hw
recenze
Samsung Galaxy Watch 5

Samsung Galaxy Watch 5 - recenze
Samsung Galaxy Watch 5 - recenze
08:15, 14.11.2022

V súvislosti s testom ďalších inteligentných hodiniek od spoločnosti Samsung, som si spomenul na jednu z mojej strany nie zrovna inteligentnú udalosť z detstva. Písali sa deväťdesiate roky a moje jediné nadávanie na život spočívalo v nutnosti chodiť sa posadiť do školských lavíc na základnej a tam následne predstierať, že mám enormný záujem vzdelávať sa. Pochopiteľne som v tej dobe ešte ani len netušil čo to ten, mojou mamičkou toľko zdôrazňovaný "skutočný život" znamená a voči mnohým hmotným veciam som sa preto správal, povedzme to diplomaticky; ako také hovädo. Nevážil som si väčšiny darčekov kúpených za peniaze mojich rodičov a často som účelovo vymýšľal spôsoby, ako staré veci nahradiť zase novšími modelmi. Žiarivým príkladom sa stal segment klasických náramkových hodiniek. Predmetná spomienka sa v tomto prípade viaže na tie kovové, ktoré som dostal na narodeniny a ktoré sa v čase nástupu digitálnych verzií, stali v mojich očiach fakticky nenositeľné. Chcel som jednoducho mať to čo mala väčšina spolužiakov a preto som tie úbohé ručičkové klasiky rozmlátil o stenu s cieľom donútiť rodičov zaobstarať mi nové a tentokrát také aké si vyberiem. Vymyslel som si historku o tom, že som počas behu na telesnej východe spadol na betón a hodinky sa tak rozbili. Či už mi rodičia v tej dobe verili alebo nie (úprimne, vôbec neviem), svojím nedospelým a hlúpym konaním som im aj týmto spôsobom ukrojil z rodinného rozpočtu len preto, aby som dosiahol svojho. Dnes, kedy sa už ako rodič za takéto konanie nesmierne hanbím, sú na trhu tradičné hodinky v priamej konkurencii s ekvivalentom mobilných telefónov a takzvané smarth watch budú čoskoro zdobiť aj ruku mojej päťročnej dcérky a ja už len dúfam, že ňu ani len nenapadne zopakovať hriechy svojho otca.

Ďalší rok a ďalšia verzia

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Dobre, poďme si teraz zopakovať základné počty. Nie je tomu ešte ani rok, čo som vám priniesol recenziu na Galaxy Watch 4 a Samsung nám opäť servíruje na trh priameho nasledovníka. Po štvorke prichádza tradične päťka a to v dvoch cenovo rozdielnych prevedeniach. Máme tu Galaxy Watch 5 (40 alebo 45 mm), ktoré sú svojou filozofiou a spracovaním podobné základnému modelu z minulého roka a po ich boku máme Galaxy Watch 5 Pro (45 mm), určené už skôr primárne pre športovcov. Nasledujúci text sa bude venovať výhradne tej lacnejšej verzii, ktorá vás v jednej z troch farebných prevedení môže stáť sumu oscilujúcu okolo 330 Eur, čo je zhruba 130 Eur menej než stojí Pro verzia. Začnime už tradične od obsahu balenia. Ten je, a na to sme si už asi zvykli, maximálne osekaný. Okrem samotných hodiniek a nutného lomeno zbytočného papieru tu nájdete nabíjačku bez akumulátora - majiteľov staršej verzie určite poteší skutočnosť, že na nabíjanie nových hodiniek môžu využiť aj príslušenstvo z štvrtej generácie. Treba však spomenúť, že magnetická plocha, na ktorú hodiny pokladáte je voči tej pôvodnej zase menšia a zmenil sa aj druh materiálu. Kto očakával náhradný remienok alebo aspoň, tak ako tomu bývalo v minulosti, jednu kratšiu stranu remienku pre útlejšie zápästia, má smolu. Táto absencia má však aj logický dôvod, keďže Samsung prichádza konečne s originálnym riešením zapínania, ktoré mňa osobne nesmierne potešilo. Preskočte pohľadom do ďalšieho odstavca a dozviete sa viac.

Elegantné a funkčné

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Eleganciou by sa dal titulovať celý dizajn Watch 5, ktorý už v žiadnej z verzií neráta s ikonickým prvkom otočnej lunety. Všetka interakcia sa rieši priamo dotykom a simulovanie virtuálnej lunety sa realizuje posúvaním prsta po okraji 1,19 (40mm model) respektíve 1,36 (45mm model) palcového AMOLED displeja. Silný minimalizmus sa mi osobne zapáčil na prvú dobrú, minimálne čo do vizuálnej stránky, ale komplikovanejšia funkčnosť interakcie ako aj v minulosti mnou toľko preferovaná obsesia s krútením lunety, mi v tomto prípade robili menšie vrásky na čele. Odolné šasi vyrobené z opieskovaného hliníku sa v kombinácii s ešte odolnejším zafírovým sklíčkom a gumovým remienkom starajú o jasný pocit luxusu. A čo ten progres v oblasti zapínania? Po novom má užívateľ možnosť si koniec remienku zastrčiť priamo pod zápästie čím sa dosiahne nie len estetická celistvosť, ale aj sa zabráni prípadnému zavadeniu počas nosenia - u minulých generácií Samsung Watch sa mi bežne stávalo, že som tou hrubšou časťou remienka zasekával o rukávy/vrecká a raz som dokonca takto remienok aj odtrhol. Na pravej strane zariadenia nájdete dve jediné fyzické tlačidlá a naopak na tej ľavej si svoje miesto našiel výstup pre reproduktor (jeho úroveň hlasitosti je jemne nadpriemerná a ste schopný s ním realizovať telefonát aj pri hlasnejšej kulise, čo však bolo možné aj u dvoch predchádzajúcich modelov). Veľkou novinkou je však integrácia infračerveného snímaču, ktorá sa nachádza na spodnej strane hneď vedľa tradičných senzorov a vďaka ktorému je možné monitorovať teplotu pokožky a avizovať tak vopred prichádzajúce ochorenie.

Tých zmien je málo

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Bežne sa novinárska obec, akonáhle skončí ďalší vopred avizovaný Samsung event, vyjadruje v tom zmysle; že tento juhokórejský konglomerát vylepšuje svoje mobilné telefóny a inteligentné hodinky v pomerne slimačom tempe. Tie časy razantných skokov medzi generáciami sú jednoducho preč, avšak to platí nielen pre Samsung, ale rovnako tak aj pre ich priamu konkurenciu. Aj preto sú hodinky Galaxy Watch 5 viac či menej podobné ako predchádzajúca generácia. Či už sa budeme rozprávať o výzore, funkciách, AMOLED obrazovke alebo výkone. Práve výkon je v skutočnosti takmer identický a stará sa oň procesor Exynos W920 (1,18 GHz) v kombinácii s 1,5 RAM a 16 GB internej pamäte. Na všetky úkony aké by ste s týmito hodinkami chceli realizovať a súčasne aj na úkony aké vôbec ich operačný systém Wear zvláda, je to pochopiteľne dostačujúca strojovňa, avšak osobne by som si v tomto smere možno želal aj cenové prispôsobenie a nie len účelové navyšovanie. Tak či onak, spomínaný displej má výborný jas (niečo málo cez tisíc nits) a preto je plne čitateľný aj za maximálne slnečného počasia. Jeho rozlíšenie je 450 × 450 pxl pri 45mm verzii a 396 × 396 pri 40mm verzii. Všetky tie výhody aké poskytovali minulé generácie sú tu pochopiteľne prítomné a preto by bolo asi z mojej strany úplne zbytočné papagájovať dookola to čo sme si písali už veľakrát. Zhrniem preto podporu Always-On, automatickú reguláciu jasu, gyroskop, monitorovanie srdečného tepu, monitorovanie chrápania, analýza biometrických dát, monitorovanie kyslíku v krvi, barometer, monitorovanie športových aktivít od výmyslu sveta, interakciu v rukaviciach, GPS s Google mapami, platenie cez NFC, Wi-Fi a pri LTE verzii aj možnosť aktivácie elektronickej SIM karty.

Ochrana IP68 je samozrejmá

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Samsung Galaxy Watch 5 majú pochopiteľne vysoký stupeň ochrany voči vode a prachu (IP68) a preto sa s nimi nemusíte obávať skočiť do vody (pozor, nie sa hĺbkovo potápať) alebo spadnúť do rokliny (HaHa). Výrobca opäť navýšil aj kapacitu internej batérie a to o celých 49 mAh pri 45mm verzii a o 37 mAh pri 40mm verzii. Výsledkom je papierové navýšenie výdrže o desať hodín, čo však v realite bolo pochopiteľne omnoho menej. Mne osobne, ako užívateľovi s vysokým stupňom interakcie v rámci telefónu a hodiniek, dokázali nové päťky vydržať v rozmedzí od jedného do dvoch dní, kde záležalo na tom, či som v danej dobe cvičil, telefonoval, zapínal navigáciu a tak ďalej a tak podobne. Pre bežného spotrebiteľa je tá časová linka výdrže určite priaznivejšia, avšak viac než tri dni z hodiniek ani pri občasnej interakcii jednoducho nedostanete. Najväčšia nevýhoda voči konkurencii teda aj v prípade nových Galaxy Watch pretrváva. Musím však Samsung pochváliť za dvojnásobné navýšenie výkonu bezdrôtového nabíjania, keďže tentokrát sa energia tankuje s výkonom 10W, vďaka čomu ste schopný hodinky naplniť až po okraj už za výrazne menší čas (1,5 hodiny cca). Záverom snáď ešte pár slov o operačnom systéme. Wear OS s nadstavbou One UI Watch prináša svižnú interakciu bez nejakých zásadných problémov. Opäť ale platí, že bez Samsung mobilu, sa využitie jeho hodiniek znižuje na nulu a celú podrobnejšiu správu ich rozhrania si užívateľ radšej zrealizuje priamo cez telefón (cez hodinky si dokážete nájsť a nainštalovať aplikácie, vybrať hovor, nastaviť budík či zadefinovať cieľ navigácie, avšak chýba tu Gmail a Google Chrome), kam mu súčasne prúdia podrobnejšie informácie z biometrických senzorov.

Zostávam u štvorky

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)

Samsung Galaxy Watch 5 dozaista naplňujú predstavu moderných inteligentných hodiniek a ak ste sa práve teraz rozhodli, že je čas si niečo podobné zaobstarať a tie staré ošúchané klasiky hodiť o stenu, nevidím dôvod prečo by ste práve vyššie opisovaný hardvér nemali pridať na svoj list potencionálnej kúpy. Ja ako majiteľ predchádzajúcej generácie však vidím len málo dôvodov na prechod a ak dám bokom nový optický senzor na meranie teploty, o niečo výkonnejšiu batériu/nabíjanie a praktickejší remienok neostáva mi v tej rovnici nič čo by stálo za tú zase o dosť vyššiu investíciu.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 5 - recenze)


CGwillWin