hw
recenze
Samsung Galaxy Z Flip5

Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze
Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze
10:19, 14.08.2023

Skladacie telefóny zažívajú aj naďalej postupný rast popularity, ktorý by sa s miernym preháňaním dal odôvodniť progresom v oblasti vývoja tohto stále vyložene okrajového segmentu mobilov. Samsung z pozície vôbec najväčšieho výrobcu skladačiek môžeme aj preto označiť za inovátora a dôkazom toho je aj piata generácia Flip/Fold modelov, ktorá sa nedávno dostala na trh. Aktuálne mám možnosť dlhodobo testovať nové Galaxy telefóny, a ako prvý vám dnes zhodnotím ten logicky komerčne úspešnejší, a to Samsung Galaxy Z Flip5.

Láska na prvé zohnutie

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Prečo komerčne úspešnejší? Klasické véčko, ak sa budem držať tej dizajnovej premisy, kupujú nie len ženy, ale v rovnakej miere aj muži - ide o štýlový a kompaktný dizajn, do akého sa viete zamilovať ešte skôr než si ho poriadne ohmatáte. Galaxy Z Fold je naopak telefón určený primárne pre manažérov, respektíve konzumentov snažiacich sa danú, oveľa väčšiu investíciu, ospravedlniť zapojením telefónu do pracovného procesu.

Nový Flip5 sa na našom trhu predáva za sumu cca 1 200 eur a to v štyroch farebných prevedeniach a dvoch pamäťových verziách v zmysle úložiska (256 GB a 512 GB). Operačná pamäť je jednotná, a to 8 GB, čo znamená, že zákazník prejavujúci záujem o tento konkrétny mobil si nemusí lámať hlavu nad tým, či ísť do drahšej alebo lacnejšej verzie - jediné čo treba, je vybrať si farbu a veľkosť internej pamäte. O výkone mobilu budem hovoriť v tomto článku neskôr, stále však platí, že telefón vybavený 8 GB RAM, s ktorým nechcete robiť náročnú postprodukciu, vás v tomto aspekte nemôže sklamať. Na margo ceny treba dodať, že Samsung naďalej pokračuje vo svojich vernostných programoch, a preto ak teraz máte doma nejaký ich starší model, ideálne vlajkovej lode alebo skladačky, pri kúpe nového Flipu5 si uvedenú sumu 1 200 eur viete osekať nižšie, a to vôbec nie v zanedbateľnej miere.

Chudobná výbava

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Samsung z pozície najväčšieho juhokórejského konglomerátu pokračuje na vlne takmer nulovej výbavy a či už dáte vyššie proklamovanú cenu na stôl alebo si ju vďaka ich vernostnému balíčku orežete o pár stoviek, absencia adaptéru alebo aspoň základného obalu vás bude stále budiť zo sna. Oceňujem však, že na 6,7 palcovom Amoled displeji je už v základe nalepená fólia zabraňujúca jeho poškodeniu, čo by dnes už malo byť štandardom u telefónov vo všetkých cenových reláciách.

Nechajme výbavu výbavou a poďme k tomu podstatnejšiemu. Spomínam si na recenzovanie prvej generácie Z Flip5 a na tú obrovskú brázdu v strede panelu a rovnako tak na tú Mariánsku priekopu, čoby metaforu na medzeru pri zatvorenom stave. Piata generácia už v tomto pokročila do takej miery, že pri zaklapnutí telefónu môžeme hovoriť o dokonalej symetrii, ktorú podtrháva luxusne pôsobiace kovové šasi s oblými hranami - iste, nejaká odchýlka tu je, ale ide o okom sotva postrehnuteľnú medzierku. Zhodou náhod som v čase recenzovania Flipu mal na stole aj testovaciu vzorku cenovo identickej skladačky od spoločnosti Motorola a musím povedať, že kvalitatívny nepomer v prospech Samsungu mi doslova vypichol oči. Tak či onak, držať v ruke Flip5 je skutočne zážitkom. Ide o hardvérový šperk, aký budete chcieť nosiť na verejnosti, a keďže sa jedná naozaj o šperk, bude nutné ho leštiť a leštiť a leštiť.

Podaj mi tú handričku

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Sklenený povrch na seba vždy viaže odtlačky prstov, a preto sa kúpou nového Flipu, v prípade ak nechcete šperk baliť do obalu, odsúdite na nekonečné leštenie. Zariadenie prichádza s kompletnou odolnosťou voči vode (IPX8), čo je obrovský skok nad hlavou vyššie spomínanej konkurencie. Ochrana proti prachu je však naďalej v procese prípravy a budeme si na ňu musieť ešte počkať. Kovové šasi však nevŕzga, krásne lícuje a proces otvárania a zatvárania je takmer dokonalý - je tu prítomné menšie cvakanie pántov, avšak je sotva počuteľné.

Vonkajší panel sa zväčšil na 3,4 palca (staršia verzia mala len 1,9 palca) a interakcia s ním vám tak zjednodušuje rýchle reakcie na správy ako aj odbúravanie takzvaného digitálneho. Aj napriek tomu vonkajší displej zvláda zobrazovať niekoľko dôležitých aplikácií a necháva vás v nich interagovať. Najviac asi vyzdvihnem komplexnosť kalendáru či app s počasím, ktoré majú na prednej časti zatvoreného mobilu relevanciu. Akúkoľvek aplikáciu aj bez podpory od Samsungu si viete teoreticky premietnuť na tú menšiu z dvoch obrazoviek, avšak užívateľský komfort je tu silno nekonzistentný. Navyše spôsob ako softvér tretích strán dostať na prednú kapotu je krkolomný a rovnako absentuje v zmysle komfortu (je nutné inštalovať špeciálne doplnky pre app). Maximálna obnovovacia frekvencia je 60 Hz a spolu s rozlíšením 720 × 748 pxl je to na danú veľkosť úplne v poriadku. A keď už spomínam Samsung nadstavbu na Android 13, tak výrobca vám garantuje 5 rokov podpory, čo znamená 4 veľké aktualizácie.

Otvoriť prosím

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Páči sa mi, že si Samsung Galaxy Z Flip5 dokážem otvoriť len palcom a rovnako tak jednoducho, napríklad pre ukončenie hovoru, ho zase efektne zaklapnúť. Samotné otvorenie nám odhaľuje 6,7 palcový Amoled panel s rozlíšením 1 080 × 2 640 pxl a atypickým pomerom strán 22:9. Telo telefónu je preto natiahnuté do výšky a krásne padne do ruky. Svietivosť dokázal Samsung vytiahnuť nad úroveň 1 700 nits, vďaka čomu je obrazovka čitateľná aj pod priamym náporom slnečných lúčov. Trocha ma sklamala obnovovacia frekvencia, ktorá nemá schopnosť dynamického stupňovania a skáče len od 60 do 120 Hz. Inak som bol s panelom maximálne spokojný, ale to nie je žiadny šok, keďže Samsung predmetný aspekt svojich vlajkových lodí zvláda vždy výborne.

Poďme sa pozrieť pod kapotu. Mobil poháňa čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 prispôsobený pre Galaxy a jeho chod v menšom šasi síce zapríčiňuje badateľné nárasty teplôt, ale nejde o nič, čo by výrazne komplikovalo používanie alebo kazilo plynulosť operačného systému. Už spomínaná operačná pamäť v podobe 8 GB RAM je, ako som povedal, dostačujúca. Obmedzený priestor štýlové konceptu nepojal väčšiu batériu, a preto tu máme len 3 700 mAh, ktorá z Flipu5 robí jednodňový mobil v prípade náročnejšieho štýlu používania. Ak patríte medzi sporadických "vyklápačov", dokážete sa s menšou a asketickou sociálnou náturou dostať na dva dni. Nabíjanie sa realizuje s káblom maximálne 25 W a bezdrôtovo 15 W - je to pre vás málo? Nekupujte si véčko.

Cvak cvak

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Na samotný záver som si nechal zhodnotenie fotomodulov, ktoré je možno až trestuhodne papierovo takmer identické s predchádzajúcou generáciou. Samsung ponúka duo 12 Mpx snímačov, kde hlavný (f/1.8) využíva optickú stabilizáciu a sekundárny (f/2.2) širokouhlí záber. Vnútorná selfie kamera má v úvodzovkách len 10 Mpx, avšak, keďže koncept véčka umožňuje fotiť svoju tvár pohodlne aj pomocou hlavných snímačov, selfie všeobecne nemusíte využívať vôbec. Tak ako pri staršej generácii Flipu, tak aj v tej aktuálnej preto platí, že fotenie cez deň vás nebude nijako urážať a pokojne ho môžete realizovať aj v interiéroch, akonáhle však začne padať šero, kvalita a celkové podanie snímkou sa výrazne zhorší.

Uvažoval som nad tým a vrátil som sa k mnou už spomínanej cieľovke v rámci zákazníkov kupujúcich véčka. Táto sorta ľudí nepotrebuje ani teleobjektív a ani často zbytočné makro a to akým spôsobom umelá inteligencia zvláda spracovávať obrázky cez Flip5 im maximálne postačuje. Apropo video. Testovaný telefón logicky neexceluje ani v tomto aspekte a ponúka 4K pri 60 FPS, čo je na archiváciu bežných video momentiek zo života viac ako dostačujúce. A v tomto momente by sme to celé mohli uťať so záverečným zhrnutím. Skladacie telefóny vo véčkovom štýle majú aj u nás rastúcu popularitu a kvalita spracovania nového Flipu ju náležite prehĺbi aj pre ďalší kalendárny rok. Je to viac šperk než bežný mobil.



Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip5 - recenze)


CGwillWin