recenze
Mutazione

Mutazione - recenze
Mutazione - recenze
12:00, 13.11.2019

Mydlová opera s hereckým obsadením z agentúry Mutant s.r.o? Nejako tak sa profiluje hlavné gro nezávislej adventúrky Mutazione, ktorú pred časom vyprodukovala spoločnosť Die Gute Fabrik. Aj keď som pôvodne vlastne ani nechcel samotnú recenziu na PlayStation 4 verziu tejto obsahom minimalistickej značky ani písať (nie snáď pre jej nízku kvalitu, ba naopak), bolo by predsa len chybu neupozorniť vás, náruživých milovníkov originálnej indie scény.

Klik pro zvětšení (Mutazione - recenze)

Dôvod môjho uvažovania o vynechaní textovej recenzie sa odvíjal hlavne od faktu, že Mutazione je výhradne hrou tvorenou príbehom a všetko ostatné by sa pri opise zvraštilo na rozmer niekoľkých viet. Sledujete tu osud mladej slečny (tá, na rozdiel od väčšiny hercov v hre, reprezentuje ľudské pokolenie), ktorá vyráža na tajomný ostrov za svojím chorým dedkom. Akonáhle jej moderné tenisky pobozkajú tamojšiu zem, Kai (to jej meno) si začne uvedomovať, že prišla do krajiny plnej čarov a osobitosti. Nie snáď, že by tam niekto kričal zaklínadlá, aby zahnal tancujúci nábytok, to čaro skôr spočíva v prepracovanosti jednotlivých charakterov, s ktorými sa Kai dá do reči.

Klik pro zvětšení (Mutazione - recenze)

Každá jedna NPC postava tu je malým, ale zásadným čriepkom v mozaike dojímavého a krásneho príbehu. Ani si nespomínam, či som vôbec niekedy hral indie hru, kde by všetky vedľajšie charaktery vykazovali tak vysoký stupeň osobitosti a nezabudnuteľnosti. Ostrov je ich pri tom úplne plný a než prejdete každý jeho kút, z vašich topánok odpadne onen lesk a aróma novoty. Ako som naznačil v úvode, Mutazione spadá do minimalizmu a ak dáme bokom dôležitosť konverzácie a zisťovanie dôvodov okolo udalostí na ostrove, ostáva nám už len jedno; sadenie špeciálnych rastlín v určitých záhradkách. Toto jednoduché spestrenie má rovnako svoju rozprávkovú pointu, každopádne oveľa zábavnejšie sú rozhodne texty a ich obsah.

Klik pro zvětšení (Mutazione - recenze)

Záverom (áno, v tomto prípade už skutočne čítate záver) som si nechal krátke zhrnutie grafickej a zvukovej stránky, plus nejaké tie problémové chrupavky v inak chutnej Bloody Mary. Ručne kreslené a pekne animované 2D kulisy sú obsadené rovnako umelecky spracovanými charaktermi, kde sa textová výprava realizuje formou plynúcich písmeniek v bublinách. Na pozadí toho všetkého potom znejú pokojné ba až relaxačné tóny minimalistického zhluku skladieb. Koncepcia ako taká by sa hodila do nejakej hernej galérie, ak by také niečo vôbec existovalo, avšak aj tu sa nájde pár prekážok, prečo u finálneho čísla ísť trocha pod maximum percent. Je to jednak možno až prehnane veľký ostrov, v zmysle takto nastavených mechaník, a rovnako aj niekoľko zbytočností v zmysle posunutia a odvíjania deja.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Die Gute Fabrik

Klik pro zvětšení (Mutazione - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Atmosféra postavená na originálnych konverzáciách, ktoré nesú nádych umeleckého cítenia

CGwillWin