retro
Retrogamer: Metal Gear Solid

Retrogamer: Metal Gear Solid
Retrogamer: Metal Gear Solid
11:37, 14.02.2014

Už je to téměř šestnáct let, co se na konzoli PlayStation 1 objevilo zjevení jménem Metal Gear Solid, pokračování dvojice titulů z konce osmdesátých let. Vzhledem k tomu, že nás letos čeká vydání pátého plnohodnotného dílu, napadlo nás, že bychom si v rámci naší série Retrogamer mohli na tuto klasiku zavzpomínat. Jako takový malý předkrm toho, co nás ještě čeká.

Radioaktivní Aljaška

Příběhová kampaň je zasazena na americkou nukleární základnu na jednom z Liščích ostrovů na Aljašce. Normálně se zde likvidují již nepotřebné nukleární zbraně, jenže vládu nad ní momentálně převzala teroristická organizace Sons of Big Boss, která s nimi má tak trochu jiné plány. Vyhrožují, že pokud do čtyřiadvaceti hodin neobdrží ostatky „legendárního žoldáka“ Big Bosse a jednu miliardu dolarů, využijí robota s označením Metal Gear REX ke kruté odplatě. REX totiž může být vybaven nukleárními střelami, které jsou schopny zasáhnout jakýkoliv cíl na Zemi.

Klik pro zvětšení (Retrogamer: Metal Gear Solid)

Klik pro zvětšení (Retrogamer: Metal Gear Solid)

Do akce je tedy povolán v té době (příběh je zasazen do února 2005) již bývalý speciální agent Solid Snake. Stojí před ním důležitý úkol: zlikvidovat teroristy a zachránit Donalda Andersona ze společnosti DARPA a Kennetha Bakera z ArmsTechu. Když je však Snake zachrání a oni chvíli poté záhadným způsobem umírají, snad na infarkt, v hlavním hrdinovi roste podezření. Něco tady zkrátka nesedí...

Hlavně v klidu

Hratelnostně je Metal Gear Solid velice podobný svým předchůdcům. Po většinu času se budete skrývat před nepřáteli, vyhýbat se bezpečnostním kamerám a řešit nejrůznější hádanky. Oproti současným hrám je skvělé, jak vás nikdo nedrží za ručičku a pokud chcete, můžete všechno vyřešit pouze vlastní hlavou. Teprve když jste v koncích, vyplatí se rádiem kontaktovat některého z pomocníků, kteří se vám pokusí napovědět (či rovnou dají správnou odpověď).

Klik pro zvětšení (Retrogamer: Metal Gear Solid)

Klik pro zvětšení (Retrogamer: Metal Gear Solid)

O hádankách bychom se rádi zmínili ještě o něco podrobněji, neboť jsou na tehdejší dobu (a vlastně i dnes) velice nápadité. Však posuďte sami: jak projít přes řadu neviditelných laserů? Jak udržet v teple rozehřátou přístupovou kartu? Jak na dálku zničit rozvaděč elektřiny, díky němuž je celá podlaha pod proudem? A to je jen pár příkladů. Speciálně chceme zmínit ještě dva momenty, které se nám líbily asi nejvíce. Jednak je to hledání kontaktní frekvence Meryl a také souboj s Psycho Mantisem. V obou případech totiž musíte použít velmi neortodoxní řešení. Je pravda, že pokud hrajete na emulátoru, můžete mít menší potíže, ale to je „váš problém“.

Plížení také pravidelně střídají akční souboje s hlavními protivníky. Každý z nich je pochopitelně trochu o něčem jiném a musíte k němu přistupovat s jinou taktikou a využívat jiné předměty. Ten podle nás vůbec nejlepší na vás čeká přibližně ve čtvrtině hry, kdy změříte síly s Psycho Mantisem. Duel s ním si nás získal nejenom díky svému průběhu, ale i tím, co mu předchází. Pravda, dnes už to takový efekt není, zvlášť když máte v PlayStation 1 prázdnou paměťovou kartu (ruku na srdce, kdo by v dnešní době doma našel nějakou plnou?), nicméně tehdy to muselo být úžasné.

Klik pro zvětšení (Retrogamer: Metal Gear Solid)

Klik pro zvětšení (Retrogamer: Metal Gear Solid)

Prostřelená vesta

Kdybychom měli zpětně odhadnout, co hráčům na Metal Gear Solid vadilo asi nejvíce, napadají nás dvě konkrétní věci. Za prvé je to fakt, že v některých situacích se autoři tak vehementně snaží něco vysvětlit, až si připadáte jako kdyby pochybovali o hráčově inteligenci. Stejně tak by některým mohla vadit délka příběhových cutscén, která se blíží i deseti minutám. To by ani tak nevadilo, kdyby jste čas od času neměli pocit, že se víc díváte než hrajete. Skutečně si občas připadáte jako v interaktivním filmu, což pochopitelně nemusí všem vyhovovat. Ve své recenzi na to koneckonců tenkrát upozorňoval i zahraniční Games Radar.

Snake? Talk to me, Snake!! SNAKE?????

Ani přes tuto drobnou výtku se nebojíme Metal Gear Solid označit za skvělou hru, která vás bude bavit i šestnáct let od vydání. Občas se sice spíš díváte než hrajete, ale pokud se přes to dokážete přenést, budete odměněni. Kvalitní a zamotaný příběh, zábavné souboje s hlavními protivníky nebo nápadité hádanky,... Našli bychom toho určitě ještě víc. Pokud se tedy už nemůžete dočkat vydání Metal Gear Solid V: The Phantom Pain a Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, zkuste si své čekání zkrátit takto. Vzpomínkou na díl, který to vlastně celé začal.


CGwillWin