recenze
Pathologic Classic HD

Pathologic Classic HD - recenze
Pathologic Classic HD - recenze
07:20, 09.06.2016

Jednoho dne vás osud zavane do malého města uprostřed bažin, na hraně technologie a mystiky. Tam díky svému vztahu k životu a smrti zjistíte, že v něm propuká záhadná nákaza. Cesta pryč není, zásoby jídla a léků se tenčí a každým dnem přibývá nakažených a mrtvých. Vládce města zajímá jen jak by krizi využili k vlastnímu prospěchu, běžné obyvatelstvo se propadá do strachu a chaosu a lidí, kteří by mohli nebo chtěli městu pomoci, je jen hrstka. Jedním z nich jste vy. Dokážete přežít až do konce karantény, ochránit své spojence a odhalit včas příčinu nákazy?

Klik pro zvětšení (Pathologic Classic HD - recenze)

Pathologic je first person adventura se survival prvky, ve které se snažíte pomoci městu stiženému epidemií. Během 12 dní musíte plnit úkoly směřující k nalezení léku, pomáhat přeživším i tišit utrpení umírajících. Kromě toho se ale budete muset starat o svoje vlastní zdraví, nevyhladovět a hlavně se nenakazit. Většina lidí, které potkáte, bude mluvit v hádankách a pokusí se vás využít k vlastním cílům. Ve městě se budete díky jeho spletitým uličkám, uzavřeným čtvrtím a neobvyklé architektuře a zvláštním zvykům jeho obyvatel cítit jako cizinec. Zkrátka, hra má přesně tu správnou Lovecraftovskou atmosféru, kterou má mít.

Klik pro zvětšení (Pathologic Classic HD - recenze)

Problémy má ale v detailech. Pathologic Classic HD je remaster ruské hry z roku 2005. Tu jsem nehrál, takže ji nemůžu s remasterem srovnávat, ale jeho grafika celkem zaostává i za tituly z doby originálu. Z portrétů, ilustrací a designu je sice zjevné, že na hře pracoval někdo talentovaný, ale jeho vizi se úplně nepovedlo přenést do herního prostoru. Hra grafikou nedokáže komunikovat hráči informace, které potřebuje. Pokud je nějaká postava na kraji smrti hladem nebo nemocná, nepoznáte to na ní, dokud vám to někdo neřekne. Stejně tak vás čas od času bude někdo navádět k cíli instrukcemi jako "barák hned vedle té ruiny, kterou vidíš z okna ve druhém patře," jenomže z interiérů nevidíte ven (jsou to oddělené mapy) a i kdyby ano, tak dohledová vzdálenost je maximálně pár desítek metrů. Údajně je to tak schválně, aby to nenarušovalo atmosféru, ale znamená to, že podobné pokyny, kde co najít, jsou prakticky k ničemu.

Klik pro zvětšení (Pathologic Classic HD - recenze)

Podobně je na tom dabing - každá z postav má namluvených jen pár vět, které navíc neodpovídají tomu, co je v dialogovém boxu, když s nimi mluvíte. To činí dialogy ještě víc matoucími, než jsou kvůli scénáři. Prakticky každá postava mluví krypticky, dělá sáhodlouhé odbočky a málokdy poskytne přímočarou odpověď. Hráčova postava má jen omezené možnosti, jak na to reagovat a ty jsou navíc často špatně načasované. Jedna z postav například řekne hráčově postavě, skeptickému Bakaláři, že je vědma, a ten nehne ani brvou. Až o pár vět později se v dialogu objeví možnost "Ty jsi vědma?! WTF?!"

Klik pro zvětšení (Pathologic Classic HD - recenze)

Samostatnou zmínku si zaslouží survival systém. Kvůli němu si musíte hlídat své zdraví, únavu, hlad, imunitu a reputaci, sbírat peníze a náhodné předměty, které pak můžete vyhandlovat v obchodech nebo s náhodnými lidmi ve městě. Je celkem komplexní a v těch nejlepších chvílích bude vytvářet situace, kdy se budete muset rozhodnout, zda vyměníte svoji jedinou střelnou zbraň za krajíc chleba. V těch nejhorších ale také můžete po desítkách hodin hraní zjistit, že musíte začít znova od začátku, protože jste v prvních dnech nevybrali dost popelnic. Survival systém je také to, co Pathologic natahuje na délku několika desítek hodin. Zásob není nikdy dost, a tak musíte každou volnou hodinu věnovat jejich sběru, i když už byste raději aktuální den ukončili a pokračovali dál v příběhu. Ten je sice poutavý a pokud si ho nevyspoilujete návodem, moment, kdy vám zapadne poslední dílek do skládačky, se vám nesmazatelně vryje do paměti. Navíc jde hrát za tři různé postavy, které ho vnímají z naprosto rozdílných úhlů, ale od toho vás pravděpodobně odradí nevyvážené tempo, které survival systém vytváří.

Klik pro zvětšení (Pathologic Classic HD - recenze)

Pathologic Classic HD je zvláštní remaster na půli cesty. Není to snaha znovu vydat hru v původní podobě, ale ani to není plnohodnotný remake (který je na cestě). Změny provedené v Classic HD pravděpodobně nebudou dnešním hráčům stačit a fanoušky originálu mohou odradit. Pathologic je velmi zajímavá, atmosférická hra, ale Classic HD verze se jen těžko doporučuje ve chvíli, kdy se blíží potenciálně mnohem lepší remake.

Recenzovaná verze: PC, Steam
DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Po prvních 10 hodinách se to fakt rozjede.

CGwillWin