recenze
MotoGP 18 - Recenze

MotoGP 18 - Recenze
MotoGP 18 - Recenze
13:43, 18.06.2018

Jen velmi málo herních studií má ve svém portfoliu takové množství závodních titulů jako italské studio Milestone. A jelikož jde o autory z Apeninského poloostrova, tak se z velké části jedná závody motocyklů. Jen na letošní rok si Milesone naplánovalo vydat pět her, z nichž hned ve čtyřech osedláme jednostopé mašiny. To je s přihlédnutím k nikterak obrovské velikosti studia opravdu úctyhodná kadence, jež ale mívá z pochopitelných důvodů negativní dopad na kvality jednotlivých her. Nejnovějším přírůstkem, který nám tito autoři servírují, je aktuální ročník licencovaných závodů MotoGP s číslovkou 18. Jedná se v pořadí již o šestý díl vznikající pod křídly Italů, takže je otázkou, zda vůbec může pravidelné hráče překvapit.

Konečně grafický posun

Nejzásadnější a nejviditelnější novinkou MotoGP 18 je nový engine a s ním spojená grafická stránka hry. Již notně zastaralý interní engine byl konečně nahrazen osvědčeným Unreal Enginem 4, který pohání třeba Gravel nebo třetí MXGP od stejného studia. Poslední sérií od Milestone čekající na tuto důležitou obměnu, bylo právě MotoGP. Změny k lepšímu se týkají především odlesků a celkově o poznání kvalitnějšího nasvícení celé scény. Pochvalu si ale zaslouží i zpracování jednotlivých motorek a jezdců.

Nejvýraznější grafické zlepšení ale bezesporu poznáte, když se na dráhu začne snášet déšť.

Naopak jednotlivé tratě a zejména jejich okolí by si ještě lepší péči zasloužilo. Nevýrazné ochozy autoři alespoň lehce oživili přidáním barevných kouřových efektů, které mají simulovat barevné dýmovnice od diváků, což je jev často vídaný i ve skutečných závodech a své místo ve hře tedy dozajista má.

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

Nejvýraznější grafické zlepšení ale bezesporu poznáte, když se na dráhu začne snášet déšť. Zatímco v minulých dílech byly závody za mokra z vizuálního hlediska opravdovým utrpením, tak letošní ročník dává na tento relikt minulosti zapomenout a přináší jeho opravdu důstojnou podobu. Vývojáři bohužel stále nenašli ten správný recept na zpracování specifického nočního závodu v Kataru, který stále působí dost zvláštně a uměle. Ale to je jen jeden okruh z celkových devatenácti, takže se tím nemusíte zase tolik trápit.

Oficiální licence dovoluje vývojářům do hry přenést všechny čtyři hlavní třídy oficiálního seriálu.

Když už jsem se dostal k jednotlivým tratím, tak se kromě pro nás tradičně lákavého Brna hodí zmínit ještě nově přidaná dráha v thajském Buriramu, kam se letos kolotoč MotoGP podívá vůbec poprvé v historii. Zvuková stránka jednotlivých motorek prošla vylepšením již v loňském díle, takže pro letošek zůstalo audio v podstatě beze změny.

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

Tady někdo nestíhal

Oficiální licence dovoluje vývojářům do hry přenést všechny čtyři hlavní třídy oficiálního seriálu. Zajezdíte si proti mladým talentům v nabitém Red Bull Rookies Cupu, vyrovnané kategorii Moto 3, početné třídě Moto 2 a nakonec i ve vrcholném MotoGP, kde se utkáte s těmi nejlepšími jezdci současnosti včetně nepřekonatelného „Doktora“ Valentina Rossiho. Tohle všechno ale obsahoval i předchozí ročník, takže se s výjimkou aktualizovaných soupisek jednotlivých týmů nejedná o nic překvapivého.

Obsahově zkrátka nic nového.

Nový obsah bohužel není to nejzásadnější, co chybí. Série totiž s MotoGP 18 přišla i o ten starý, což už je prohřešek závažnější. Zapomenout můžete na manažerskou kariéru, ve které jsme loni spravovali vlastní tým. Stejně tak se ze hry vytratily veškeré historické motorky a známí jezdci let minulých, jež tvořily alespoň nějaký zajímavý obsah nad rámec kariéry.

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

S výjimkou klasických módů jako jsou rychlý závod, jízda na čas a šampionát, se tak hra dokáže pochlubit pouze stěžejní kariérou. Právě v tomto režimu utopíte pravděpodobně nejvíce času, takže by se dalo očekávat, že bude náležitě obsáhlý, když už na něm hra stojí a padá. Naneštěstí nabízí v podstatě ten samý zážitek co předešlý ročník. Vytvoříte si vlastního jezdce a začnete závodit v již zmíněném Rookies Cupu. Po pár povedených závodech přestoupíte do Moto 3, poté do Moto 2 a nakonec i do MotoGP. Obsahově zkrátka nic nového.

Co zůstalo od minulého dílu téměř beze změny, je jízdní model.

Zlepšení doznala alespoň předzávodní a pozávodní prezentace. Bylo přidáno pár pěkných cutscén, jež ukazují seřazené jezdce na roštu nebo stupně vítězů v cíli. Obličeje jezdců bohužel nejsou příliš povedené, takže zrovna ceremoniál pro nejlepší trojici nepůsobí nejlépe. Mezery v obsahu nedokáže zachránit ani multiplayer. Zahrát si totiž můžete pouze rychlý závod proti několika soupeřům v onlinu. Split-screen přítomný v předešlých dílech stejně jako již zmíněné ostatní módy osmnáctka zkrátka neobsahuje.

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

Tak snad příští rok

Co zůstalo od minulého dílu téměř beze změny, je jízdní model. Vývojáři si pouze lehce pohráli s pozicí jezdce na motorce a drobně upravili opotřebení pneumatik a účinnost brzd. Pocit z jízdy ale i nadále zůstal spíše na arkádové notě a ze simulačních prvků si bere opravdu jen minimum. Potěšit dokáže třeba oddělené ovládání přední a zadní brzy, jež se v závodech opravdu vyplatí používat.

Vývojáři konečně opustili nevyhovující engine a přinesli obstojnou audiovizuální stránku, za kterou se hra nemusí stydět.

Překvapivě vítanou a zásadní novinkou je možnost dovolující si v procentech zvolit obtížnost protivníků. Už se tedy nemusíte strachovat, že uvíznete někdy na pomezí dvou obtížností. Kvalita samotné umělé inteligence ale stále nestojí za moc. Počítačem ovládaní protivníci totiž stále jezdí jako po kolejích a vůbec neberou v potaz vaši pozici na dráze, což dokáže způsobit nejednu zbytečnou a frustrující kolizi.

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

Z celkového pohledu představuje nový díl pro sérii MotoGP jakýsi restart. Vývojáři konečně opustili nevyhovující engin a přinesli obstojnou audiovizuální stránku, za kterou se hra nemusí stydět. Na druhou stranu ale došlo k výrazné redukci obsahu, jež byl očesán téměř na kost. A to je u každoročně vycházející série problém, protože toho jednoduše nový díl nabízí méně než ten předchozí, takže je jeho nákup velmi složitě ospravedlnitelný.

MotoGP 18 bych proto doporučil hráčům, kteří ještě se sérií neměli tu čest. Dostanou solidně vypadající licencovanou arkádu s prvky simulace, která dokáže na několik hodin příjemně zabavit. Vlastníkům minulého dílu bych doporučil ještě rok počkat, než vývojáři s velkou pompou vrátí obsah ze starších dílů.

Recenzovaná verze: PC

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

Ceny hry MotoGP 18 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (MotoGP 18 - Recenze)

DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Zábavný a konečně také obstojně vypadající ročník, který ale v porovnání se staršími díly trpí tristním úbytkem herních režimů.

CGwillWin