recenze
Fallout: Atomová pouta

Fallout: Atomová pouta
Fallout: Atomová pouta
12:00, 18.07.2021

Rozšíření Atomová pouta završuje můj sen stát se plnohodnotným hráčem deskové hry Fallout. Tak, tím bych začal a rovnou taky mohl skončit, nicméně bych vás ochudil o podrobný rozpis všeho pozitivního, co k základní hře přibylo. Rozšíření je to samostatně nehratelné, pouze obohacuje, nebo jak bych upřímně řekl, zdokonaluje samotnou základní hru a dotahuje všechno, co už předtím vynikající Nová Kalifornie začala.

Změny a novinky

Kromě stylu hry, který popíšu v následujícím odstavci, do hry přišlo několik novinek v podobě karet a žetonů. Všechny scénáře z původní hry nebo Nové Kalifornie jsou upravené tak, že hráči jako celek vždy zastupují jednu stranu konfliktu. Tak se vlastě zdvojnásobuje počet scénářů, které můžete hrát, i když počet map zůstává stejný. Vtípky stranou, z nových karet jsou pro hru nezbytné ty se společnými úkoly, aktivací nepřátel a vylepšení workshopu. Kvalitu života v pustině ovlivňují dva druhy karet modifikace. První jsou mutace, které po splnění určitých podmínek permanentně změní vlastnosti vaší postavy, druhý typ jsou modifikace zbraní a zbrojí, které můžete najít v obchodech a vylepšit si tak už vlastněné vybavení. CAMP žetony slouží k vytvoření sítě rychlého cestování a lze je položit pouze na pojmenovaných místech na mapě. Dostáváte je jako odměny za úkoly a hlavně vylepšení workshopu, odkud se berou i další skvělé bonusy. Workshop vylepšení v tomto režimu nahrazují karty agendy, které v kooperativním stylu postrádají smysl, protože agenda všech hráčů je stejná. Úkoly plníte také hromadně, na začátku hry se vždycky vyloží čtyři, ze kterých pak musíte určitý počet splnit jako jednu z podmínek vítězství.

Klik pro zvětšení (Fallout: Atomová pouta)

Karty cílů, které musíte splnit jako boční podmínku k vítězství v celé hře, jsou v pořádku a určitě je skvělý nápad, jak přidat ke hře další prvek a tím ji ztížit. Bez nich by se dala úkolová linie proletět celkem na klid a rychle, nicméně bych ocenil něco, co se třeba nedá plnit během postupu právě hlavní dějovou linkou. Je fakt, že ne všechno a vždycky je stejné, v některých úkolech se tolik nebojuje, takže si nepřátele musíte hledat sami, ale když upustím od zaslepení skalního fanouška, který si doslova teď odskočil od rozehrané partie, protože šla Aňa spát a mně se ještě nechtělo, aby tuhle recenzi sepsal, hnidopišsky si rýpnu právě do nápaditosti některých vylepšení. Ano, je super, že jsou přidané novinky a nejen předělané scénáře, ale jako cíl pro všechny mít tři zabité potvory třetí úrovně? Proč ne 1-2 za hráče, nebo v rámci hry navštívit všechny jmenované lokace, mít odhalenou celou mapu? Karet úkolů je celkem 12 a na začátku hry odhalíte 4, takže po třech hrách už můžete klidně znát všechny, a některé se dokonce opakují a v rámci jedné hry je tak musíte splnit dvakrát. Netvrdím, že bych chtěl mít plnou krabici jenom vedlejších úkolů nebo mutací a upgradů, na druhou stranu si myslím, že podle velikosti týmu, který na hře pracoval, mohl někdo produkci popíchnout tímhle směrem, a bylo by to ještě o malinko lepší.

Klik pro zvětšení (Fallout: Atomová pouta)

Úprava pravidel pro kooperativní režim

Tím, že hrajete jenom za jednu stranu a nemáte si jak škodit nebo se předhánět, se samozřejmě mění taky průběh celé hry. Je potřeba se domlouvat, kdo bude dělat co tak, aby vás nepřátelé nezdecimovali. V době psaní recenze nemáme z časových a dalších důvodů ozkoušené všechny scénáře v maximálním počtu hráčů, nicméně bych řekl, že obtížnost malinko klesá, zejména jakmile se trochu vybavíte a jste schopní tahem na bránu zvítězit. Hodně velkou pomocí jsou skupinové zkušenosti a peníze, ale i rychlejší pročesávání měst i pustiny, když hledáte jednu určitou kartu střetnutí. Nezdá se mi, že hra jako taková je jednodušší, protože i přes společný cíle jste drtivou většinu herní doby každý sám za sebe na opačných koncích mapy, nicméně není nijak zvlášť těžké vybudovat si síť CAMP žetonů, abyste mohli kdykoliv komukoliv pomoci.

Klik pro zvětšení (Fallout: Atomová pouta)

Závěrem

Ano, pochopitelně budu mluvit jako fanoušek a zejména nadšenec, protože je být proč. Původní Fallout se dal hrát a hodně bavil, ale něco mu chybělo. V Nové Kalifornii už jsem byl mnohem raději a jestli si pamatujete tu minulou recenzi a nebo jste si ji rychločtením osvěžili v odkazu z úvodního odstavce, rozšíření jedním kooperativním scénářem nakouslo dokonalost, kde které Fallout směřoval a došel díky Atomovým poutům. Taky se mi líbí, že to není jenom předělávka starých úkolů do nového kabátku, ale povedlo se do hry dostat pár novinek v podobě mutací a modifikací, byť jich není zase tolik, aby nám z toho slezly vlasy.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Fallout: Atomová pouta)


SUPER
99%
CZECHGAMER
Skoro perfektní rozšíření, které si mohlo dát malinko víc záležet na péči o hráče, ale doručilo přesně to, co jsme od deskové hry Fallout chtěli už od začátku.

CGwillWin