speciál
Život hráča naplno: Herný žurnalista #1

Život hráča naplno:  Herný žurnalista #1
Život hráča naplno:  Herný žurnalista #1
11:17, 10.09.2014

Dávno predtým, než som pracoval v predajni s videohrami som túžil byť herný redaktor. Jednoducho si vybudovať kariéru recenzenta a živiť sa tým. Inšpiráciou mi boli autori časopisov Score, Gamestar alebo Level. Neskôr som ešte hltal každú stránku časopisu Doupě. To bolo už v čase, kedy som tvoril môj diskmag Bonusgame, ktorého som bol samozvaným šéfredaktorom. Stále som veril, dá sa tým živiť. Prtlacitom väčšina česko-slovenských redaktorov to má ako hobby a živí sa úplne inou prácou. Buď je to klasická žurnalistika, písanie do odborného počítačového časopisu, alebo úplne niečo iné.

Nakoniec, aj ja som vycúval z herného odvetvia, ktorým sa na Slovensku až na výnimky zarobiť dobre nedá. Hry už mám čisto ako hobby a písanie o nich taktiež. Nakoniec mi trochu do vrecka prispieva recenzovanie kníh do tlačeného média. Pri hrách môžem byť vďačný za recenzovaný kus zdarma.

Klik pro zvětšení (Život hráča naplno:  Herný žurnalista #1)

Ale je to tak aj dobre. Síce pubertálny sen sa nenaplnil, ale život ide ďalej a vynárajú sa nové sny. Skrz skoro desať ročné skúsenosti s písaním o hrách a stretávanie sa s kolektívom podobného zamerania a kolegami z oboru žijem život taký, ktorý ma nenormálne baví. Jednoducho som našiel krvnú skupinu, s ktorou si rozumiem. Nemusí ma rovno hneď živiť, aj keď je to krásna predstava. Podobne ako piloti sa stretávajú v aerokluboch, my sa stretávame na rôznych výstavách, akciách a podobne, výnimočne len tak niekde v krčme.

Aj vďaka tomu sa kvalita a obsah Czechgameru skokom zlepšuje.

Spájajú nás nie peniaze a zárobok, ani každodenná rutina. Spája nás spoločná téma na diskusiu, zdieľanie životných problémov a v našej redakcii už skoro rok spoločný chat na facebooku, na ktorom denno-denne diskutujeme. Aj vďaka tomu sa kvalita a obsah Czechgameru skokom zlepšuje. Musíte posúdiť sami. Takže hoci to stálo mnoho rozmýšľania, hernú žurnalistiku len tak neopustím. Vďačím jej za mnoho úžasných spomienok a to ešte ani netuším, čo ma v budúcnosti ešte čaká. Dostanem sa podobne ako Petr Schwank aj ja niekedy na Gamescom, pôjdeme na E3 do Los Angeles? A čo návšteva priamo vo Valve? Ťažká predstava? Ani nie.

Klik pro zvětšení (Život hráča naplno:  Herný žurnalista #1)

Nech už je to čokoľvek, čo môžem zažiť, zo všetkého najviac si cením komunitu a moju chuť písať. O čom svedčí ťukanie písmen nielen o videohrách, ale sú to aj básne, próza, recenzie na knihy, sem-tam filmy. Hlavnú osou však stále lemujú hry a to je dobre. A už som zažil celkom dosť, aj keď v porovnaní s mojimi skúsenejšími kolegami asi nie až toľko.

Hlavná otázka zo seriálu bude, či sa oplatí písať o hrách. Väčšinou chúťky písať o hrách začínajú v pubertálnom veku. Hráč som už od útleho detstva, takže celý život to u mňa hýri hrami. V mojom okolí bolo hráčov neúrekom, ale len nepatrná časť z nich chcela písať o hrách. Čiže tí čo majú to odhodlanie, čas a chuť, tých nie je veľa. Takých bude stále menej a menej. Obávam sa, že budúcnosť hernej žurnalistiky je vo videách napríklad na Youtube. Už teraz vydavateľom zvyšujú viac predaje Youtuberi ako klasický recenzenti. Čoho sa celkom v redakcií obávame.


CGwillWin