recenze
F1 2020

F1 2020 - recenze
F1 2020 - recenze
10:00, 24.07.2020

V dnešní recenzi se podíváme pod kapotu monopostů v nejnovějším přírůstku do videoherní série F1, kterou mají na svědomí vývojáři z Codemasters. Ta vychází s železnou pravidelností každý rok a pravdou je, že přinejmenším nějakých menších úprav a vylepšení se vždy dočkáváme, tak jak je to tedy letos? Je F1 2020 dobrým důvodem k investici? Na to se pokusím odpovědět na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

Odložený start

Stejně jako spousta událostí v letošním roce, tak i zahájení sezóny F1 bylo značně ovlivněno situací okolo koronaviru, a tak jsme se letos mohli dočkat toho, že hra samotná vyšla téměř ve stejném termínu, jako byla oficiálně zahájena reálná sezóna. To však není žádným problémem, důležitá je přeci hratelnost, nebo ne? Ihned ze začátku tak musím konstatovat, že v této oblasti letos Codies uhodili hřebíček na hlavičku a pakliže jste měli nějaké zkušenosti s minulým ročníkem, subjektivně musím říci, že pocit ze samotného řízení je alespoň pro mě opět o chlup lepší a formule ovladatelnější jak na volantu, tak i klasickém ovladači. První volba je samozřejmě lepší a jestliže se vám doma povaluje nějaký volant, rozhodně jej zapojte. Zážitek je prostě o mnoho lepší, stejně jako v případě většiny závodních her, co si budeme povídat.

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

Dostatek novinek?

Pojďme se nyní podívat, co do série nově přibylo a čím se autoři budou snažit vás „namotat“ na nový ročník. Předně tu máme dva nové okruhy, jmenovitě Hanoi Circuit a Circuit Zandvoort, přičemž každý z nich vyžaduje zvládnutí odlišných technik jízdy. Zatímco na prvním jmenovaném si dosyta užijete rovinek a technických sektorů, v Holandsku na Zandvoortu zase budete muset volantem kroutit doslova jako o závod. Celkově je tedy nově k dispozici rovnou 22 okruhů, což je rozhodně uspokojivé číslo, přičemž ještě některé z nich můžete otestovat i v různých variantách. Tou druhou, a pravděpodobně mnohem podstatnější novinkou je přidání nového herního režimu. Ten nese název My Team a již před vydáním na něj samotní autoři hodně lákali a měl by se tak stát jedním z hlavních přesvědčovacích argumentů k nákupu nového ročníku, který logicky disponuje aktuálními pravidly, soupiskami a designem jednotlivých monopostů. Oč se tedy jedná? Jak již název napovídá, na rozdíl od klasické kariéry dostáváte k dispozici kompletní možnosti správy týmu. Kromě samotného závodění se tak vžijete do role manažera, který má na krku jak starosti s výkonem jezdců, tak i s vybavením zázemí, kdy v případě správné volby můžete získat mnoho výhod, které vám posléze na trati mohou pomoci. Budete muset silně zvažovat do které větve poměrně velikého stromu vylepšení právě v ten který okamžik zainvestujete, zdali se rozšoupnete hned ze začátku nebo budete naopak opatrněji hospodařit s majetkem vlastní stáje. Jelikož na pozadí módu chybí jakýkoliv příběh, jedná se tedy v podstatě o kariéru rozšířenou o pár manažerských prvků, nicméně jde o solidně položené základy pro příští ročníky.

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

Mikrotransakce nechybí

Kromě těchto dvou novinek nesmím opomenout ani přidání split-screenu umožňujícímu hru dvou hráčů na jedné obrazovce, což byla zajisté velmi žádaná funkce komunitou, a také možnost připnutí si zpětného zrcátka do jakéhokoliv pohledu, který upřednostňujete. Poslední inovací, kterou by bylo určitě také škoda nezmínit, je poté existence tzv. Podium Passu, plnícího roli podobných „passů“ z ostatních her, ať již mluvíme o Fortnite, Rocket League či dalších. Cílem je tedy šplhat po žebříčku jednotlivých úrovní a odemykat si tak nové kosmetické položky. Každopádně i dle vyjádření autorů byste během jedné sezóny měli být schopni nasbírat dostatek virtuální měny k pořízení dalšího, takže se nejedná o nic dramatického. A navíc tyto předměty nikterak neovlivní samotnou hratelnost, takže z tohoto pohledu je vše v pořádku.

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

Formule pro každého

Aby vývojáři co nejvíce usnadnili vstup do série i pro naprosté nováčky, přidali i jedno vylepšení co do nastavení hry, a tím není nic menšího než zjednodušené ovládání. Po jeho navolení dojde k automatické aktivaci řady asistentů, takže se vám bude jezdit o poznání snáze. Samozřejmě, „profesionální“ závodníci nad touto možnosti zcela určitě ohrnou nos, nicméně je dobře, že tu tato varianta existuje a hra se tak stává přístupnější, například i mladším hráčům. Samozřejmě ty zkušenější odkáži do detailního nastavení, kde si vše lze upravit k obrazu svému a navolit si pouze to, co vám skutečně pomůže a nebude vaši jízdu nikterak zbytečně brzdit a omezovat. Když jsme již zmínili všemožné novinky, nelze se neohlédnout ani po klasice, která samozřejmě nechybí a již jsme s ní měli čest v minulých ročnících. Opět se tak můžete pustit do kariéry, která však také prošla několika úpravami, týkajícími se především jejího zahájení. Jednak si po vytvoření vašeho virtuálního jezdce lze zvolit délku kariéry, takže si každý může vybrat podle svých časových možností a navíc také upřesnit, v jaké sérii formulí hodlá začít. Na výběr totiž nejsou pouze F1, ale také F2, ve kterých se se svým jezdcem můžete otrkat předtím, než vstoupíte mezi závodnickou elitu. Případně lze navolit i určité parametry těchto „částí“, takže vše je možné přizpůsobit své ideální představě. Dále nechybí klasické časovky, šampionát s různými výzvami, tréninky, rychlé závody a samozřejmě online zápolení až ve dvaceti hráčích z různých koutů světa.

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

Zpracování na jedničku

Navíc se opět vracejí legendární ikonické vozy, takže si lze zajezdit v mnoha modelech a případně porovnat ovládání těchto vozů s jejich mladšími sourozenci. Jejich řady byly letos rozšířeny o pět monopostů Michaela Schumachera, takže si užijí i dlouhodobí fanoušci tohoto populárního sportu. Co se týče audiovizuální stránky, musím vyzdvihnout, že celkové zpracování se opět posunulo k lepšímu, vše je vyvedeno do nejmenších detailů a rozdíly mezi jednotlivými vozy jsou jasně zřetelné. Fandové budou opět vrnět blahem, tomu věřte. Velice vydařeně jsou zpracovány i modely a animace postav, takže minimálně v této oblasti musím říci, že formule nikdy nevypadaly lépe. Vše se navíc hýbe velmi plynule a mnou testovaná verze na PlayStation 4 Pro téměř po celou dobu jela ve skálopevných 60 snímcích za vteřinu, což se u hry tohoto typu zcela jistě hodí. Grafice zdatně sekunduje i audio doprovod, takže se můžete těšit na rozdíly ve zvucích motorů jednotlivých vozů i parádní vysílačku, díky které máte přehled o aktuálním dění na trati a atmosféra závodů je tak skutečně výborná. Na závěr musím tedy konstatovat, že s F1 2020 určitě vývojáři nešlápli vedle a přináší nám tak perfektní zpracování formulí, u kterého bez problému strávíte další sezónu.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Ceny hry Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (F1 2020 - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Nejlepší videoherní zpracování formulí s parádní grafikou i jízdním modelem.

CGwillWin