recenze
Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček

Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze
Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze
12:02, 13.07.2019

Snad každý se někdy během puberty nebo studentských let dostal do situace, kdy se musel zabavit třeba jen s jedinou, často poloprázdnou, krabičkou sirek. Kromě klasických pijáckých her jste možná zkusili i hlavolamy ze sirek. Albi se rozhodlo povýšit tuto zábavu na stolní hru pod názvem Sirkolamy.

Klik pro zvětšení (Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze)

Úkoly...

V krabičce, která kopíruje vzhled klasických zápalek, jen v trochu větším formátu, najdete třicítku sirek, které jsou uložené pod falešným dnem - papírovou proložkou. Na ní jsou přiloženy kartičky s úkoly. Balení je to minimalistické a půvabně retro, snad až na škrtátka, jež nejsou opravdová. I přesto je namístě varování, že se nejedná o hračku pro děti, protože sirky jsou plně funkční.

V krabičce s nefunkčním škrtátkem je 30 plně funkčních sirek. K tomu deset zadání úkolů, které prověří Vaše schopnosti.

Počet sirek berte, stejně jako u těch klasických, jako přibližný. Ze šesti mnou otevřených balení hned dvě měly jiný počet. To však není až tak důležité. V každé krabičce jich je dost na to, abyste se mohli pustit do připravených úkolů.

Klik pro zvětšení (Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze)

Každá krabička obsahuje celkem deset úkolů, jejichž rozestavení je zobrazeno na kartičce spolu s textem zadání. Na rubové straně kartiček je vždy přiloženo řešení daného úkolu. Pravidla opravdu nejsou potřeba, zadání úloh je často jednoznačné, občas se sice dá vyložit více způsoby či je sem tam trochu matoucí, ale ve většině případů si s troškou důvtipu vystačíte. Jednotlivé úkoly nejsou seřazeny dle náročnosti, takže je vlastně jedno v jakém pořadí se do nich pustíte.

Sirkolamy vycházejí v šesti různých provedeních, takže pokud se jednu variantu naučíte nazpaměť a budete hledat další výzvu, máte po čem sáhnout. A při ceně kolem 60ti korun se nejedná ani o položku, kterou byste nějak výrazně pocítili ve Vašem rozpočtu.

Sirkolamy vycházejí v šesti provedeních, pokud se jednu variantu naučíte a budete hledat další výzvu, máte po čem sáhnout.

Klik pro zvětšení (Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze)

Varianty...

Klasika přináší takové ty základní hlavolamy, některé si možná i vybavíte z dětství. Obrazce jsou dalším souborem klasických zadání, která Vás potrápí. S Rovnicemi můžete oprášit své matematické schopnosti. V Geometrii se rozhodně nevyhnete trojúhelníkům, čtvercům a obdélníkům.

Opravdové výzvy ale přicházejí ve variantě Expert, která provětrá Vaše mozkové závity. Záludnosti potom vyzkouší, nakolik dokážete přemýšlet kreativně, tzv. out-of-the-box. Rozhodně je lepší těmito dvěma nezačínat, ale nejprve se „rozcvičit“ na některé z dříve jmenovaných.

Klik pro zvětšení (Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze)

Největší výtkou Sirkolamům může být nedostatečná pečlivost při vytváření úloh. Hned několik vyobrazených řešení neodpovídá zadání na lícové straně kartičky úkolů. Vyložený rekordman je varianta Klasika, která má chyb tolik, že by mohla řešitele odlákat od pořízení dalších krabiček, což by ovšem byla škoda.

Výtkou může být nedostatečná pečlivost při vytváření úloh. Několik řešení neodpovídá zadání na lícové straně kartičky úkolů.

V dnešní době nekuřáckých restauračních zařížení by mohly Sirkolamy klidně být zápalkami, které se dostanou do sortimentu některých podniků. Jejich prodej či výpůjčka by určitě mnohým zákazníkům zkrátila dlouhou chvíli nebo čekání na kamarády. Jediným rizikem by mohlo být ztrácení se sirek pro jiné účely. To jsou však prostředky natolik nenáročné na náklady, že by se jednalo o ztráty spíše trapné.

Klik pro zvětšení (Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze)

Řešení...

Sirkolamy si užijí všichni, kteří rádi luští rébusy a řeší záludné úkoly, které zaměstnávají kreativní i matematické schopnosti. Luštitelé by se neměli nechat zastrašit chybami v zadání, ale zkusit je využít ve svůj prospěch. Díky nepřesným zadáním máte rázem více úkolů k řešení. Zkuste třeba od vyobrazeného řešení přijít na správný text zadání..

Krom luštitelů by mohly Sirkolamy zajímat i sběratele krabiček od sirek jako zajímavá raritka do kolekce.

Krom luštitelů by poté Sirkolamy mohly zajímat i sběratele krabiček od sirek, pro něž může být tento půltucet her zajímavou raritkou do kolekce, která má navíc i postranní užití.

Koupit hru z edice Sirkolamy

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi

Klik pro zvětšení (Sirkolamy: retro hlavolamy ze sirek za pár kaček - recenze)

PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Sirkolamy staví na retro vlně hlavolamů, ke kterým potřebujete pouze sirky a vlastní hlavu. Škoda jen, že při přípravě úkolů nebylo dbáno větší pečlivosti, protože chyby a nepřesnosti jsou celkem velkou vadou na kráse této jednoduché zábavy pro jednotlivce i skupiny.

CGwillWin