hw
recenze
POCO F5 Pro

POCO F5 Pro - recenze
POCO F5 Pro - recenze
07:46, 31.07.2023

Úplne si uvedomujem vaše prípadné zmätenie, ak teraz začnem vetou: a máme tu ďalší zaujímavý telefón z dielne Xiaomi. Každopádne, značka POCO spadá práve pod tento známy čínsky koncern, a ak sa v súvislosti s nízkou cenovou hladinou ich telefónov niekedy dalo hovoriť o tom správnom pomere medzi cenou a výkonom, tak to bolo práve pri zrode značky POCO. Xiaomi preto pokračuje v jej šľachtení a aktuálne prináša na trh už piatu verziu označovanú písmenom F, ktorá sa na našom trhu predáva v dvoch podobách. POCO F5 a POCO F5 Pro. Druhý menovaný mobil som mal ja osobne možnosť testovať viac než mesiac a ešte skôr, než sa vôbec pustíme do jeho podrobného rozboru, tak je určite na mieste spomenúť, že sa v rámci už vyššie načrtnutej filozofie o správnom pomere medzi cenou a kvalitou produktu v zásade ani v tomto prípade nič nemení.

Stredná trieda

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

V zmysle výkonu sa POCO dostáva na svoje historické maximum a pomyselne sa vrhá s veľkou vervou priamo do konkurenčne nemilosrdnej strednej triedy. Uspieť tam chce s niekoľkými presahmi do prémiového segmentu a, ako sa povie, za hlavné eso v rukáve si vyberá nízku cenu. Pri 12 GB RAM verzii vás nové POCO bude stáť necelých 600 eur, čo je, s ohľadom na integráciu procesoru Snapdragon 8+ Gen 1 a AMOLED panelu s rozlíšením 3200x1440 pxl pri obnovovacej frekvencii 120 Hz, viac ako výhodná suma, a to som ešte nezačal s opisom dizajnu ako takého. Zadná strana tohto 6, 67 palcového telefónu je vybavená skleneným povrchom a rámik, akokoľvek sa snaží kamuflovať striebornou farbou, je plne plastový. Aj v prítomnosti plastu však celé telo mobilu pôsobí v istom smere prémiovým dojmom a, čo je najdôležitejšie, perfektne sa drží v ruke, a to aj pri krkolomnejších situáciách. Ostrovček s fotomodulmi na zadnej strane vystupuje len minimálne a svojím dizajnom sa snaží, ako už tradične v rámci značky POCO, osloviť skôr mladšie publikum. Váha na hranici 200 gramov mi prišla ideálna a rovnako tak poteší aj odolnosť voči vode s certifikátom IP53. Mne na test dorazila krémovobiela, avšak telefón sa predáva aj v tmavom odtieni.

Fólia potešila

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

V balení sa okrem telefónu nachádza aj adaptér s výkonom 67 W, USB-A/USB-C kábel, transparentný obal a na displeji je nalepená fólia. Pravá hrana zariadenia ponúka spínač na zamknutie, ktorý je tentokrát umiestnený v rozumnej výške. Nad ním by sme tradične našli ovládanie hlasitosti. Spodná hrana okrem vstupu pre USB-C ďalej ponúka zásuvku pre duo SIM kariet, a to bez možnosti aplikácie pamäťovej karty. POCO F5 Pro 5G stojí na niekoľkých pevných pilieroch. Prvým je už spomínaný výkonný procesor Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý osobne považujem za to najlepšie, čo môžete dnes zaplatiť s tým, že chcete ideálny pomer medzi výkonom a cenou. Vďaka, pre niekoho možno až zbytočne, vysokej operačnej pamäti (12 GB) sa tak nové POCO môže stať pre vás ideálnym herným hardvérom, a to aj z dlhodobého hľadiska. Minimálne nebudete mať problém s predmetným mobilom strihať videá a vylepšovať si tak kvalitu svojho sociálneho kreditu. Výkon ide ruka v ruke so softvérom, ktorý je u POCO F5 Pro v rukách MIUI 14 (základom je Android 13). Znalci Xiaomi nadstavby tak budú ako doma a okrem toho, že sa výrobca posnažil skryť všetok ten, často nechcený, balast, podarilo sa mu súčasne ponúknuť dostatočne svižné rozhranie ovládateľné aj pomocou gest. Poteší Always-on, eliminovanie komerčného spamu ako aj celková svižnosť.

Nečakaná výdrž

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Batéria s kapacitou 5 160 mAh je ďalším pevným pilierom kvality testovanej vzorky. Pri plnom vyťažení sa tak môžete dostať cez hranicu jedného dňa, a ak svojmu mobilu nedávate nejako prehnane zabrať, s POCO F5 Pro zvládnete pokojne aj dva celé dni. Vďaka možnosti doplnenia energie s priloženým adaptérom s výkonom 67 W ste schopní dostať sa z nuly na sto percent v priebehu necelej hodinky a určite vás poteší aj prítomnosť bezdrôtového nabíjania s 30 W. Pri pohľade na AMOLED panel s rozlíšením 3200x1440 pxl som bol osobne viac ako spokojný. Jemnosť 526 bodov na jeden palec a podpora HDR10+ tu ide ruka v ruke s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Na panel sa výborne pozerá aj počas náporu ostrých slnečných lúčov, a keďže ide o AMOLED technológiu, podanie a hutnosť farieb je výborné.

Na samotný záver som si nechal, ako je u mňa bežné, hodnotenie fotoaparátu. Nové POCO v tomto bode prináša 64 Mpx (f/1.79) v podobe hlavného snímača a dopĺňa ho 8 Mpx (f/2.2) ultraširokouhlá šošovka, tradične tak trocha zbytočné 2 Mpx makro a 16 Mpx (f/2.45) selfie snímač. Užívateľ dostane optickú stabilizáciu, nočný režim, čistý dvojitý zoom a v prípade denného svetla aj obstojnú kvalitu snímok – tie sa však ani náhodou nemôžu porovnávať s triedou prémiových mobilov. Oceňujem však, že výrobca si dal záležať na súhrnnom podaní farebnej palety naprieč všetkými snímačmi, čo v strednej triede mobilov dnes už nebýva pravidlom. Čo sa týka nakrúcania videí, tak k dispozícii máte štandardné Full HD, avšak na to sa dnes už ani menej náročný konzument nejako nechytá a skôr ho preto bude zaujímať možnosť nakrúcania v 4K pri 60 FPS a dokonca aj 8K pri 24 FPS. Kvalita videí v 4K je slušná a určite si s ňou budete vedieť archivovať rôzne zážitky, či už v interiéroch, alebo na čerstvom vzduchu.

Dobrá voľba

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)

POCO F5 Pro je v rámci svojej ceny viac ako rozumnou a dobrou voľbou. Keď si pod sebou zoradím všetky jeho klady a zápory, to pozitívne jasne prevalcuje zvyšok a môžem vlastne povedať, že nové POCO je v istom smere nečakaným osviežením strednej triedy (hlavne po mojich skúsenostiach so štvorkou). Hlavnými devízami sú perfektný čipset, výdrž batérie, softvérové rozhranie a kvalita displeja.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (POCO F5 Pro - recenze)


CGwillWin