hw
recenze
Samsung The FreeStyle

Samsung The FreeStyle - recenze
Samsung The FreeStyle - recenze
09:24, 30.08.2023

Keď som pred tromi rokmi testoval konceptuálne unikátny prenosný projektor Acer C250i, moje prvotné nadšenie sa dlhodobým využívaním nanešťastie postupne zmenšovalo, až som dospel k názoru, že toto nie je produkt, za aký by som chcel dať hneď niekoľko stoviek eur. Chýbal tomu dostatočný užívateľský komfort a hlavne kvalitné streamovanie rôznorodého obsahu, kdekoľvek vám len napadne. Po ukončení recenzie som na prenosné projektory ako také fakticky zanevrel. Čo si budeme hovoriť, trh ich nikdy neponúkal viac než pár a skôr som sa sústredil na ich tradičnú formu. Nič však netrvá večne a dnes preto nastal čas sa opäť pozrieť na súčasné možnosti predmetnej elektroniky, a to prostredníctvom projektoru s názvom The FreeStyle od Samsungu.

Konečne sa to podarilo!

Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)

V čase písania tohto textu sa na trhu už nachádzala vylepšená verzia projektoru The FreeStyle, ktorého hlavnou prednosťou je herný režim a možnosť premietania v pomere strán 21:9, avšak než sa časom prepracujem ku hodnoteniu druhej generácie, dlhujem vám zhodnotenie ešte tej prvej – dôvodom je fakt, že tam, kde sa The FreeStyle (2023) predáva za sumu 999 eur, je prvá generácia dostupná za oveľa prijateľnejších cca 400 eur, preto je o nej relevantné uvažovať aj v kalendárnom roku 2023. Herný režim totižto v tomto koncepte nehrá vôbec dôležitú rolu (latencia a odozva na interakciu v hrách je extrémne vysoká) a uvedený pomer strán 21:9 dosiahnete len v prípade prepojenia dvoch projektorov súčasne, čo pri danej cene asi pre väčšinu konzumentov bude nereálnym scenárom. Poďme sa preto teraz venovať tomu, čo ponúka minuloročná verzia The FreeStyle projektoru.

V balení sa okrem kabeláže a výkonného adaptéru na zapojenie do elektrickej siete nachádza aj kryt pre ambientné osvetlenie (využijete ho napríklad v noci na navodenie atmosféry spánku pod hviezdnou oblohou) a diaľkový ovládač s nabíjaním cez USB-C. V rámci voliteľného príslušenstva je možné si zakúpiť vodotesné puzdro pre transport v exteriéroch alebo špeciálnu externú batériu. Práve u batérie by som sa teraz rád zastavil, keďže projektor The FreeStyle je možné napájať aj powerbankou, avšak jej výkon musí byť minimálne 50W/20V. Projektor som zobral na predĺžený víkend na stanovanie do lesa, aby som prekvapených kamarátov potešil nečakaným nočným premietaním môjho obľúbeného hororu The Blair Witch Project, ktorý doceníte oveľa viac v totálnej tme, obklopení haluzami praskajúcimi pod náporom vetra, než v pohodlí domova.

Cez deň prakticky nepoužiteľné

Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)

Dizajn projektoru vnímam ako dokonalý. Kužeľovitý tvar opatrený kovovým stojanom, dokážete natočiť akýmkoľvek smerom v zmysle horizontu a najviac využívaným spôsobom sa v našej domácnosti stalo premietanie na strop spálne. Pri vzdialenosti 2,7 metra od dopadovej plochy dostanete 100 palcov veľký obraz, čo je úplné maximum klesajúce po krivke: 2m/75palcov, 1,7m/65palcov, 1,5m/55palcov a 0,8m/30palcov. Projektor pomocou digitálnej redukcie nájde svoje uplatnenie aj pri premietaní na inú než bielu stenu a čo je najdôležitejšie, jeho rozlíšenie je vo Full HD parametroch. Najväčším nedostatkom však ostáva nízka svietivosť (550 lúmenov), ktorá vám cez deň sotva ponúkne príjemný zážitok zo sledovania filmov/seriálov, avšak v noci je to už pochopiteľne úplne iná pesnička.

Samsung The FreeStyle sa u nás v rodine stal využívaným výhradne vo večerných hodinách. Vďaka dostatočnej ostrosti obrazu a výborne fungujúcim HDR efektom, sme si spolu s dcérou užívali rozprávky premietané na strop a žasli nad dokonalým zvukom (360-stupňový 5W reproduktor je jednou z veľkých predností tohto zariadenia). Projektor som jednoducho postavil na zadné čelo postele, naklonil ho tak aby nesvietil na stropnú lampu a pomocou ovládača nastavil veľkosť obrazu, ako aj jeho sklon – cez to všetko, že v menu existuje automatické ostrenie a zarovnanie, táto funkcia nefunguje zrovna dobre a je lepšie si to nastaviť cez manuál (nejde o nič komplikované). Na boku projektoru sa okrem vstupu pre napájanie nachádza aj mini HDMI slot, vďaka ktorému môžete projektor prepojiť napríklad s notebookom. Toto už však ja osobne považujem za užívateľsky menej prívetivé, a preto som primárne využíval internetové streamovanie cez aplikácie ako Netflix, HBO, Disney či SkyShowtime. Prostredníctvom aplikácie SmartThings ste rovnako schopní zrkadliť cez projektor obsah vášho mobilu.

Kupujem?

Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)

Projektor schopný v rámci merania zážitku prekonať moderný televízor je extrémne drahý a neraz aj neprakticky veľký. Samsung The FreeStyle však konečne prináša relevantné využitie v rámci plnej prenosnosti a necháva moju tri roky starú Acer skepsu ležať v prachu spomienok. Orientácia v menu zariadenia a uspokojivá rýchlosť reakcií na vaše príkazy robia z tohto hardvéru výborného spoločníka pre večernú zábavu, a preto som už počas testovania jasne vedel, že ho musím kúpiť (dcérka by mi asi neodpustila, ak by som jej odoprel Spongeboba na strope a ja by som sám seba súčasne nechcel pripraviť o sledovanie Star Treku v stave ležmo). Páči sa mi možnosť korigovania obrazu, keďže je úplne jedno ako a kam projektor postavíte (v lese nedoceniteľné). Páčil sa mi jeho priestorový a čistý zvuk, a rovnako tak som bol aj dnes, v čase 8K rozlíšenia, spokojný s Full HD ostrosťou a HDR kvalitou. Toto všetko môžete mať za prijateľnú sumu 400 eur.



Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung The FreeStyle - recenze)


CGwillWin