recenze
IS Defense

IS Defense - recenze
IS Defense - recenze
06:55, 08.05.2016

Názory na současnou migrační krizi jsou různorodé. Rozhodně nebudu v rámci této recenze tuto problematiku nějak složitě rozpitvávat, nebudu obhajovat ani ty, kteří jsou zásadně proti, ani ty s vítacími transparenty. Řešení se nějaké najde. Snad.

Klik pro zvětšení (IS Defense - recenze)

Pamatujete si na studio Destructive Creations, jež minulý rok vydalo asi nejkontroverznější hru poslední doby – Hatred? Polští sousedé nám přinesli nihilistického sociopata s touhou stáhnout s sebou do pekla všechny, jejichž přítomnost se mu postaví před hlaveň, než se tam sám dostane. Výsledek nebyl špatný, nesměli jste se tak strašně moc dívat princip hry. Ano, zabíjení nevinných a ochránců zákona je špatné, ALE nedá se to dělat ve spoustě jiných her? Jasně, že dá, výjimka byla ta, že to nebyla hlavní podstata.

Destructive Creations namístě odmítali jakékoliv označování za nacisty a podobné svinstva. Je to sporná věc názoru. Totéž se dá říct o filmech – tam se také brutálně vraždí, střílí o 106, a nikdo nemá tendence zabít režiséra.

Nyní tu máme od Destructive Creations něco z krapet jiného soudku. Jak již název hry vypovídá, jedná se o obranu proti Islámskému státu.

Ve hře se ocitáte ve fiktivní (snad) budoucnosti roku 2020. Islámský stát se roztáhl z území Sýrie a Iráku po celé severní Africe a jeho dovolenkovou destinací se stává Evropa.

Za Evropu!

Nastupujete tedy vy – bezejmenný kulometčík, s cílem zabít co nejvíce džihádistů. A to je vše. Nic víc hra v zásadě nenabízí. V základní hře za méně jak 10€ dostanete tři mapy, na nichž budete moci rozpoutat bitevní pole. Autoři budou podporovat moderskou komunitu, čili v budoucnu můžeme očekávat nové nápady a vize. Ano, jedno z nejdiskutovanějších témat se stal nápad s uprchlíky. Místo džihádistů by se na vás valily prapory mužů, žen a podle všeho i dětí. Trochu morbidní, přesto velice reálné.

První ze tří map se nachází na chorvatské pláži. Druhá je v doku a třetí na vojenském letišti.

Osobně mi pláž připomínala začátek filmu Zachraňte vojína Ryana, když se Američani vyloďovali v Normandii a místo vylodění se přeměnilo v jatka. Z daných map bych ji zároveň ohodnotil jako tu nejlepší a nejzábavnější.

Masivní přestřelka v doku, kde zároveň můžete najít pěkný easter egg, a totální chaos na letišti také měly něco do sebe, avšak něco tomu trochu chybělo. V doku to bouchá zleva zprava a na letišti sotva stíháte. Něco jako když se vám blíží pololetí a počet pětek se vám začíná nelíbit.

Rozdíl mezi mapami teoreticky nejde ani poznat, protože princip je stále stejný. Vlnky nepřátel se začnou proměňovat v nekonečné přívaly chodících terčů a vy budete sotva stíhat, páč támhle se valí tři auta a mezitím se musíte otočit o 180 stupňů, neboť na druhé straně se blíží krátkodobá, přesto nepříjemná vlna.

Klik pro zvětšení (IS Defense - recenze)

Klik pro zvětšení (IS Defense - recenze)

Co se vašeho kulometu týče, jste doplněni ještě raketometem. Obě zbraně si v průběhu hry můžete vylepšovat o takové funkce, jako rychlejší střelbu, větší rozptyl raket anebo možnost přestat přebíjet kulomet.

Klik pro zvětšení (IS Defense - recenze)

Kromě vylepšování zbraní máte možnost si za určitý počet zabití zavolat nějaké posily – od pozemních jednotek po nebezpečnou útočnou helikoptéru. Osobně jsem si nejvíce oblíbil pozemní jednotky, protože vám z hlediska co nejdelšího přežití pomůžou nejvíce. Zvlášť, když na vás zprava jedou tři vojenské hamry a zleva se řídí XY pěšáků.

Klik pro zvětšení (IS Defense - recenze)

Tak co tedy?

Pár slov závěrem? Je jasné, nebo minimálně viditelné, že si vývojáři trochu chtěli vylepšit svoje skóre u hráčů, ačkoliv se to snaží zakrýt tím, že toto je jejich názor na tíživou situaci. Jasně, věřím jim to také, nicméně pokus o lepší reputaci je zde také. Vzhledem k tomu, že na diskuzích a fórech se opět stali nacisty a prasáky, je to otázka do debaty, jak moc se jim to povedlo.

Já se u IS Defense celkem bavil. Byť jsou zatím pouze tři mapy, vaše skóre je veřejné, tudíž se můžete poměřovat se zbytkem světa. A není nejhorší pocit přesunout se až o 600 příček během jedné hry.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme studiu Destructive Creations.

Klik pro zvětšení (IS Defense - recenze)

DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Na odreagování dobré. Vzhledem k nízké ceně se jedná o dobrou zábavu na pár hodin.

CGwillWin