hw
report
Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI

Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI
Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI
19:00, 17.01.2024

Umelá inteligencia sa v súčasnosti používa v takom pomere, ako keď strúhate cesnak do domácich zemiakových placiek. Čím viac, tým lepšie. Preto sa jednotlivé spoločnosti medzi sebou predháňajú, kto tam toho nastrúha viac a kto naopak skúsi cesnak nahradiť, čo ja viem, napríklad cibuľou. Dosť však bolo potravinárskych prímerov, keďže faktom je, že umelú inteligenciu sme v istej obmedzenej forme využívali už dávnejšie a napríklad segment mobilov je toho špecifickým príkladom. Na základe rastúcich možností AI je v súčasnosti nutné ju tlačiť do systematických operačných funkcií oveľa viac, inak konkrétnym výrobcom utečie onen rozbiehajúci sa vlak. Žiarivým príkladom je aj spoločnosť Samsung, ktorá si ani náhodou nechce nechať ufujazdiť vláčik aj s konkurenciou, a preto pri príležitosti ohlásenia novej série prémiového modelu mobilných telefónov značky Galaxy, konkrétne S24, ohlasuje zásadnú softvérovú inováciu menom Galaxy AI.

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

„Rad Galaxy S24 mení spôsob, akým komunikujeme so svetom a otvára novú dekádu mobilných inovácií,“ uviedol TM Roh, prezident a riaditeľ mobilnej divízie Samsung Electronics pri príležitosti ohlásenia S24. „Za umelou inteligenciou Galaxy AI stojí odkaz našich predchádzajúcich inovácií a tiež hlboké porozumenie tomu, ako ľudia používajú inteligentné telefóny. S nadšením sledujeme, ako Galaxy AI pomáha používateľom po celom svete v každodennom živote a otvára im nové horizonty.“

Už tradične som mal možnosť sa pozrieť na všetky tri telefóny v rámci modelového radu S24 s istým predstihom a vstrebať tak, mimo všetkých, výrobcom jasne deklarované novinky, aj integráciu umelej inteligencie. V čase, keď budete čítať tieto riadky, sa naplno pustím do recenzovania jedného z telefónov Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ alebo štandardného Galaxy S24. Každopádne, než si budete môcť prečítať moje výstupy a komplexné hodnotenia uvedených telefónov, poďme si stručne prejsť to, s čím vlastne Samsung prichádza na trh, a čo všetko do mňa behom novinárskej prezentácie jeho zamestnanci dokázali natlačiť.

Citáciu z úvodu som zámerne použil ako istý katalyzátor vlastných myšlienok, keďže o umelej inteligencii a jej praktickom využití v spotrebnej elektronike už sám uvažujem roky rokúce a práve teraz sa zdá, že v tomto smere prichádza skutočná evolúcia. Cením prístup spoločnosti Samsung k jasne deklarovanej integrácii AI a je jasné poznať, minimálne aj z toho, čo uviedol prezident ich mobilnej divízie, že nateraz majú priam krištáľovo čistú predstavu v tom zmysle, ako AI môžu ich zákazníci využívať takmer okamžite a hlavne zmysluplne ‒ minimálne do štartu predaja uvedených telefónov, ktorý mimochodom započne dátumom 31. 1. 2024.

Začnime modelom Galaxy S24 Ultra, u ktorého je cenový rozptyl od 1 449 eur po 1 809 eur, v závislosti na veľkosti internej pamäte a rovnako tak rýchlosti, s akou si stihnete mobil predobjednať. Pre Samsung je Ultra klasickou jasnou vlajkovou loďou, ak ste čítali moje dnes už retro ódy na neexistujúce telefóny Note, tak dobre viete, že celé to hybridné spojenie klasickej „galaxie“ s ideou vstavaného pera je vec, akú jednoducho mám rád a viem ju doceniť aj z pozície vlastnej práce. Ultra sa so svojím výkonom jasne stavia o stupeň vyššie nad verziu plus a základom ako takým, čo deklaruje použitie čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 aj s prívlastkom Galaxy ‒ čiže čipom priamo upravovaným pre daný model telefónu. Už spomínané dotykové pero ostalo zabudované, tentokrát premiérovo, v titánovom ráme. K čomu táto paráda? Ide o cielené navýšenie odolnosti a dlhej trvácnosti zariadenia samotného, ktoré má z tohto titulu, pochopiteľne, aj plné IP krytie. Keď som novú Ultra verziu Galaxy S24 zobral prvýkrát do rúk, opäť ma na prvú dobrú prepadol ten starý známy pocit prémiového a odolného mobilu, s akým si viem kdekoľvek spraviť aj náročnú video postprodukciu. Dizajnéri zase raz ukrojili už aj tak z tenkých rámčekov, a keďže 6,8 palcový QHD+ AMOLED panel nemá žiadne zakrivenie po stranách, ešte oveľa lepšie sa mi držal v ruke, a rovnako tak sa s ním lepšie interagovalo v rámci pera (79 X 162,3 X 8,6 mm pri váhe 233 gramov). Apropo, Samsung sa v zmysle svietivosti nechce zastaviť a tentokrát celkový jas vytlačil na šialených 2 600 nitov, čiže čitateľnosť obsahu telefónu bude bezproblémová aj v tom prípade, ak sa postavíte pred vybuchujúcu sopku. Vylepšenia sa dočkal čiastočne aj fotografický ansámbel s tradične vystúpenými šošovkami, ale o tom vám bude dosť času poreferovať v samotnej recenzii, kde sa zameriam aj na hromadu ďalších menších vylepšení.

A ako sú na tom menšie verzie S24?

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Zvyšné dva telefóny, Galaxy S24+ a S24, sa kvalitou zhotovenia nijako nevymykajú mimo škatuľky prémiových zariadení. Prítomné sú dizajnové vylepšenia s tenšími rámčekmi, pri Galaxy S24+ ide o 6,7 palca a pri Galaxy S24 o 6,2 palca, to všetko pri zachovaní skoro rovnakých rozmerov telefónov. Všetky tri modely Galaxy S24 majú rovnako identickú a plne adaptívnu obnovovaciu frekvenciu (od 1 do 120 Hz), vďaka čomu aj s umelou inteligenciou, dokážu šetriť svoju batériu. O zabezpečenie nových telefónov sa stará už osvedčená viacvrstevná bezpečnostná platforma, ktorú poznáte pod názvom Samsung Knox a ktorá ešte nebola nikdy prelomená. Zadná časť všetkých troch telefónov je matná, a preto sa nemusíte obávať permanentného špinenia, následného leštenia a otravného čistenia. A ceny? Galaxy S24 sa začne predávať na sume 899 eur a jeho väčší súrodenec S24+ začne s cenovkou 1 149 eur. V rámci cenovej politiky ide o päťdesiat eurové zlacnenie voči minulej generácii mobilov série Galaxy, čo rozhodne stojí za pozornosť. Viac sa dozviete o jednotlivých zariadeniach z nášho spravodajstva, alebo už z pripravovaných testov.

A kde je tá umelá inteligencia?

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Nie, nezabudol som na tú slávnu AI a jej najnovšie zakomponovanie do softvéru série Galaxy S24. Skôr než vám o nej poviem niečo viac, tak je určite dobré spomenúť, že v priebehu tohto roku budú nižšie uvedené funkcie dostupné aj v rámci minuloročných verzií Galaxy mobilov, kam spadajú aj skladačky Fold a Flip. Prvá zásadná funkcia, o ktorej sa oplatí si zistiť niečo viac je rozhodne Live Translate ‒ ide o obojsmerný hlasový a textový prekladač hovorov v reálnom čase, ktorý má nateraz podporu všetkých zásadných svetových jazykov. Funguje priamo v telefóne bez nutnosti inštalácie aplikácií od tretích strán a z toho, čo som mal možnosť vidieť v rámci prezentácie, tak funguje skutočne parádne. V nadväznosti na vyššie spomínaný prekladač prichádza Galaxy AI s funkciou tlmočníka, kde živý rozhovor je možné okamžite prekladať v okne rozdelenom na dve polovice, takže každý z účastníkov diskusie vidí na displeji preložený prepis toho, čo ten druhý práve povedal a naopak. Funguje to dokonca aj bez dátového alebo Wi-Fi pripojenia, vyložene ako súčasť AI balíčku ‒ výborná vec, ak sa pri cestovaní po svete ocitnete v situácii, kedy neovládate jazyk a potrebujete sa rýchlo dohovoriť. Aby sme ten komunikačný balíček nejako uzavreli, tak tu máme ešte funkciu Chat Assist, čo je nástroj na úpravu formulácií vašich textových správ ‒ chcete poslať nahnevaný list daňovému úradu, tak aby vás po jeho doručení nezatvorili na dvadsať rokov do Gulagu? Spoločnosť Samsung má pre vás pomocníka v podobe umelej inteligencie, ktorá sa o všetko postará. Samozrejme, v rámci Galaxy AI je toho ešte oveľa viac, či už počas cestovania v aute v rámci hlasovej komunikácie, alebo sumarizovania si už napísaných poznámok, každopádne sám sa teším až relevantnosť týchto pokrokových softvérových noviniek overím v praxi a zistím, či sú pre bežného človeka skutočne zásadným argumentom na kúpu nových Galaxy mobilov alebo nie. Samostatnou kapitolou využívania umelej inteligencie je zásah do úpravy fotografií a videí ‒ čaká nás vystrihávanie objektov a posun na iné miesto, to všetko s minimálnou stratou celkovej kvality.

Teším sa na testy

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil Galaxy S24 a nezabudol na AI)

Metaforicky povedané, som pozametaný z prvotných dojmov z nových Galaxy mobilov a ten z tých jasne optimistickejších novinárov píšucich o čerstvých technológiách, ktorý v AI v rámci Samsungu vidí uchopiteľný kredit, a ak si k tomu ešte pridám to, ako prémiovo sa S24 rad tvári, teším sa na dlhodobé testovanie jednotlivých modelov.



CGwillWin