hw
recenze
LAMAX Heroes Guard1

LAMAX Heroes Guard1 - recenze
LAMAX Heroes Guard1 - recenze
11:10, 02.02.2023

Asi vám teraz budem znieť trochu ako zaseknutá LP platňa, každopádne v súčasnosti, viac než kedykoľvek v posledných rokoch, má bežný ľud takzvane hlboko do vrecka. Inflácia spojená s extrémnym posunom cien energií bude nasledujúce mesiace v mnohých domácnostiach kosiť akékoľvek nádeje na lepší život a uťahovanie opaskov dostane zase raz novú úroveň. Tak či onak, stále sme ľudia a stále máme chuť zabávať sa, respektíve nájsť si nejaký groš na svoje milované koníčky, nech už sa nám finančne akokoľvek nedarí. V segmente hier a hardvéru s tým spojeného sa na úplnom dne lacných periférií potáca niekoľko špecializovaných výrobcov a medzi nimi je aj česká značka LAMAX, zameraná na produkciu cenovo dostupnej elektroniky - audio technika tvorí len zlomok ich bohatého portfólia. V nasledujúcom článku si spoločne povieme viac o ich novom káblovom hernom headsete Heroes Guard1, ktorý sa cenovo pohybuje na sume, za akú si dnes už sotva dokážete kúpiť čo i len bežný obed.

Plné brucho alebo herný headset?

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Z úvodného textu ste dozaista pochopili, že sa rozprávame o zariadení s cenovkou, akú nebude mať problém investovať nielen študent pojedajúci špagety s kečupom, ale aj dieťa s pár drobnými, skrytými v porcelánovom prasiatku. LAMAX Heroes Guard1 totižto stojí sotva dvadsať eur a za túto extrémne nízku hodnotu sa vám výrobca snaží zaručiť prekvapivo priveľa zaujímavých funkcií, ako aj vysoký stupeň pohodlia počas dlhodobého používania. Na všetky PR ikonky, ktoré predmetný headset zdobia už priamo na obale som sa pochopiteľne počas viac než mesiac trvajúceho testu patrične zameral. Poďme však na celú vec pekne postupne.

V papierovej krabici sa okrem headsetu nachádza už len sprievodná dokumentácia. LAMAX Heroes Guard1 je káblový hardvér s celkovou váhou 270 gramov, ktorého šasi je z osemdesiatich percent plastové a zvyšok tvorí koženka s pamäťovou penou. Umelá koža je tradične umiestnená pod hlavovým mostom a súčasne medzi puzdro s párom 40 mm meničov. Mikrofón je do ľavej mušle zakomponovaný bez možnosti odopnutia, avšak je možné si ho manuálne polohovať podľa svojich predstáv. Dva metre dlhý pletený kábel strednej tvrdosti je rovnako napevno zasunutý do ľavej mušle a v jeho prvej tretine nájdete tvarovo dosť podivný prechod s kolieskom pre reguláciu hlasitosti a súčasne spínač pre zapnutie/vypnutie spomínaného mikrofónu. Kabeláž je dostatočne dlhá a na jej konci nájdete USB-A a 3,5 mm jack konektor (o možnostiach pripojenia si ešte čo to povieme).

Uzatvorená konštrukcia a zbytočné podsvietenie

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Po dizajnovej stránke nemám headsetu asi čo vytknúť, snáď až na úplne zbytočnú implementáciu modrého podsvietenia do ľavej mušle - jeho funkčnosť zaručuje len už vyššie spomínaný USB konektor a ak nebudete chcieť, aby vám ľavé ucho svietilo ako smerovka na aute, jednoducho ho do PC nezasuniete. Podsvietenie sa v prípade párovania s konzolou nedá nijako rozumne realizovať, keďže by bolo nutné sedieť priamo pri platforme, alebo predmetné USB zastrčiť do externej batérie. Načo by ste však takú hlúposť robili, že?! Konštruktéri mali podľa môjho názoru tento prvok vynechať a cenovka mohla ísť na úroveň dvoch párkov zjedených postojačky na vlakovej stanici, ochutených závanom bezdomovca pýtajúceho si od vás drobné na cestu do Bulharska. Skutočnosť, že je celé šasi headsetu Heroes Guard1 skutočne ľahučké, ste už určite zaregistrovali. Avšak nižšia váha automaticky neznamená aj vysoký stupeň pohodlia a ak je zbytočne vysoký tlak na most a klapky vám tak už od prvého momentu tlačia na sluchy, je úplne jedno, že vážia koľko vážia. V tomto bode však konštruktérov testovanej vzorky musím našťastie pochváliť, keďže aj vďaka dostatočnej úrovni nastavenia výšky mosta nebol problém využívať headset dlhé hodiny v kuse a bez zásadných dopadov na vlastné pohodlie. Pasívne odhlučnenie je však úplne minimálne a preto hráči dozaista docenia vyššiu úroveň hlasitosti, ktorou budú vedieť čiastočne kompenzovať prípadnú hlučnú kulisu u seba doma.

PC, herné konzoly a mobil

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Kompatibilita ráta nielen s počítačmi (desktop/notebook), ale aj s konzolami PlayStation, Xbox a Switch. Za predpokladu, že dáme bokom už vyššie spomínané a podľa môjho názoru úplne zbytočné podsvietenie jednej mušle, ostane nám párovanie pomocou 3,5 mm jack konektora, ktorý jednoducho zasuniete do vstupu na uvedených herných strojoch alebo prípadne do mobilného telefónu. LAMAX sa pri zostavovaní čriev logicky musel držať pri zemi a preto tu máme frekvenciu 20-20 000 Hz pri citlivosti 120 dB. Skúšal som slúchadlá využívať aj na bežné úkony a nejaký čas ich testoval pri počúvaní muziky a sledovaní filmov, avšak napriek tomu, že sa basová linka snaží v rámci svojich možností takzvane nakopnúť vaše bubienky, je to snaha sotva nejako úderná a nemyslím si, že by ste dostali chuť využívať Heroes Guard1 na čosi viac než na hranie samotné. Berte jednoducho predmetný hardvér primárne ako herné náradie za pár eur ktorých je hoden a správajte sa k nemu citlivo - akákoľvek drsnejšia manipulácia môže viesť k zlomeniu komponentov.

Okrem pohodlia som sa zameral aj na latenciu prenosu zvuku v hrách, ktorá sa ukázala byť na minimálnej úrovni, čomu sa online hráči potešia. A ako obstávala kvalita mikrofónu? Musím sa vám priznať, že práve tento atribút našej hodnotiacej tabuľky sa aj napriek mojim obavám ukázal byť maximálne pozitívny a mikrofón dokázal nielen čisto spracovať hovorené slovo a dostatočne odfiltrovať okolité ruchy, ale súčasne bol schopný to preniesť do celého sveta. To všetko v dostatočnej rýchlosti a bez zdržaní. Čo viac by ste si ešte priali?

Výborný pomer medzi cenou a výkonom

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Lamax

Klik pro zvětšení (LAMAX Heroes Guard1 - recenze)


CGwillWin