preview
Just Cause 3

Just Cause 3 - preview
Just Cause 3 - preview
12:00, 27.11.2014

Otevřený svět, rozlehlé planiny divokého města s rozsáhlým venkovským životem, stovky možností, chaos. Tato slova snad nejlépe definují šílenou sérii Just Cause, která se s druhým dílem vyšvihla na vrchol všech otevřených sandboxových akcí.

Vývojáři z Avalanche Studios jednoduše vytvořili úžasné a různorodé prostředí, které už v roce 2010 nejednomu vyrazilo dech svou krásou a rozlohou. A přesně čtyři roky po vydání druhého dílu si pro nás tito švédští vývojáři připravili překvapení. Dámy a pánové, chaos a destrukce ani zdaleka nekončí, ba naopak, ještě se máme na co těšit.

Klik pro zvětšení (Just Cause 3 - preview)

V listopadovém čísle světově známého herního magazínu Gameinformer se na obálce objevil už profláklý akční hrdina Rico Rodriguez, jakožto opětovný protagonista nově oznámeného třetího dílu Just Cause. Samotná obálka už naznačuje tempo a směr, kterým se bude titul ubírat – Rico padající z mrakodrapu, dvě střílející helikoptéry za ním, nehoda letadla ve vedlejší budově a aby toho nebylo málo, tři stíhačky přilétající z povzdálí.

Podle slov vývojářů se samozřejmě jedná o uměle vytvořenou situaci pro správné ztvárnění co nejšílenějšího podtextu hry. Ovšem ani taková nereálná situace není v Just Cause 3 zase tak nereálná. Podle všeho by se i takováto akční scéna mohla čas od času objevit na obrazovkách hráčů.

Klik pro zvětšení (Just Cause 3 - preview)

Rico Rodriguez se tentokrát podívá do smyšlené republiky Medici nacházející se u Středozemního moře. Zemi i přes svou krásu vládne krutý diktátor Di Ravello, který tyranizuje celou republiku. A to chce Rico změnit, zbavit Medici zlého diktátora, a to všemi dostupnými prostředky.

Jak už jste nejspíše poznali, tak třetí Just Cause nebude zrovna příběhově geniální, ale spíše těžce průměrný. Což v tomto případě neznamená úplnou tragédii. Samotní vývojáři ze švédského Avalanche říkají, že příběh zde hraje jakousi základní roli, druhé housle, které by nám měly otevřít cestu k té pravé sandboxové hratelnosti.

Otevřený svět, rozlehlé planiny divokého města s rozsáhlým venkovským životem, stovky možností, chaos.

Hlavním tématem třetího dílu je totiž to stejné, jako tomu bylo minule – ničení, chaos, destrukce, volnost. Na těchto čtyřech jednoduchých pilířích je založená veškerá hratelnost, na kterou se dámy a páni ze studia soustředí nejvíce. Podle informací, kterých jsme se dočkali hned při oznámení, nabídne hra absolutní pozemní, podvodní a vzdušnou svobodu.

Klik pro zvětšení (Just Cause 3 - preview)

A to nejen díky novým možnostem vystřelovacího háku, který se tentokrát zahákne za drtivou většinu objektů na mapě, ale i padáku a novému plachtícímu obleku pro lepší, efektivnější a několikanásobně rychlejší cestování vzdušným prostorem.

Just Cause 3 vychází příští rok pro PS4, Xbox One a PC
Tyto pilíře budou tedy opět hrát hlavní prim. Rozloha mapy bude sice stejná jako v druhém díle, tedy 400 čtverečních mil, ovšem o to více bude propracovanější, detailnější a zábavnější. Již od samotného začátku bude hráči umožněno prozkoumání všech tří hlavních částí mapy.

Během řádění pro svrhnutí diktátorského generála budeme také muset ničit nejrůznější benzínky, propagandistické billboardy nebo věznice, které po vítězství obsadí Rico svými lidmi, čímž se také vytvoří místo pro rychlé cestování.

Klik pro zvětšení (Just Cause 3 - preview)

Zajímavý je také systém zdraví, který nebude počítat ani s lékárničkami a ani s automatickým doplňováním. Při větších zraněních ztratí obrazovka barvy, nepřátelé se zvýrazní a jediné, co vám rychle zvýší zdraví není nic jiného, než právě destrukce. Čím větší vyvoláte chaos a destrukci, tím víc obdržíte bonusů, což v tomto případě znamená prudký nárůst zdraví. Určitě stojí i za zmínku fakt, že prostředí bude zcela zničitelné.

Hlavním tématem třetího dílu je totiž to stejné, jako tomu bylo minule – ničení, chaos, destrukce, volnost.

Hra nabídne samozřejmě i širokou škálu zbraní a vozidel, přičemž na obou prvcích vývojáři tvrdě zapracovali. Zatímco studio najalo několik bývalých vývojářů z Criterion Games, tvůrců série Burnout, pro zlepšení ovládání vozidel, hráč bude mít příležitost si zastřílet jak z brokovnic a různých samopalů, ale také bude moci přivolávat nejrůznější letecké nálety nebo sabotovat vzdušné letouny C4.

Jistě si také pamatujete uniklé obrázky, které předcházely oznámení. Na nich jsme mohli vidět rozsáhlý černý trh, tedy herní obchod pro zbraně a vozidla, s až příliš využitými mikrotransakčními možnostmi. Ty studio zavrhlo hned při následovném oznámení, přičemž se prý jednalo o model hry v brzkých fázích vývoje.

Klik pro zvětšení (Just Cause 3 - preview)

V Just Cause 3 nebudou žádné mikrotransakce a co možná i zamrzí, ani žádný multiplayer. Alespoň ne na konzolích. Na PC můžeme možná očekávat nějakou menší podporu, ale o zbytek se nejspíše bude muset postarat komunita.

Vývojáři z Avalanche Studios se s tím jednoduše nepářou a zejména fanoušky série potěší jejich věrnost k základním prvkům série. A i když prozatím nevíme, kdy přesně si třetí Just Cause zahrajeme (2015 je jistý), v průběhu příštího roku se můžeme těšit na další várky informací, obrázků a videí.


CGwillWin