recenze
Polda 6

Polda 6 - recenze
Polda 6 - recenze
15:00, 29.11.2014

Návrat Pankráca po deviatich rokoch. Posledný titul s číslovkou päť vyšiel v roku 2005 a príliš hráčov neohúril. Plytký príbeh, škaredá 3D grafika s ešte nemotornejšou animáciou, plus ešte pár negatív k tomu. To všetko sklamalo aj kritikov, aj zákazníkov. Stále tam bol Pankrác, cestoval v čase a daboval ho Luděk Sobota. Pre sériu to však bol zrejmý koniec.

Pankrác je späť!

Našťastie sa Zima Software po deviatich rokoch zobudilo a poučilo sa z predchádzajúcich chýb. Jednoduchý príbeh síce ostal, ale dá sa povedať, že má grády. Bodaj by nie, keď sa jedná až doslova o Hollywoodsky scenár.

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

V Hollywoode, totiž niekto ukradol zoznam víťazov na Oscara. Slávni detektívovia z filmov zavolaní na pomoc byť nemôžu, pretože sú podozriví a tak jediná nádej je český detektív Pankrác. Žije si v Čechách v domčeku s adoptovaným synom od Fantomasa a ryšavým kocúrom Lennym. Po krátkom úvode, kde vďaka rozprávačovi (osud) zobudíte horko-ťažko spacieho Pankráca jeho kohútom skrz hifi vežu - vyrazíte fantomasovým lietajúcim autom do Los Angeles, vyšetrovať prípad ukradnutého zoznamu. Postupne zisťujete nové údaje a aj to, že vás niekto vodí za nos.

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Vyšetrovanie prípadu a aj celkovo príbeh je tu v podstate len preto, aby bol stabilný podklad na humorné situácie. V tých sa Polda 6 doslova topí. Padá tu jedna hláška za druhou, a to nie je len zásluha Luďka Soboty, pre ktorého je rola šitá na mieru po vzore jeho scénok zo sedemdesiatych rokov. Môžu za to aj bravúrne napísané texty a komentáre. Tak ako za starých časov komentuje všetko. Kliknete na rozšklbanú tapetu a dá k tomu komentár, ktorý rozosmeje aj mŕtveho.

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Titul je klasická point'n'click v tej najzákladnejšej verzií. Na pohybovanie hrou stačí bohate myš s dvomi tlačidlami. Zbierate veci z každej časti obrazovky, ukazujete na postavy, vediete rozhovory a skúšate napasovať vec z inventáru na daný objekt v miestnosti. Oproti pokročilejším adventúram tu spájate veci iba na nejakom stole, a vďaka tomu je hra ľahšia. Nemusíte kombinovať zdanlivo nelogické veci a skúšať úplne všetko.

Keď si dáte do vačku živú opicu, tak to znalca série poteší

Keď si dáte do vačku živú opicu, tak to znalca série poteší, ale keď to uvidí niekto iný tak zdvihne akurát tak obočie. Našťastie si vie zo seba spraviť Pankrác srandu a dať hlášku aj na takú situáciu. Prípadne povie, že si niečo požičia a potom dodá: "Čo som sa ja už napožičiaval vecí." - a to je hlavnou doménou tejto hry. Humor.

Je fakt, že na piaty diel sa hráči sťažovali, že bol príliš ťažký, veľa nelogických spojení atď. V tomto diely je spájania vecí len minimálne, nelogických vecí je menej, ale stále sa jedná o absurdity. Laserovú zbraň si vyrobíte spojením pomocnej barle a čohosi.

Nevadí, sem- tam sa tu objavia aj mini úlohy, ktoré potrebujú vašu logiku. Napríklad spojiť dvojicu obrázkov správne, aby ste aktivovali systém. Sú to spestrenia, ktoré dajú aspoň trošku zabrať mozgu.

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Nechcem povedať, že je hra úplne ľahká, to nie! Dokonca som niekedy nevedel čo ďalej, ale zase toľko aktívnych prvkoch na obrazovke nie je, a kde zlyhá logika, nastáva fáza skúšania. To nakoniec definitívne pomôže.

Dabing je úplne super, postarali sa o neho známi herci od Luďka Sobotu, cez Jířiho Lábusa až po Jiřího Mádla. Vo vážnej hre by dabing nebol úplne ideálny, pretože je akoby dabovaný do steny. Aj keď skúsení herci sa s tým vedeli vyhrať, a tak to dopadlo super. Je však poznať, že hlas má často nesprávnu intonáciu vzhľadom na situáciu atď. Alebo je jedna veta hlasnejšia a druhá už tichšia. Najlepšia je rola Sobotu, kde vetám dáva svoj osobný znak humoristu a zmäteného človeka.

Grafické stvárnenie je 2D, nádherné a české. Je tam vidieť rukopis autora, ktorý sa presne hodí do humorných adventúr. Slabšie sú na tom už sprievodné videá a animácie, ktoré sa v hre nachádzajú. Hráč si musí trochu domýšľať, ale to sú len slabé chyby na kráse.

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Klik pro zvětšení (Polda 6 - recenze)

Vo výsledku som s hrou nadmieru spokojný, potešila ma a hlavne milo prekvapila. Mal som rád prvé diely Poldu, mám rád Luďka Sobotu a presne mi sedí tento štýl humoru. Ako hra je titul zároveň taký, že ho musím čo najskôr dohrať, čiže dva a pol večera strávených šiestym dielom ma neminul, a bol to veľmi príjemne strávený čas.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Zima Software

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Návrat Poldu 6 v plnej kráse s jednoduchším príbehom a humornými situáciami. Čau Pankrác!

CGwillWin