Máte nudný život? Začnite obviňovať hry z rasizmu...

Máte nudný život? Začnite obviňovať hry z rasizmu...
19:44, 04.11.2018

Dnes to bude v našom spravodajstve len šumieť, ako keď na lesy padne studená srieň. Včera, respektíve v našom časovom pásme práve dnes, si internet hromadne ťuká na čelo a pýta sa; čo že sa to stalo s ich milovaným Blizzardom, ktorý začal razom preberať naivné taktiky mazania komentárov a celoplošnej cenzúry. Aby toho na naplnenie septiku však nebolo na nedeľu málo, priložíme aj takzvané povinné okienko pátrania po rasizme tam kde by ho nehľadal ani teplý Luterán.

Klik pro zvětšení (Máte nudný život? Začnite obviňovať hry z rasizmu...)

Terčom je tentokrát blížiaca sa veľká exkluzivita na Nintendo Switch a teda Super Smash Bros. Ultimate (vychádza 7. 12. 2018), čo sa pre menej znalých dá ideálne spodobniť s šialenou bojovkou cca 74 herných postáv z celej histórie game kultúry, aj mimo sveta Nintenda. No a práve história je dôležitým artiklom aj v tomto prípade. Našlo sa pár odborníkov čo začali ostro ukazovať prstom na postavičku z jednej zo stoviek Game & Watch ikoniek, ktoré sú súčasťou celého konceptu nového SSB (nech už ide o itemové predmety, alebo priamo animáciu útočiacej postavy). Tá pochádza z roku 1982, kedy sa podobné jednorázové hry predávali hlavne v Japonsku a v USA. Ide v nej o malú arkádu s názvom Fire Attack, a témou o zakladaní ohňa malým domorodým indiánom s pierkom na hlave. Ten sa snaží fakľou podpáliť drevené opevnenie kovbojov.

Toto sa spomínanej sorte znudených strážcov hlúpostí nepáči a upozorňujú autorov hry aby daný charakter neštylizovali do pozície domorodého indiána, respektíve pôvodného Američana, keďže je to rasistický stereotyp. Paradoxne však v súvislosti s Game & Watch muselo Nintendo niečo podobné riešiť už v minulosti, kedy z identickej hry na Game Boy Advance odstránilo indiánovi čelenku. Názory na celú vec sa logicky líšia a niekto v tom nevidí absolútne žiadny problém a naopak druhá strana z toho skáče dva metre do vzduchu. Aj také veci sa dnes okolo hier dejú a je jasné, že časom to bude len horšie a horšie. Kto nás to vlastne stráži pred vlastnými názormi a robí z nás totálnych bláznov?


DALŠÍ

CGwillWin