preview
Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight - preview
Batman: Arkham Knight - preview
18:33, 15.03.2014

Netopýří superhrdina ze stáje DC se za posledních několik let stihl docela dobře ohřát v herním průmyslu, kam si z toho komiksového odskočil kvůli Arkham Asylum z roku 2009. Před tímto velkolepým příchodem temného rytíře na herní scénu bylo samozřejmě mnoho lidí velice skeptických o jakékoli Batmanovské hře, už jen díky nespočtu nepovedených herních titulů se stejnojmenným názvem. Nakonec vše dopadlo dobře, Arkham Asylum oslavil úspěch a vývojáři z novopečeného herního studia Rocksteady se vrhli na Arkham City a posléze byl vytvořen i víceméně odbočkový Arkham Origins od lidí z Warner Bros. Games Montréal.

Batman: Arkham Knight je čistě singleplayerová akce, která nebude obsahovat prakticky žádné prvky multiplayeru

Protože série potřebovala, podle slov vývojářů, pořádný kulervoucí závěr, začátkem tohoto týdne oznámil už tradiční Gameinformer, že se v průběhu roku 2014 dočkáme Arkham Knight, nextgenového zakončení trilogie. Podle informací, které jsme našli ve všech zákoutí internetů, to bude opravdu epické a kulervoucí, tak jak jsme ostatně i chtěli.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Batmobil aneb nejlepší vozidlo v historii videoher

Největší novinkou bude v tomto pokračování Batmobil, prodloužená ruka netopýřího muže, která si v Arkham Knight zahraje něco mezi druhými a prvními houslemi. Podle vývojářů je to něco, co chtěli do série vždy zakomponovat a nyní, když se nemusí soustředit na nižší výkon staré generace konzolí, je pro to nejvhodnější doba. Batman si bude moci vozidlo kdykoli přivolat a následně jej opustit stylovým výskokem, jaký jste ostatně mohli vidět i v prvním traileru.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Celé město Gotham bude Batmobilu přizpůsobené, a to tak, že mnoho cest a uliček bude širších, pro lepší a pohodlnější přístup s vozidlem. A i kdyby se vám přes tento fakt podařilo nabourat, nevadí. Mluvíme tu přece o Batmobilu, no ne? Vozidlo je neprůstřelné, umí mnoho akrobatických kousků a je tak silné, že bez problému prorazí i stromy, ploty, zítky, kusy domů a jednoduše většinu věcí, kterému přijdou do cesty.

Jedna postava v Arkham Knight bude mít stejný počet polygonů, jako mělo celé město v Arkham Asylum z roku 2009

Také hádankář Riddler si přijde na své. Ve hře bude několik výzev, které otestují vaše řidičské umění a schopnosti zacházet se speciálními prvky vozidla. Toť k pravděpodobně nejlepšímu vozidlu, které se kdy ve hrách objevilo.

Gotham ve stylu Grand Theft Auto IV

Když už je ta řeč o Gothamu, ještě tu na chvilku zůstaňme. Samotní vývojáři nám totiž prozradili některé velice zajímavé informace o tomto rozlehlém prostředí, které se bude nacházet přímo v centru tohoto známého komiksového města. Zavřete oči a představte si prostředí a rozlehlost Arkham City, a to i se všemi jeho propracovanými detaily, které jste si bezesporu při hraní dostatečně vychutnávali. A teď si představte, že v Arkham Knight budou všechny přístupné lokace zabírat přibližně pět krát tolik prostoru, co lokace v Arkham City. Rocksteady se také nechal slyšet, že město bude rozděleno celkově do tří větších ostrovů, které budou rozlohově konkurovat čtvrtému GTA.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Rozlehlost nicméně není tak důležitá, alespoň ne pro vývojáře. Detaily jsou to, na čem při vývoji bude nejvíce záležet, což se na hře projeví v několika následujících faktorech. V Arkham Knight nebudou žádné načítací obrazovky a sekvence, které trápily mnoho hráčů u druhého dílu. Také nebude nouze o nepřátelské skupinky, nebo chcete-li gangy, které na vás budou čekat na všech možných i nemožných zákoutích mapy (budou i náležitě uskakovat před blížícím se Batmobilem). Jejich počet na obrazovce se sice rapidně zvýší, ale to i počet nových zakončovacích chvatů a komb, které Batman bude umět.

Na obrazovku se prý vejde až 50 takových zloduchů. Abyste takový počet zvládli, vývojáři zakomponovali novinky jako zneškodnění čtyř postav na jednou za pomocí efektního slow-motion záběru, využívání prostředí k vašemu prospěchu nebo i okamžité KO za pomocí batarangu.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Jak je vůbec možné, že ještě někdo dobrovolně bydlí v Gothamu?

Důležité je se taky zmínit o tom, proti komu budeme tentokrát stát. Joker na konci druhého dílu zemřel a s ním i podstatná část Gothamského podsvětí. Podstatná, ale ne celá. Pořád nám tu zbyli v této sérii už profláklí Penguin (Nolan North), Two-face (Troy Baker), Riddler, Harley Quinn (Tara Strong) a mnoho dalších, se kterým jsme zatím měli i neměli tu čest.

Každý záporák bude mít své vlastní mise.
Co je ovšem důležitější, je semknutost všech záporáků. Po smrti Jokera, přesněji rok po skončení druhého Arkham City, se totiž všichni významnější kriminálníci spojili dohromady a Scarecrow pohrozil městu bombovým útokem, za pomocí jeho nervového plynu vyvolávajícího panický pocit strachu. Obyvatelé jsou proto evakuování a v Gothamu už zbyli pouze ochránci zákona, všichni tito zloduši a Bruce Wayne, nebo-li Batman. Proto nikoho jiného v ulicích potkávat nebudete.

Na výpomoc nám přispěchá i Oracle (Barbara), na oko zmizelá dcera Gordona. Ta bude Batmonovi podporou ve všech nástrahách, a to i těch osobních. Oba totiž znají své pravé identity, což je podle Rocksteady dokáže značně sblížit.

Klik pro zvětšení (Batman: Arkham Knight - preview)

Dechberoucí grafika a detaily

Vývojáři budou u tohoto dílu spoléhat hlavně na detaily, a to i ty grafické. Jelikož je Arkham Knight určen pouze pro konzole nové generace a PC, vývojáři mají podstatně větší počet možností. Albert Feliu, hlavní designér postav, například prozradil, že jeden charakter bude mít stejný počet polygonů, jako mělo celé město v Arkham Asylum (!). Podobného pokroku se dočká i Batmobil, který bude využívat 160 mb paměti a bude zobrazen prostřednictvím sta tisíce polygonů. Jen pro informaci, 160 mb by u Xboxu 360 znamenalo skoro všechny prostředky konzole pro jednu hru.

Albert se také rozpovídal o fyzice oblečení za pomocí technologie Apex, díky které bude Batmanův plášť a Gordonův kabát vlát na povel počasí a větru. Pokud se náhodou rozprší, detailní kapičky deště budou po plášti krásně reálně stékat. Na obličejích také samozřejmě půjde vidět každá detailní vráska. Arkham Knight má mít obecně jeden z nejlepších vizuálů, které jsme kdy ve hrách mohli spatřit.

Trilogie se uzavře tento rok, v doposud neoznámeném měsíci a dni. Dá se předpokládat, že si Batman: Arkham Knight zahrajeme klasicky až v podzimní nebo vánoční sezóně, která se zdá jako nejreálnější východisko pro vydání hry této velikosti. Nový Batman je vyvíjen pro Playstation 4, Xbox One, který by měl být touto dobou dostupný i u nás, a PC.



CGwillWin