akce
preview
The Sinking City

The Sinking City - preview
The Sinking City - preview
14:22, 26.08.2018

Nie je rozhodne náhodou, že sa meno Howard Phillips Lovecraft začína čoraz viac ozývať herným éterom. Jednak sme tu už dlho nemali poriadne prepracovaný horor na námet jeho najslávnejšej poviedky Cthulhu a potom je práve teraz priam ideálny čas začať konečne spájať overené koncepty a postupy s tak prepracovaným mýtusom, ktorý sa okolo spomínanej bytosti za ten čas utvoril. V súčasnosti sú v produkcii hneď dve vysoko rozpočtové projekty, kde ten dátumom vzdialenejší, a teda The Sinking City, aktuálne bolo možné zažiť na vlastnú kožu aj v Kolíne nad Rýnom.

Klik pro zvětšení (The Sinking City - preview)

Dostal som možnosť sa usadiť za zatvorené dvere v stánku spoločnosti Frogwares a sledovať priamo dvoch vývojárov v akcii. Jeden sa ujal gameplay formy a ten druhý mu jeho hranie komentoval aj s možnosťou pokladania otázok, čo sa samozrejme zase týkalo nás novinárov. Spoločnosť Frogwares by ste mohli poznať vďaka ich práci na kvalitnej detektívnej sérii Sherlock Holmes, ktorá im paradoxne jeden čas neumožnila plynulo pokračovať vo vývoji ich vlastného nápadu, a teda The Sinking City. V súčasnosti je však slávny románový detektív na odpočinku a tak majú konečne dostatok priestoru ukončiť aj vývoj svojej srdcovej záležitosti, čím sa vám tu snažím naznačiť, že univerzum Cthulhu im je veľmi blízke.

Zaujímavosťou je určite implementácia krátkych spomienok, ktoré sa hlavnému hrdinovi začnú zjavovať pred očami počas získavania zranení od oblúd.

The Sinking City je ostatne detektívnou parafrázou na mesto žijúce uprostred kultu Cthulhu, čím bola fakticky začatá aj naša prechádzka počas prezentácie. Ako detektív sa ocitáte v akýchsi temných Benátkach po roku 1920, ktoré patria pod vlajku mesta Oakmont v Massachusetts v štáte New England. Prívlastok Benátky však mesto dostalo len nedávno, keďže sa zo zatiaľ nezistených dôvodov ponorilo do podivných záplav a komunitu tak ovládla panika a údajne aj akási nadprirodzená sila. Niektoré časti mesta sú odrezané od civilizácie a práve tam vraj žije niečo, s čím nikto smrteľný nechce mať nič spoločné. Vývojári takto stručne potvrdili už vopred zrejmý fakt, že po mape sa budeme pohybovať aj pomocou klasickej loďky s motorom.

Klik pro zvětšení (The Sinking City - preview)

Koncept je teda na báze open world s kamerou zasadenou za rameno hlavného hrdinu, a tak, ako som vám sľuboval prácu detektíva, vám rovnako môžem priblížiť zaujímavé akčné sekvencie, ktoré vo mne okamžite evokovali sériu Silent Hill. Nie že by práve SH vynašlo TPS koncept, avšak príšery, ktoré sme mali možnosť vidieť práve počas akcie v temnom sklepe jedného zo zaplavených domov, boli až nápadne identické so spomínanou sériou od Konami. Tento fakt vôbec nepovažujem za nejaký nedostatok, či prípadne chybu, ba naopak, keďže práve Sinking City na mňa už od prvých obrázkov a videí pôsobilo svojou atmosférou ako moja milovaná séria, ktorú by sme momentálne bohužiaľ našli zamknutú v trezore. Horšie už na tom bol evidentný zub času, ktorý sa podpísal hrubou čiarou na technickú stránku hneď v niekoľkých rovinách.

Atmosféru žijúcich častí mestá krásne dotvára džezová hudba nesúca sa v pozadí.

Samotné mesto je totižto v zmysle grafiky na tom oveľa slabšie než sú dnešné štandardy, čo sa ako tak snaží vynahradiť prepracovaná hlavná postava (batoh na chrbte a jeho doplnky sú pri pohybe krásne vymodelované). Tá disponuje kompletnou animáciou tváre, čo má vo výsledku svoj dôvod, keďže nesmieme zabúdať na detektívne prvky ako aj fakt, kto túto hru vyvíja. Rozhovory sú teda sústredené okolo niekoľkých volieb a možností ako dialóg viesť. Rovnako zadané misie je možné vyriešiť viacerými spôsobmi, čím sa môžete dopátrať k odlišnému koncu než možno váš priateľ z okolia. Voľba je potom zameraná na morálne hodnoty, aké chcete v hre reprezentovať a tak vám asi nemusím nijako pripomínať, že všeobecne pôjde o klasické a povestné dobro verzus zlo.

Klik pro zvětšení (The Sinking City - preview)

Po jednej z otázok od kolegu sa vývojár konečne dostal aj k téme adaptácie sveta Cthulhu. The Sinking City je po stránke snahy o vyobrazenie tohto mýtu tak z 50% založené práve na vierohodnosti. Jednoducho samotná mapa vám nebude servírovať len príbehy okolo chobotnice z pekla (ak to takto môžem definovať), ale bude možné sa zaplietať aj do ďalších temne ladených historiek, nech už sú väčšej alebo menšej povahy. Autori preto upozorňujú na fakt, že ich hra nie je striktnou Cthulhu licenciou, tak ako si to možno niekto myslí. Nič to však neuberá na priam uhrančivej atmosfére, ktorá sa niesla pri svižnej demo ukážke počas tohtoročného Gamescomu. Na nejakej plynulosti hlavnej postavy pri boji môžu ešte vývojári zapracovať, avšak myslím, že prezentácia detektívnej práce prebehla v krásnom tempe a bez chýb.

Určitá topornosť ovládania pri snahe zlikvidovať protivníka priam bila do očí. Potešiť však môže veľký arzenál zbraní, tak ako tomu bolo u spomínanej IP Silent Hill.

Všetko nám bolo ukázané prostredníctvom menšej úlohy v snahe priniesť pravdepodobný scenár udalostí v konkrétnej izbe. Vyšetrovanie prebieha formou spustenia akejsi krátkej spomienky (sledujte gameplay video nižšie), ktorú jednoducho aktivujete prechodom cez akúsi bublinku. Akonáhle si prezriete všetky interaktívne spomienky, je nutné cez krátku minihru stanoviť poradie ich scenára (jednoduchým pridelením čísla do danej bubliny) a ak všetko odhadnete správne, spustí sa vám nakoniec celá ukážka. Nejde zase o nič náročné, čo autori ani nezamýšľali, ale bolo spomenuté aj to, že The Sinking City nebude v tomto smere úplne jednoduchou záležitosťou a práca so zbieraním dôkazov môže pár ráz zamotať hlavu aj skúseným.

Bolo by určite možné o tomto projekte písať ešte ďalej, avšak z toho, čo som mal možnosť vidieť priamo z rúk autorov hry, sa The Sinking City javí ako seriózna forma originálneho odklonu od IP Cthulhu, ktorá nechce na ňom len účelovo parazitovať. Nie každý bude nadšený z technickej stránky hry, ale treba si tu znova spomenúť, že vývoj bol v tomto prípade zdĺhavý a skončí sa až koncom tohto roka. Držíme celej spoločnosti Frogwares palce, aby odhalili čo najviac chýb vo svojom diele a z malej chobotnice sa tak tretí mesiac budúceho roka vyliahlo poriadne prepracované dielo. Potenciál tu je, to môžeme pokojne povedať na celé ústa.


CGwillWin