speciál
Jak šel čas s Metal Gear Solid

Jak šel čas s Metal Gear Solid - speciál
Jak šel čas s Metal Gear Solid - speciál
19:29, 06.09.2015

V dnešní době je mezi hráči velmi oblíbený subžánr „stealth“, jehož základní kámen položil Castle Wonfenstein a umocnil Metal Gear z roku 1987, z něhož čerpaly takové legendy, jako je Thief, nebo „modernější“ Deus Ex. Podle všeho je ale právě Metal Gear, nebo možná spíš Metal Gear Solid, chronologicky třetí a zároveň první díl ve 3D považován (jestli právem nebo neprávem, to jsou už spekulace) za zakladatele stealth žánru, kterýž definoval moderní formu toho žánru, jaká se uplatňuje dodnes.

90% toho, co je považované za nemožné, vlastně možné je. Zbylých 10% se stane možné postupem technologií a času-Hideo Kojima.

Pokud se vrátíme k původním Metal Gear, než nabral do názvu slovo „Solid“, šlo vlastně o ten samý koncept, jaký dnes známe, akorát s tím rozdílem, že se koukalo na hru „shora“ ve 2D. Metal Gear 2 pak byl čirým pokračováním, ovšem při vývoji Metal Gear 3 nastaly drobné potíže. Vývoj hry měl totiž být přesunut z původní MSX2 na 3DO, která bohužel neměla dostatečný výkon, a tak se po pár obchodních jednáních hra přesunula na Playstation krátce po vydání konzole, kde se na nějaký čas ukotvila jako first party značka. Hideo Kojima, designer, otec a tvůrce série, přejmenoval hru na Metal Gear Solid, protože prý na MSX2 moc známá, a tak chtěl ve své podstatě začít jakoby novou sérii od začátku ovšem s navazujícím příběhem.



Metal Gear Solid byl ve své době unikátní, první 3D stealth akční adventura byla nepříliš známá hra Tenchu: Stealth Assassins od Activisonu exkluzivně pro první Playstation, jež si sice svoji základnu fanoušků s přibývajícími díly sice pořád drží, ale vojenské prostředí hráči ve své době kvitovali mnohem více, jelikož zážitek z plížení umocnila mnohem více. Díky přesunutí vývoje v roce 1994 na Playstation se vývoj protáhl o čtyři roky a finální verzi hry jsme na pultech obchodů mohli spatřit v roce 1998. O dva roky později se dokonce jako jediný díl do novějšího Ground Zeroes dostal i na PC, jestliže teda nepočítáme pozdejší přepracování dílů v rozšířené edici.

Klik pro zvětšení (Jak šel čas s Metal Gear Solid - speciál)

První díl byl na svou dobu zároveň unikátní svým příběhem a množstvím cutscén, které ještě více za tři roky nakupil druhý díl pro Playstation 2, kde poprvé od prvního Metal Gear hrajete za jinou postavu než legendární Solid Snake. Je jí Raiden, jenž má za úkol ve druhém díle dokončit misi, kterou Solid Snake před (fingovanou) smrtí nezvládl. Naproti tomu Metal Gear Solid 3: Snake Eater se vrátil do totální minulosti, tedy do doby, kdy ještě syn, klon Solid Snake nebyl na živu a jeho otec The Big Boss ještě bez pásky přes oko lítal po světě mezitím, co zachraňuje svět před super zbraní Metal Gear, ohledně níž se točí vlastně každý díl. Všichni lumpové světa se totiž snaží zničený stroj napodobit.

Pro Kojimu se krátce po launchi kapesní konzole Playstation Portable stává zajímavá i myšlenka přenosného Metal Gear Solid, a tak se se svým týmem snaží vytvořit příběh nikterak nerozšiřující Acid a Acid 2, následně o něco lepší Portable Ops, který už do příběhu něco přidal a nakonec Peace Walker (2010), kde myšlenka Metal Gear Solid na cestách končí tak úspěšně, že se dokonce dočkal přepracování na domácí konzole. Bohužel přepracování krapet drtí ovládání a výkonové omezení přenosných konzolí.

Naštěstí jsou během zaměření na PSP hráči nasycení Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots z roku 2008 obracející se oproti třetímu dílu na druhý břeh, a to do budoucnosti (dnes do současnosti – 2014), tedy pět let po druhém dílu. Na scénu se opět vrací Solid Snake, tentokrát se jménem Old Snake a jde dořešit záležitosti, co před pěti lety vyřešit nestihl. Byl kritiky i fanoušky velmi dobře přijat, což se o futuristickém, do blízké budoucnosti (2018) posunutém pokusu říct nedá, protože šlo o absolutní odklonění nejen od žánru ale i od konceptu celé série, jakému se odborně říká „Beat 'em up“, jejímž nejznámějšími představovateli jsou nejrůznější adaptace japonského anime a manga, k čemuž započítáváme klasiky pocházející také ze země vycházejícího slunce, a to Devil May Cry, Dynasty Warriors, Yakuza, nebo Ninja Gaiden. Šlo o spin-off Revengeance a díky opadlé licenci mezi vydavatele Konami a Sony se dostal na všechny platformy.

Konami tak mělo, co se týče vydávání a uvolnění značky ze strany Sony volné ruce, a tak se povedlo přepracovat druhý a třetí díl spolu s Peace Walker i na Xbox 360. Pro Playstation 3 zároveň k dvacátému výročí vyšla Legacy edice pro Playstation 3 obsahující všechny doposud vydané díly od prvního Metal Gear přes Metal Gear Solid 4 až po Peace Walker. Revengeance, Acid a Peace Ops kolekce neobsahovala. Pak se dlouho nic nevydávalo a v roce 2014 se na všechny platformy dostalo opět v minulosti odehrávající se Metal Gear Solid V: Ground Zeroes se svojí extrémně krátkou herní dobou, za což bylo nejvíce odsouzeno a považováno za pouhé demo před našlapaným se největším dílem vůbec, Phantom Pain. To vyšlo minulý týden. Jde o sequel Ground Zeroes a zároveň prequel celého dění série Metal Gear Solid ještě před Metal Gear pro MSX2. Tímto dílem sérii otec, Hideo Kojima, zakončil celou ságu, jak on sám tvrdí. Protože po rozporuplné kauze z Konami odchází, čímž odchází i jeho právo na značku a náš hlavní hrdina za sebou chce nechat prostě čistý stůl a dobře odvedenou práci. Čili, těžko říct, co se se značkou bude dít dál a jestli vůbec. Každopádně Kojima za sebou nechal velký kus práce a opravdu dobře odvedenou. Phantom Pain je totiž fenomenální.


CGwillWin