jediný problém - krásne dokáže snímať aj mokré paprčky. Pre úplnosť ešte dodám aj prítomnosť rovnako dobre fungujúcej čítačky tváre. A tu je presne to stanovisko, ktoré som naznačil už v úvode recenzie. Ak by som mal zobrať všetky mnou v minulosti recenzované telefóny z modelového radu Redmi s vyšším výkonom, tak práve trinástka vo verzii Pro+ je v rámci panelu jasným stropom.

Na mieru ušitý čip

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Keď som bol pred časom na novinárskom odhalení celého modelového radu Redmi Note 13, akonáhle prišla reč na aspekt výkonu, úsmevmi zo strany zástupcov Xiaomi by ste si mohli vytapetovať obývačku. Dôvod? Výrobca vybral procesor MediaTek Dimensity 7200 Ultra (4 nm) s taktovaním na 2,8 GHz špeciálne ukovaný v čínskych manufaktúrach práve na mieru Note 13 Pro+ 5G. Uvedený čipset v praxi zvládol bezproblémovo akýkoľvek mnou nastavený pracovný modus operandi a dokonca sa nezľakol ani v situácii, keď som po ňom chcel pochrúmať náročnejšiu postprodukciu. Treba však dodať, že testovaná vzorka bola vybavená 12 GB RAM v kombinácii s 512 GB úložiskom a v prípade lacnejšej konfigurácie (8 GB RAM / 256 GB) to v rámci plynulosti a spoľahlivosti interakcie nemusí byť tak úplne identické. Keď už samotný mobil nemal problém ani s úpravou videí, rozhodol som sa ho čiastočne ohnúť aj cez herné koleno, čo má mimochodom spojitosť s ďalším úsmevom, ktorý pristál na tvári lokálneho zastúpenia Xiaomi. Redmi Note 13 Pro+ totiž obsahuje parný systém v rámci chladenia, ktorý dnes už bežne môžeme nájsť aj u oveľa drahších telefónov. Stiahol som preto niekoľko náročných videohier, nastavil najvyššie grafické nároky a čakal, či mi zadná časť telefónu nevypáli do brušiek prstov logo výrobcu. Na moje prekvapenie sa nič také nestalo, a aj keď sa zadná časť pri dlhom hraní rozhodne trocha zahriala, nešlo o nič zásadné, čo by mi bránilo v hraní - projekty navyše aj pri vysokých nárokoch bežali takmer úplne hladko (len sporadicky sa objavil občasný pokles snímkovania).

Výborná audio prezentácia

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Trochu nechápem, ako sa im do dvesto gramového tela mobilu podarilo natlačiť batériu s kapacitou 5 000 mAh, každopádne nenechajte sa na prvú dobrú hneď ohúriť touto cifrou. Prečo? V praxi sa totižto výdrž mobilu pri voľbe strednej úrovne obnovovacej frekvencie a náročnejšom používaní nedostala cez jeden deň, a naopak pri zapnutí obrazovky so 120 Hz to nebolo ani deväť hodín. V tomto prípade musím samozrejme dodať, že pomocou adaptéru s výkonom 120 W, ktorý sa nachádza v balení, si viete batériu doplna nabiť už behom necelých tridsiatich minút, avšak výrazne mi tu absentuje možnosť bezdrôtového dobíjania. Presuňme sa teraz, pred veľkým finále v podobe hodnotení fotografických možností testovanej vzorky, ešte stručne do sféry operačného systému. Výrobca vám, potenciálnym zákazníkom, garantuje trojročný update cyklus v rámci Androidu, doplnený o štyri roky bezpečnostných záplat - to je rozhodne veľké plus aj s ohľadom na minulosť telefónov od Xiaomi, ktorý vás v rámci plnohodnotnej funkčnosti uvedeného telefónu posúva až do roku 2026. Redmi Note 13 Pro+ 5G, tak ako aj zvyšná štvorka jeho kolegov, beží na nadstavbe MIUI 14, od čoho som ja osobne očakával o kúsok menšiu porciu otravného balastu. V jeden moment som si dal tú prácu a manuálne zakázal fungovanie mnohému bloatware odpadu, cez to všetko sa o pár hodín na hlavnej obrazovke opäť zjavili notifikácie, o aké som ani náhodou nemal záujem. Aby som však bol férový, tak aj tieto negatíva sa model za modelom darí postupne potláčať a raz, dúfam, úplne vymiznú.

Poslednou hodnotiacou zložkou Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G jednoducho musí byť jeho potenciál pri tvorbe fotografií. Dôvodom je hlavný 200 Mpx (f/1,65) snímač obsahujúci optickú stabilizáciu obrazu doplnenú súčasne aj o elektronickú stabilizáciu obrazu - roztrasené ruky tak razom nie sú žiadnym problémom. Medzi ďalšie prednosti patrí aj štvornásobný bezstratový zoom, ktorý pre dosiahnutie vysokej kvality využíva výsek z hlavného snímača - na teleobjektív to samozrejme nemá, avšak cez to všetko je kvalita nadpriemerná. Vedľa už spomínaného primárneho snímača sa nachádza širokouhlý 8 Mpx objektív a trocha zbytočné 2 Mpx makro. Výsledné snímky vyhotovené pomocou primárneho snímača hodnotím viac ako pozitívne. Za denného svetla ide o prémiovú kvalitu plnú detailov s jemným rozostrením v rámci okrajov, kde celok dotvára vierohodná reprodukcia farieb a umne zvládnuté potláčanie šumu. Rýchlosť ostrenia je na vysokej úrovni, a keďže celé rozhranie fotoaparátu je dostatočne prehľadné, užívateľ sa počas prepínania modusov rýchlo zorientuje v tom, aké nastavenie bude práve jemu vyhovovať najlepšie. Nechýba pochopiteľne solídne fungujúci nočný režim (šum je tu síce badať, ale nejde o tragédiu), skrášľovanie pomocou umelej inteligencie, HDR, panoráma, časozber, a tak ďalej, a tak podobne. V rámci videí ma asi najviac potešila prítomnosť režimu krátkych filmov, v ktorej si máte možnosť bezplatne stiahnuť vizuálne špecifické šablóny pre nakrúcanie krásnych mini epizód z vlastného života - úderný strih, umelecké filtre, trefná hudba. Apropo, mobil podporuje 4K pri 30 FPS za sekundu, a kto by bol vyložene zaťažený na selfie, tak predný snímač má 15,9 Mpx rozlíšenie a za ideálnych svetelných podmienok z neho vyliezajú pre sociálne siete nadpriemerné výsledky.

Suma sumárom

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)

Z tej siláže textu vyššie ste to určite dokázali jasne vyčítať. V rámci modelového radu Redmi Note, sme tu ešte nemali takto komplexne spracovaný telefón plný prémiových funkcií a opatrený prijateľnou cenou. Vizuálne pôsobivý mobil s vysokým výkonom, ktorý vám vďaka vysokej certifikácii odolnosti môže padnúť do záchodu, zvláda uspokojiť dokonca aj potreby nadšencov do hier a celé to umocniť nádherným AMOLED panelom. Medzi tie negatívne aspekty, z môjho pohľadu, radím absenciu Qi nabíjania a stále nie úplne zvládnutú elimináciu nechcených aplikácií.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Redmi Note 13 Pro+ 5G - recenze)


CGwillWin