recenze
WRC 8

WRC 8 - recenze
WRC 8 - recenze
12:00, 09.09.2019

V dnešní recenzi se podíváme na to, jak se týmu Kylotonn podařilo nejnovější zpracování závodů rallye v titulu WRC 8. Celá série prošla za svoji existenci již poměrně dlouhým vývojem a zejména u posledních dílů jsme se dočkali řady zlepšení, které ze série WRC dělá nadprůměrnou především díky slušně zpracovanému jízdnímu modelu, reálným licencím a celkově uživatelsky přívětivým ovládáním. Jestli v tomto pozitivním trendu autoři pokračují i s osmým dílem, to se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

Kvalifikujte se

Ihned na úvod se sluší zmínit, že se bez diskuze jedná o nejpropracovanější a nejlepší díl v této zajeté sérii. Autoři se netají tím, že spoustu prvků se rozhodli přidat, popřípadě vylepšit, díky úzké spolupráci s komunitou, které pečlivě naslouchají a letos se tak skutečně máte na co těšit. Po prvním spuštění hry vás čeká rychlý závod na základě jehož výsledku vám hra doporučí nastavení, odpovídající vašim kvalitám tak, abyste se při hraní, i v případě, že jste naprostý nováček v žánru, bavili a ne trápili. Samozřejmě, navržené nastavení si můžete ještě doladit podle představ a již nic nebrání tomu, aby se před vámi otevřel svět rychlých kol a nepříliš širokých tratí.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

Kariéra má hloubku

Po absolvování tohoto rozřazení se již ocitáte v hlavním menu hry, kterým vás provádí sympatický hlas asistentky sloužící pro obeznámení se se všemožnými nabídkami, jelikož tentokráte šli autoři skutečně do hloubky i co se samotného závodnického zázemí týče. Ty největší změny zaznamenáte pravděpodobně v režimu kariéry, která již není pouhým jednoduchým sledem jednotlivých rychlostních zkoušek, nýbrž vyžaduje i nějaké ty manažerské schopnosti podobně jako je tomu například v klasických sportovních titulech. Připravte se tak na to, že ke slovu se dostanou výkonnostní body, které je možno investovat do různých oblastí Vaší stáje, jako jsou například výzkumné programy, zdokonalení techniků či nějaké ty boosty, umožňující lepší zmapování trati. Dále jsou zde k dispozici karty členů týmu, které posléze přiřazujete na adekvátní pozice, takže postupem času zjistíte, který člověk je nejvhodnější na pozici finančního ředitele, kdo naopak umí nejlépe předpovídat povětrnostní podmínky či kdo povede tým mechaniků. Každá postava má své unikátní statistiky, přičemž je jen na vás, koho pověříte danou rolí a zdali se vám kupříkladu bude chtít před tou kterou rallye investovat právě do dané oblasti větší obnos peněz. Kariéru můžete rozjet v juniorské kategorii nebo skočit rovnou do WRC 2, záleží jen na vás. Poté již může vaše kariéra, rozdělená do týdnů, bez problémů začít. V každém týdnu si musíte naplánovat nějakou tu činnost, takže se zúčastníte tréninků, speciálních výzev jako je dojet s pořádně pomuchlaných speciálem co nejdále nebo testování vozů konkrétních značek. Případně lze zvolit i odpočinek, čímž dojde k doplnění „energie“ vašeho týmu. Za každou aktivitu jste pak po zásluze odměňováni jak virtuální měnou, tak i různými bonusy či kartičkami.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

I klasika

Koho by tento styl hraní, kdy je nutno pečovat o svůj tým skutečně do detailu, spíše odrazoval, nemusí nad WRC 8 lámat ihned hůl. Těmto hráčům zajisté naprosto dokonale sedne režim sezóny, který obsahuje vše co kariéra, nicméně odpadá starost o tým a na vás tak je jen čisté závodění. Rozhodně však doporučuji kariéru alespoň vyzkoušet, je to skutečně zábava. Režimy jako takovými autoři rozhodně nešetřili a kromě výše zmíněných si můžete zvolit také rychlý závod a vyzkoušet si etapu dle vašeho přání. Nechybí ani testovací jízdy či trénink, v rámci kterého můžete pilovat své řidičské dovednosti. Samozřejmě nelze vynechat ani online mód pro závodění s živými protivníky nebo týdenní výzvy, ve kterých můžete očekávat zajímavé odměny a navíc se zapsat do online žebříčků. Komu by ani tento výčet nestačil, lze naskočit do lokálního multiplayeru s kamarádem na jednom gauči. Ten je, stejně jako jeho online bratříček řešen bezkontaktně, takže se nemusíte obávat masakru a la destruction derby, jelikož na své polovině obrazovky vidíte kamaráda pouze jako „ducha“, takže se můžete soustředit pouze na závodění.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

Jak se to hraje?

Vše, co jsem doposud zmínil, je sice fajn, ale samo o sobě ještě nedělá dobrou rallye hru. Tím hlavním je samozřejmě ovládání a zpracování jízdního modelu. V tomto ohledu můžete být naprosto klidní. V porovnání s konkurenčním Dirt Rally 2.0 je řízení zpracováno o něco arkádověji, nicméně se simulaci blíží skutečně na dohled. Na druhou stranu hra umožňuje spoustu individuálních nastavení, tak si troufám říci, že ani úplní začátečníci nebudou zcela mimo mísu a dokáží si vyjezdit vysoká umístění. Samozřejmě, jedná se o rallye a zde se, jak známo, žádná chyba neodpouští. Jedním z prvních závodů je také švédská rallye, kde jsou neplavci vhozeni do hluboké vody, respektive na sníh a led. Vozy se po většinu času chovají skutečně uvěřitelně a rozdíly v povrchu, na kterém zrovna jedete, zaznamenáte pravděpodobně okamžitě. Je něco jiného řítit se stovkou po asfaltu nebo po sněhem pokryté silnici,to mi věřte. I pocit z rychlosti je na můj vkus zpracován velmi povedeně a s vhodně zvolenou kamerou si budete připadat, jako byste na trati skutečně závodili. Pro tyto případy je k dispozici váš věrný navigátor, jelikož je skutečně vhodné jeho pokyny poslouchat a řídit se jimi než se snažit odhadovat následující úsek jen podle výhledu na trať. Při testování jsem měl k dispozici pouze gamepad, ale osobně musím říci, že až na pár momentů, kdy se mi káru nepodařilo ukočírovat, jsem měl z ježdění výborný pocit a předpokládám, že na volantu bude také vše v pohodě. Závodění pomáhá i parádně zpracovaný model poškození, jehož úroveň si lze také nastavit dle svých preferencí. Můžete tak zvolit pouze kosmetické poškození, přes mírné až po realistické, po kterém pravděpodobně sáhnou ostřílení matadoři. Není divu, pocity z jízdy se i díky tomuto nastavení solidně změní, jelikož chyby jsou v tomto případě trestány dvojnásob a nezřídka se může stát, že RZ zkrátka nedojedete, jelikož vozidlo poškodíte více, než je zdrávo. Kromě rozbití vašeho přibližovadla je nutno dávat také pozor, abyste se udrželi na trati, jelikož každé vzdálenější vyjetí je penalizováno 9 sekundami a vězte, že vám tyto "flastry" dokáží v konečném účtování pořádně zatopit.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

Zase lepší vizáž

Skvělému pocitu z jízdy a ze samotného hraní zdatně napomáhá i systém dynamické změny počasí, který je zde skutečně povedený. Nejenže se v průběhu mění povětrnostní podmínky a zažijete nejednu sněhovou přeháňku či déšť, ale je fajn, že autoři mysleli i na takové detaily jako je jich intenzita. Může tak přijít lehký jarní deštík či pořádná bouřka a je dobré vidět, jak na změny počasí reaguje sama trať. Zatímco při lehké spršce vozovka pouze začne klouzat, při lijáku je nutno již dávat pozor i na přibývající louže, abyste se v některé nezachytili a podobně. Graficky je počasí, stejně jako celá hra, ztvárněno naprosto úchvatně. Autoři si zde z technického hlediska skutečně vyhráli a věnovali spoustu úsilí i zdánlivě nepodstatným detailům. Je jedno, jestli závodíte v Argentině, Itálii, Švédsku či ve Walesu. Každá země a její tratě mají něco do sebe a jsou vizuálně velice přitažlivé. Co se poté zpracování samotných aut týče, tak ty bývají většinou též vymazlené a jinak tomu není ani v osmém díle. Nasvícení je také naprosto v pořádku a ani jízda v noci není nikterak nudnou tmavou projížďkou. Povedené grafické stránce pak zdárně sekundují i vydařené zvuky, ať již motorů či všemožných nárazů, případně doprovodná hudba.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

Jezdí celá rodina

U titulu WRC 8 se podle mého názoru dokáže zabavit široká škála hráčů všech zkušenostních kategorií. Vyblbnou se zde dostatečně jak manažeři, kteří mají rádi komplexní fungování týmu pod vlstní kontrolou, tak i příležitostní jezdci, kterým stačí dojet do cíle na všech čtyřech kolech. Vše je pouze o dostatečném tréninku, tak po prvních dílčích neúspěších určitě neházejte flintu do žita. Jak již bylo řečeno, ovládání tohoto titulu je na velmi dobré úrovni a po několika hodinkách hraní se vám jistojistě dostane pod kůži. Na závěr tak mohu říci jen tolik, že se nové rallye rozhodně povedlo a jste-li fanda motorsportu jako takového, určitě dejte WRC 8 šanci.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

Recenzovaná verze: Playstation 4 Pro

Ceny hry WRC 8 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (WRC 8 - recenze)

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Parádní rallye záležitost, kterou autoři navrhli tak, aby si ji mohl vychutnat skutečně každý nadšený jezdec.

CGwillWin