akce
preview
Harold Halibut (hands-on)

Harold Halibut - preview (hands-on)
Harold Halibut - preview (hands-on)
11:02, 28.09.2018

Minulý rok som sa snažil vehementne napomôcť spoločnosti Slow Bros pri propagácii ich adventúrky Harold Halibut cez ich Kickstarter kampaň, keďže som v ich prácu skutočne veril, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Toho času, a vlastne ani dnes, nenájdete na trhu nič tak unikátne hravé (minimálne po stránke artu), čo by priam volalo o pozornosť. Spomínaná mladá nemecká firma je totižto naplnená pracovníkmi so zmyslom pre detail a cit, čo v spojitosti s hromadou papieru, dreva, látok, sadry, farby a lepidla vkladá dušu do utopického sveta, v tomto prípade pomenovaného podľa hlavného hrdinu. Okamžite ako sa na tohtoročnom Gamescome uvolnila možnosť skúsiť si aktuálny stav hry, neváhal som a bežal tam.

Klik pro zvětšení (Harold Halibut - preview (hands-on))

Pôvodná Kickstarter kampaň bola síce neúspešná, avšak Harold nakoniec našiel patróna v podobe značky Curve Digital, čím si zabezpečil vydanie na všetky platformy pre rok 2019. Moje tešenie sa na demo umocnil navyše fakt, že som si v Kolíne nad Rýnom mohol sadnúť priamo s jedným z autorov tejto unikátnej hry a po jeho boku, aj s jeho vlastným komentárom, tak skúsiť namočiť prst do tohto interaktívneho umeleckého diela. Jeho príbeh nás privádza do akejsi detskej verzie Rapture City, kde síce nepobehujú šialení psychopati s cieľom vám useknúť hlavy, ale kde sa ako spomínaný Harold, čoby údržbár, snažíte zabrániť katastrofe v podobe straty kyslíku pre svoju kolóniu. Harold je teda akási forma dievčaťa pre všetko a jeho profesia je priamo spojená s hernou mechanikou v zmysle klasických adventúr.

Klik pro zvětšení (Harold Halibut - preview (hands-on))

Budeme tak riešiť logické hádanky od tých jednoduchších cez náročnejšie, až po akési bolenie hlavy. Samotné demo bolo v tomto smere dosť skúpe na obsah, keďže som sa s Haroldom presúval po menšom úseku mapy podmorského sveta a defacto jediná interakcia spočívala v rozhovoroch a otváraní dverí. Tvorca ma však ubezpečoval, že veľkosť obsahu je ich prioritou a do plnej verzie sa dostane presne to všetko, čo bolo sľubované ešte počas Kickstarter kampane, plus niečo naviac. Po technickej stránke som však bažil asi najviac, respektíve po možnosti si na vlastné oči pozrieť herné bábkové divadlo, ktoré je rozpohybované ako film či seriál. V tomto smere som po odložení ovládaču (mimochodom samotné ovládanie sa sústredilo okolo asi len troch tlačidiel a fungovalo uspokojivo) nemohol skrývať široký úsmev. Z projektu Harold Halibut sála obrovská energia a hravosť, akú človek doteraz nemal možnosť v game sfére zažiť. Je vidieť toľko proklamovaný cit pre detaily doslova na každom rohu, čím sa samotná adventúra stavia do role veľkého favorita na indie hit budúceho roku. Minimálne teda v našich končinách.

Z môjho pohľadu ide naozaj o akúsi rebéliu voči dnešným trendom produkcie hier celkovo, keďže všetky materiály spojené s výrobou tejto hry sú akousi parafrázou na zrod animovanej tvorby minulého storočia, ďaleko pred digitalizáciou tak, ako ju poznáme práve dnes. Za tento prístup dávam veľký palec hore a teším sa na výsledok snahy nadšencov a umelcov združených okolo firmy Slow Bros. Záverom ešte jedna zaujímavosť. Počas demo prezentácie sme sedeli priamo pri časti kulís, ktoré boli v reálnej mierke použité na tvorbu spomínaného podmorského sveta, a práve tu bolo krásne poznať, s akým srdcom sa tu autori snažia priniesť svoje dielo na scénu. Jednoducho nádhera.



CGwillWin