hw
recenze
Xiaomi Watch 2 Pro

Xiaomi Watch 2 Pro - recenze
Xiaomi Watch 2 Pro - recenze
11:01, 13.12.2023

Čínsky koncern Xiaomi aktuálne uviedol na trh nový model inteligentných náramkových hodiniek, kde prím v rámci noviniek hrá integrácia Wear OS. Trocha nečakaný operačný systém v prípade Watch 2 Pro obsluhuje výkonný Qualcomm procesor a čo je pre potenciálnych zákazníkov vôbec najpodstatnejšie, tak finálna cena ostáva napriek tomu viac ako priaznivá. S hodinkami som mal možnosť stráviť takmer mesiac, aj keď nemalú časť z toho odpočívali na nabíjacej stanici.

Sympatická cena

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Priznám sa, že počas testovania som nemal vôbec vedomosť o tom, koľko hodinky vlastne budú stáť (niekedy zámerne nečítam PR dokumenty ku konkrétnej testovacej vzorke, aby som si udržal maximálny odstup) a o to viac ma prekvapilo, keď som zistil, že Xiaomi si za Watch 2 Pro pýta „len“ 270 eur. Prečo? Už od rozbalenia a prvého kontaktu s hodinkami som totižto jasne cítil, že ide o prémiový produkt, kde sa výrobcovia nesnažili nejako zásadne šetriť. Dizajnom sa síce nedá hovoriť o žiadnom novátorstve a hodinky ako také vyzerajú skôr tuctovo, než extravagantne. Som si ale vedomý toho, že nemalej časti konzumentov práve takýto vzhľad vyhovuje. Hodinkám navyše nemožno uprieť snahu o eleganciu. Šasi z nerezovej ocele s vystúpenou hranou okolo 1,43 palcového AMOLED displeja udáva celému tvaru zariadenia príjemný tón. Na pravej hrane sa nachádza hneď trojica spínačov, z čoho v strede je otočná korunka s netradičným pogumovaním. Tá je natoľko vystúpená, že mi neustále robila problémy pri ohnutí zápästia - uvedomujem si však, že nenosím hodinky práve v štandardnej vzdialenosti od dlane a jednoducho ide o môj fyziologický problém, ktorý je sotva prenosný v nejakej všeobecnej rovine. Kto má však mohutnejšie zápästie a pri ohnutí ruky sa mu výrazne zroluje koža, môže rovnako naraziť na podobnú nepríjemnosť.

Žiadna ochrana?

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Hodinky sa na trhu objavili v dvoch farebných prevedeniach, kde čierna verzia disponuje silikónovým remienkom a strieborná (čo bol môj prípad) koženým, ktorý pôsobí oveľa viac elegantnejšie. Prvé červené svetielko, ktoré mi počas skúmania hodiniek bliklo pred očami, bola absencia IP štandardu. Xiaomi síce uvádza odolnosť 5 ATM, čo značí, že telo hodiniek dokáže odolať tlaku ekvivalentnému asi 50 metrov, čo však nenaznačuje, že sa s nimi môžete potápať práve do takejto hĺbky. V praxi to znamená, že s Xiaomi Watch 2 Pro môžete bezpečne plávať v bazénoch a pokojne sa s nimi aj sprchovať, avšak nie sú vhodné na hĺbkové ponory. Druhé svetielko zablikalo pri nemožnosti nastavovania intenzity vibrácií, ktorá je síce vysoká a mne fakticky vyhovovala, ale to, čo vyhovuje mne, nemusí inému. Kvalita AMOLED panelu s rozlíšením 466 × 466 pxl je za mňa výborná a so svietivosťou 600 nitov sa viete bez problémov orientovať v menu, a to aj pri nápore ostrých slnečných lúčov - posúvanie ikoniek je zábavnejšie práve pomocou rotujúcej korunky. Výrobca nanešťastie neuvádza o aké sklíčko umiestnené nad displejom ide (vieme len, že to nie je zafírové sklo) a preto vám v zmysle jeho odolnosti neviem povedať nič konkrétne. Funkcia Always-On je k dispozícii v klasickej forme a dokonca, po špecifikovaní v nastaveniach, len v prípade, ak máte hodinky priamo na ruke.

Snapdragon W5 + Gen1

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Procesor Snapdragon W5 + Gen1 (4 nm) sa automaticky stáva výkonnou podporou predmetných hodiniek a zhodou okolností ide o rovnaký čip, aký majú konkurenčné hodinky Mobvoi Ticwatch Pro 5, ktoré som počas písania tohto článku začínal recenzovať - na výsledok sa tak môžete v blízkej dobe tešiť. Spomínaný procesor ide ruka v ruke s 2 GB operačnou pamäťou a interným 32 GB úložiskom. V praxi to vyzerá tak, že na všetky úkony, ktoré s predmetnými hodinkami budete chcieť realizovať, dostanete dostatočný výkon a to bez akéhokoľvek otravného sekania alebo nechcenej latencie. Vo výbave je okrem iného eSIM, možnosť platenia bezdotykovou formou a séria ďalších výhod prameniacich z využívania Wear OS. A tu sa dostávame k tomu, že využívanie Wear OS síce prináša nemalú porciu pozitív, ale rovnako tak aj negatív. Najviac citeľným je slabšia výdrž batérie, kde pri bežných úkonoch a príležitostnom cvičení môžete rátať maximálne s dvomi dňami - pri intenzívnom fitnes programe vám hodinky potom nevydržia viac než jeden deň. Áno, je to málo a Xiaomi sa rozhodnutím vyrobiť inteligentné hodinky s Wear OS jednoducho cielene strelilo do nohy. Je dôležité upozorniť na to, že spomínané dva dni vytrvajú len s vypnutým Always-On. Nabíjanie je však našťastie možné aj v zrýchlenom režime a v priebehu necelých tridsiatich minút si tak viete hodinky dobiť z nuly takmer do plna. Dôležité je však podotknúť, že nabíjať môžete len cez špeciálnu kolísku s konektormi od Xiaomi a nie bezdrôtovo.

Potešia športovcov aj hypochondrov

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Nájsť v hodinkách s cenou pod 300 eur funkciu merania zloženia tela je rozhodne silným pozitívom a kto si potrpí na pravidelné monitorovanie percentuálneho pomeru vody, soli, tukov alebo proteínov, nájde u Xiaomi Watch 2 Pro otvorenú náruč. Navyše, merať si môžete aj orientačnú telesnú teplotu, monitorovať komplexné pochody počas vášho spánku, okysličenie krvi a pre ženy nechýba ani zaznamenávanie menštruačného cyklu. Absentuje však meranie EKG. Hoci sa ja osobne nepovažujem za nejakého športovca, no napriek tomu, keď mám čas, zoberiem bicykel a snažím sa spraviť na jeden ťah aspoň 30 kilometrov. Z toho dôvodu mám za tie roky, aj vďaka testovaniu smart hodiniek, už výrazné skúsenosti so spoľahlivosťou týchto meraní a môžem si preto dovoliť povedať, že to, čo dnes ponúkajú aj drahšie hodinky (nerátam tam vyslovene športovo orientované a úzko profilované náradie pre profesionálov za nesmierne sumy), vám Xiaomi Watch 2 Pro čiastočne rovnako zvládne garantovať. Máme tu 150 športových režimov, kde je len niekoľko vyložene špecializovaných na servírovanie relevantných dát a zvyšok si vyráta z priemeru spálených kalórií. A tu je asi najzásadnejší problém, keďže jednotlivé firmy využívajú rôzne dáta a pri priamom porovnaní v rámci jedného konkrétneho tréningu tak môže dochádzať k nepomerom. Správa sa realizuje cez aplikáciu Mi Fitness, avšak počas recenzovania sa mi veľakrát stávalo, že to, čo som nameral cez hodinky, sa mi do aplikácie vôbec neprenieslo - bude to tak chcieť ešte trocha softvérovo vyladiť.

GPS nefungovalo podľa predstáv

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)

V závere ešte z mojej strany musí zaznieť menšia výčitka na margo spoľahlivosti a celkového fungovania GPS. V priebehu recenzovania sa mi totižto opakovane prihodilo, že hodinky nevedeli určiť svoju aktuálnu pozíciu a navyše mali problém zbierať relevantné dáta počas dlhodobých prechádzok. Opäť môže ísť o prekážku, ktorú výrobca dodatočne skoriguje opravným balíčkom, avšak zmieniť to musím, pretože to môže byť oveľa neskôr, než je v súčasnosti akýkoľvek predpoklad. Ak už nič iné, tak je zaujímavé práve prostredníctvom testovanej vzorky sledovať snahu Xiaomi obohatiť svoje portfólio hodiniek o model s integrovaným Wear OS. Ako prvý krok môžem celkovo predmetné hodinky pochváliť, či už konzervatívnym dizajnom alebo prémiovým spracovaním. Máme tu navyše výkonný procesor, podporu eSIM a dostatok ďalších funkcií. Na druhej miske váh však stojí slabšia výdrž batérie, citeľne chýbajúce Qi nabíjanie, absentujúca IP ochrana a nie úplne dotiahnutý užívateľský komfort.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi Watch 2 Pro - recenze)


CGwillWin