recenze
Yomawari: Midnight Shadows

Yomawari: Midnight Shadows - recenze
Yomawari: Midnight Shadows - recenze
19:44, 18.12.2017

Budete som mnou snáď súhlasiť, ak označím žáner "horor" v modernom hernom ponímaní za striktne limitovaný požiadavkami konzumentov. Každý chce, aby ich vytúžená interaktívna nočná more mala úžasnú grafickú stránku a dych vyrážajúce scény plné strachu a úžasnej atmosféry. Ak sa čo i len jedným detailom nakoniec produkt odchýli od tejto predstavy, často je kritikou domácich odborníkov zmetený pod koberec. Čo ak sa ale vývojári rozhodnú kašlať na konvencie a požiadavky? Čo ak sa vrátia v technickej stránke o desať rokov dozadu a aj napriek tomu sa výsledok ich práce postará o niečo jedinečné a originálne v žánre hororov?

Sledujete príbeh o láske a smrti.

Klik pro zvětšení (Yomawari: Midnight Shadows - recenze)

Nippon Ichi Software, a teda spoločnosť, akú svet pozná pod skratkou NIS, je presne ten tábor a spolok vizionárov, akých vo svete napočítate na prstoch jednej ruky. Väčšina ich produkcie sa snaží odlíšiť a aj keď samozrejme pôsobia prevažne v japonských vodách, od čoho sa odvíja aj celkový výzor ich hier, sem tam strelia rovno do srdca typického nadšenca z nášho kraja. Yomawari: Midnight Shadows bol presne tento prípad a servíruje nám už od prvého nápisu na obrazovke niečo, čo ste ešte doteraz nemali možnosť nikde inde vidieť. "Od tohto okamihu už neodvracajte oči od obrazoviek" píše sa v úvode a každý by si pomyslel niečo v tom zmysle; čo to tu na nás zase skúšate? Ako som ale začal ja osobne skĺzavať hlbšie a hlbšie do konceptu tohto netradičného survival hororu, odrazu som si uvedomil, že naozaj nedokážem odvrátiť zrak od deja a pozrieť sa na svoj telefón, či sa mi už náhodou nedokončil upgrade karavanu v Animal Crossing: Pocket Camp.

Midnight Shadows je sequel a vychádza z dva roky starého Yomawari: Night Alone z PSVita.

Klik pro zvětšení (Yomawari: Midnight Shadows - recenze)

Z technického hľadiska tu je reč o horore zmiešanom s adventúrkou a to všetko zastrešuje izometrická kamera sledujúc osud mladej slečny hľadajúcej svoju stratenú spolužiačku. Príbeh síce nenadväzuje na prvý diel, avšak opäť je až nápadne podobným pokusom vyvolať ľútosť nad osudom detí a ich zvieratiek. Hlavná hrdinka Haru vás zoberie na netradičný nočný výlet naprieč malým mestečkom a jeho lesnatým okolím. Zoznámite sa tak s jeho odvrátenou stránkou plnou poloviditeľných duchov, ktorí sa nachádzajú všade okolo vás a smrť tak číha na každom kroku. Hra v podstate nemá žiadny soundtrack a zámerne tak tlačí do popredia zvuk spomínaných duchov, škriekanie mačiek, horenie sviečok a šuchot lístia. Akonáhle zaregistrujete atypické kvílenie mŕtvych duší, máte dve možnosti. Buď sa s Haru dáte na útek alebo skočíte do úkrytu. Nič iné sa nedá robiť a tu sa vraciame do opisu atmosféry, ktorou Yomawari bubnuje do rytmu vášho srdca. Strach je zvláštna vec a nie je možné si ho vynútiť banálnym scenárom. Táto hra však umne pretvára jednoduché princípy temných scenérií s nutnosťou čeliť nebezpečenstvu zo sekundy na sekundu.

Hudba síce chýba, ale všetky sprievodné zvuky sú krásnym doplnkom celkovej atmosféry.

Klik pro zvětšení (Yomawari: Midnight Shadows - recenze)

Zaujímavosťou sú aj detaily okolo tepu srdca hlavnej postavy. Čím bližšie je u vás duch, o to viac sa zvyšuje zvuk tepu srdiečka malej Haru. Na okolie si môžete posvietiť baterkou a odhaliť tak hranicu pôsobenia duchov, či skúsiť hodiť kameňom do podivne vyzerajúceho tieňa. Nie je však duch ako duch. Každý jeden má svojský štýl pohybu a je aj odlišne nebezpečný. Preto sa nedá povedať, že táto 2D hra by mohla byť pre skúsených jednoduchou prechádzkou hore dole, ba naopak. Počas toho, ako sa budete snažiť vypátrať cestu do konkrétnej oblasti mapy (všetko v menu je krásne napojené na fakt, že hlavnej hrdinke nie je ani desať rokov a robí si poznámky farbičkami), musíte určovať taktiku postupu cez prekážky. Tam, kde sa rýchlo skryjete, a tam, kde naopak radšej prebehnete duchom popod nos, všetko je nutné podrobne naplánovať a neraz overiť štýlom pokusu a omylu. Nezvestná Yui a jej osud taktiež zasiahne do deja. Každá kapitola je oddelená krátkou gameplay scénou, v ktorej preberáte práve stratenú žiačku a autorom sa tak darí preklenúť priamočiarosť pátrania akýmisi črepmi z minulosti.

Kto rád zbiera zaujímavé a na prvý pohľad nepodstatné predmety, bude sa v tomto prípade mať čím zaoberať.

Klik pro zvětšení (Yomawari: Midnight Shadows - recenze)

Audiovizuálne prevedenie je určite alfou a omegou u Yomawari: Midnight Shadows. V zásade ide ale o jednoduchú adventúrku na necelých osem hodín, ktorú môžete pokoriť pokojne počas jedného dlhého večera. Práve noc by ste si mali vybrať ako ideálnu kulisu na užívanie si tohto malého a moderné trendy popierajúceho hororu. Bol som pri jeho testovaní fascinovaný odhaľovaním a sledovaním rôznych druhov duchov v okolí. Každý mal svojské vyobrazenie a bol svojím spôsobom jedinečnou osobnosťou. Pokiaľ by sme sa zamerali len na hrateľnosť, tak tu nejde zase o nejakú veľkú hitparádu nápadov, všetko stojí a padá na efekte očarenia. Zapáčila sa vám hra z obrázkov a videa? Neváhajte a chodte do nej. V prípade opaku sa asi nie je nutné ďalej o druhé Yomawari zaujímať. NIS jednoducho produkuje svojské hry postavené na menších rozpočtoch, ale v prípade tejto série im to sadlo ako zadok na nočník a vo výsledku aj tunajší hráč ostáva zaujatý. Ja len potvrdzujem, že to nie je vôbec dielo náhody.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti NIS America, Inc.

Klik pro zvětšení (Yomawari: Midnight Shadows - recenze)

Recenzovaná verzia: PlayStation 4 PRO

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Yomawari: Midnight Shadows - recenze)

SKVĚLÉ
84%
CZECHGAMER
Nemajte strach, z tohto diela vám depresie nehrozia, ale za to sa môžete stať členom kultu smrti a dobrej zábavy

CGwillWin