hw
recenze
Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED

Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze
Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze
12:53, 27.06.2023

A je to tu! Za oknom sa začína až podozrivo neskoro stmievať, potom nasiaknuté tričká odhaľujú podobizne mŕtvych spasiteľov a predajcovia klimatizácií prehadzujú peniaze zlatými vidlami. Áno, je tu leto a viete čo? Ja leto z duše nenávidím! Už od detstva som bol človek, čo sa pri každom náznaku príchodu tohto konkrétneho obdobia križoval ako mexický pastier kôz po vyslovení magického "El Chupacabra". S prvými kvapôčkami potu na mojom čele prichádzala priam automaticky chuť zaliezť do rodinnej hrobky a nechať sa prebudiť až dupotom jesenných listov. Spomínam si na jeden konkrétny večer počas letných prázdnin. V televízii som na stanici TNT sledoval jeden z prvých skutočne kultových sci-fi filmov The Day The Earth Stood Still z roku 1951. Už niekoľko týždňov padali teplotné rekordy, okno do detskej izby som mal preto dokorán a až slabnúci zvuk svrčkov pretrhol to upotené zúfalstvo. Predznamenával totižto čiastočné ochladenie. Poznáte ten pocit, keď sa po šialenom týždni potenia spustí elektrizujúca búrka a na jej konci sa už nemôžete dočkať až vystrčíte nos von a spravíte ten neuveriteľne hlboký nádych? Presne tak som sa cítil v ten magický večer, a rovnako tak som sa cítil aj nedávno, krátko po rozbalení nového a dlhý čas pripravovaného headsetu G PRO X 2 LIGHTSPEED od spoločnosti Logitech. Zrazu mi bolo úplne jedno, že vonku nielenže vôbec neprší, ale miesto toho sa ortuť v teplomeroch doslova vyparuje, mal som totižto, po mesiacoch akejsi hardvérovej letargie, nečakane v rukách niečo výnimočné a rád by som sa s vami o to teraz podelil.

Prichádza búrka

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Dlhé tri roky od predstavenia prvej generácie headsetu G PRO X 2 LIGHTSPEED mám na stole jeho priameho nasledovníka a nemusím ani otvárať okno (budem k vám férový a poviem, že mám aj tak pustenú klimatizáciu, takže...) a môžem sa spokojne zhlboka nadýchnuť. Švajčiari sa totižto tie tri roky vôbec neškrabali na pozadí a aj v spolupráci s eSport špičkou brúsili svoj ďalší a jedinečný prémiový produkt. Dva týždne som dennodenne využíval predmetnú vzorku a tu sú moje komplexné dojmy. Najskôr treba zopakovať, že bude reč o vlajkovej lodi firmy Logitech, čiže o produkte, ktorý, ak sa preň rozhodnete, určite nebude šetriť vaše bankové konto. Cena sa na štarte pohybuje okolo 270 eur, čo si však samotný hardvér dokáže pri bližšom skúmaní jasne obhájiť. Začnime rovno dizajnom, ktorý sa na prvý pohľad zásadne nelíši od predchádzajúceho modelu. Asi najzásadnejšou zmenou je integrácia druhého pántu tesne pri uchytení hlavového mostu, čo vám jednak umožňuje jednu mušľu vykrútiť do horizontálnej polohy a druhú nechať vo vertikálnej, ale čo je dôležitejšie, tento prvok oveľa výraznejšie zlepšuje kopírovanie kontúr vašej hlavy (osud to tak chcel, že naše lebky sú málokedy identické, a preto je dobré vlastniť náradie, ktoré sa snaží tento fakt minimalizovať). Ak som predchádzajúci model označil za extrémne pohodlný na dlhé nosenie, tak ten aktuálny je v tomto ešte o kúsok ďalej. Pohodlie zabezpečuje aj pár náušníkov potiahnutých umelou kožou a komu by v teplých dňoch daný materiál vadil, môže z krabice vytiahnuť aj duo náhradných náušníkov, tentokrát obalených do priedušnej tkaniny. Konštrukcia headsetu je bezchybná a počas testu som neobjavil čo i len menší náznak nedostatkov, špeciálne som rád, že dizajnéri ponechali na tele slúchadiel retro prvok v podobe transparentného kábliku spájajúceho mušle samotné. Váha nepresiahla hranicu 350 gramov, a preto aj keď je v šasi prítomného veľa hliníku a ocele, headset nie je vôbec ťažký a nezaťažuje vaše krčné svalstvo. Mimochodom, váha oproti pôvodnej verzii klesla o celých 27 gramov.

Grafén? Čo je to?

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Logitech pre promovanie svojho nového headsetu vytiahol pre niekoho možno neznáme slovíčko – grafén. Faktom však je, že keby ste si teraz zobrali svoj starší headset a rozobrali jeho mušle, s najväčšou pravdepodobnosťou by ste v nich našli stopové množstvo tohto materiálu, ktorý by sa najlepšie dal opísať asi takto: grafén je jedna plochá vrstva atómov uhlíka natesno naukladaných do dvojrozmernej šesťhrannej kryštalickej mriežky a je základným stavebným prvkom pre grafitové materiály rôznych veľkostí. Zvukové membrány v slúchadlách môžu obsahovať tenkú vrstvu grafénu, čo je fakt, avšak Logitech láme rekordy na základe skutočnosti, že jeho nový prémiový headset využíva membránu takmer celú zloženú z grafénu – ide o 90% hmotnosti súčiastky. A prečo? Výrobca nám hovorí, že týmto dokáže do ucha hráčov poslať oveľa čistejší zvuk bez akéhokoľvek skreslenia a podporiť tak výrazne schopnosti hráčov samotných. Iste, niečo takéto sme tu už mali v minulosti pri iných, údajne prelomových, noviniek, ja sám by som vám mohol hovoriť čím všetkým sa nás distribútori za tie roky snažili obalamutiť, avšak pravda je taká, že v prípade Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED sa môžeme skutočne rozprávať o razantnom skoku vpred a kompletné prepísanie šablóny merajúcej čistotu audio linky počas hrania. Čo sa týka možností pripojenia, druhá generácia G PRO X 2 prináša novinku v podobe párovania cez Bluetooth, čo sa v staršej verzii nedalo a samozrejme nezabúda na LIGHTSPEED formou USB kľúča alebo priameho prepojenia cez 3,5mm audio kábel - všetko potrebné v rámci kabeláže a USB kľúča nájdete pochopiteľne v balení a to aj s na dotyk príjemným textilným puzdrom. Schéma tlačidiel a ovládacích prvkov je rozdelená do jednoduchej postupnosti a okrem pogumovaného kolieska regulujúceho hlasitosť, nájdete na hrane mušle spínače pre BT párovanie, tlačidlo na zapnutie/vypnutie aj s LED podsvietením a nechýba ani tlačidlo pre stlmenie mikrofónu.

Grafénové meniče žiaria

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Meniče použité v testovanej vzorke sú síce v štandardnej veľkosti, avšak, keďže sú takmer kompletne vyrobené z grafénu, zvládajú reprodukovať hernú audio linku oveľa prirodzenejšie než býva bežné u iných headsetov. Grafén je totižto extrémne pevným, ale cez to všetko aj vysoko flexibilným materiálom, ktorý je schopný dokonalo kopírovať všetky tie preexponované zvuky v hrách (výbuchy, kroky, letiace projektily, hluk motorov, pišťanie pneumatík) bez toho, aby sa výsledok takzvane "stratil v preklade". Osobne sa nepovažujem za niekoho kto dokáže svojím sluchovým ústrojenstvom identifikovať pád špendlíku od pádu klinca, ale cez to všetko som bol s kvalitou prezentovanej audio linky nadmieru spokojný. Logitech evidentne nevsadil na lacné PR a skutočne tie tri roky vo svojej kuchyni varil niečo unikátne. Pri hraní akčných online projektov je niečo takéto doslova na nezaplatenie a keď už mňa niečo skutočne poslalo k zemi, dobre som vedel prečo a aj ako. Headset samozrejme môžete vďaka tomu využiť aj na počúvanie vašej obľúbenej hudby (duševné naladenie na koncert Rammsteinu bolo vďaka tomu intenzívnejšie), ale primárne ide o profesionálne náradie na hranie videohier. Membrána z grafénu zvláda oveľa lepšie registrovať jednotlivé signály a preniesť ich do výstupu, čo si ucho koncového užívateľa dozaista všimne a bude to vedieť oceniť. Ovládanie prostredníctvom softvéru Logitech G HUB v PC je štandardne jednoduché a môžete si ním aktivovať všetky dôležité funkcie a súčasne aj uložiť pod konkrétny profil. Ak by som mal z G HUB niečo vyložene vytiahnuť do popredia, tak by to bol modus Sampler určený pre streamerov.

Nechýba samozrejme ani ekvalizér

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)

Headset podporuje spárovanie nie len s počítačmi, ale rovnako tak je možné použiť ho cez USB dongle a 3.5mm kábel aj na konzolách (PlayStation 5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch v doku). Batéria u predchádzajúceho modelu vydržala niečo málo cez dvadsať hodín, čo nebolo zlé, ale ani vyložene úžasné. Druhá generácia si v tomto smere výrazne polepšila a dotiahla to až na 60 hodín počas hrania a ak by ste headset využívali len na počúvanie hudby, dokázali by ste z batérie dostať ešte o jeden deň naviac. Všetko to, čo vyššie zaznelo sa nieslo na pozitívnej vlne, ale ako už asi tušíte, cez to všetko som počas testovania našiel jedno menšie negatívum. Celé to negatívum svieti tak výrazne hlavne preto, že je vlastne osamotené a rozhodne by ste na základe neho nemali prípadnú kúpu zavrhnúť.

Reč je o kvalite zvuku prenášaného cez mikrofón, ktorá sa oproti predchádzajúcemu modelu vlastne nikam neposunula. Dizajn mikrofónu ako aj jeho schopnosť zbierať zvuk, to všetko je identické ako pri Logitech G PRO X LIGHTSPEED - ide o priemer ktorý neurazí, ale ani nejako zásadne neohúri. Môže sa to trocha zlepšiť po softvérovej úprave, respektíve po výbere jedného z profilov v rámci Blue Vo!ce, avšak to nie je žiadna novinka. Čistota prenášaného hlasu nie je jednoducho stopercentná, a keď si to porovnávam práve s čistotou dua grafénových meničov, ide o dosť jasný kontrast, o ktorom by ste mali vedieť. Rovnako tak som čakal, že sa Švajčiari konečne rozhodnú pre ANC, avšak aktívneho potláčania hluku som sa z ich strany opäť nedočkal. Cez to všetko považujem ich prémiový herný headset za takmer dokonalé dielo, ktoré v drvivej väčšine argumentov žiari nad svojou konkurenciou.



Skončím tak ako som začal. Spoločnosť Logitech mi po mesiacoch hardvérovej stagnácie, kde okrem jednej nečakanej výnimky v podobe ROG Ally, končila v mojom hernom hľadáčiku prevažne šeď a nuda, rozkopol to pomyselné okno dokorán a pustil mi do redakcie čerstvý vzduch. Za to som im nesmierne vďačný a som súčasne rád, že zvládli posunúť latku reprodukcie audio linky na novú úroveň, bez toho aby to skončilo len u planých PR rečí.

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED - recenze)


CGwillWin