retro
Mortal Kombat 4

Mortal Kombat 4
Mortal Kombat 4
00:00, 12.12.2004
Legenda Mortal Kombat

Je tomu už pár let(přesněji v roce 1997), co na naše monitory přišlo již čtvrté pokračování hry z jednoho velmi oblíbeného tématu. Mortal Kombat byl již předlohou několika filmům, ať už hraným nebo kresleným, desítkám comicsům, karetním hrám, knížkám, atd. a jeho jméno je celkem výnosnou licencí, ať už v jakémkoliv z výše uvedených oborů. Pokud vyšla nějaká hra nesoucí jeho jméno, tak většinou na platformu Playstation. Pár jich sice na PC vyšlo, lépe řečeno minimum, avšak jejich vydání doprovázela velmi rozdílná kritika. Pokud vás tedy zajímá, jak dopadla mortal kombat čtyřka, tak čtěte dál...

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Příběh povypráví o jednom ze starých bohů, zlém Shinnokovi, který byl, kvůli svým několika nezdařilým pokusům o ovládnutí Země, vesmíru, vyvraždění ostatních bohů apod., na věky uvězněn ve spárech Pekla. Shinnokovi se bohužel podařilo dostat ven, díky několika dalším podrazům, jako sesazení Satana z jeho trůnu a nastoupení na jeho místo. Vrátil se zpět ovládnout Zem spolu s několika jeho špatnými poddanými, jako jsou temný čaroděj Quan Chi, vražedný Noob Saibot(pozpátku znamená Tobias Boon, což jsou jména tvůrců hry), hadí muž Reptile, zákeřná Tanya a tajemný Scorpion a to hlavně s úmyslem pomstít se. Zemi začíná pomalu pohlcovat mrak temnoty, avšak o jejím osudu musí podle prastarých pravidel rozhodnout turnaj, což nemůže ani temný pán Shinnok porušit. Překazit plány se mu v tom pokusí Shinnokův syn a božský ochránce Země Raiden, spolu s ním ještě malá partička pozemšťanů, v jejich čele je slavný Liu Kang, který je trojnásobným mistrem Mortal Kombatu, dále pak bůh větrů a bouřek Fujin, masový vrah Jarek, krásná Sonya a kabrňák Jax ze speciálních jednotek, pak ještě Kitana, Kai a samozřejmě mrazivý Sub-Zero. Turnaj začíná, nechť zvítězí ten lepší...

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Souboj jak má být

Pod pojmem Mortal Kombat se vám určitě vybaví zápasy na život a na smrt nabouchaných bojovníků, kterým jde jen o jedno a to zvítězit. Přesně takový je také Mortal Kombat 4. Hra je pouze a jen o bojích mezi jednotlivými soupeři, takže pokud nemáte rádi násilí a krev(se kterým se zde rozhodně nešetří), tak asi pro vás tahle hra není ostatně stejně jako pro děti. Ze začátku si vyberete jeden z několika módu hry, mezi které patří trénink, tournament, endurance, team a klasická bitka(jednotlivé módy viz. níže). Poté si už jen stačí zvolit bojovníka (popřípadě prostředí, kde se bude souboj odehrávat a obtížnost) a můžete se pustit do boje.

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Postavy

V Mortal Kombat čtyřce máte na výběr z celkem 15 vyvolených hrdinů. Jsou zde ještě 3 bonusové postavy, které ale musíte vyvolat menším trikem(Meat, Goro a Noob Saibot), ale zahrát si za ně můžete. Postavy jsou známé jak z filmů, tak i z předešlých verzí hry a každá je v něčem výjimečná a je opatřena nějakou speciální vlastností. Mezi nejhezčí a asi i nejlepší postavy ve hře rozhodně patří Quan Chi(můj oblíbený:), Liu Kang, Sonya, Sub-Zero a samozřejmě i Goro. Postavy jsou ale všechny takřka vyrovnané a žádná z nich není nijak hendikepovaná(třeba rychlostí pohybu atd.) oproti jiné. Liší se pouze v kouzlech a speciálních tricích.

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Ovládání

Všechny triky a kouzla děláte pouze za pomocí několika kláves(všechny si můžete samozřejmě libovolně nadefinovat). Zpočátku může někomu přijít ovládání hry divné a nepochopitelně složité, avšak vše je pouze a jenom o zvyku a o tom, jak hru často hrajete. K základním pohybům ve hře slouží chůze dopředu, dozadu, výskok a přikrčení. Dále zde je jedno tlačítko k běhu, takže pokud ho držíte a váš pohyb směřuje k nepříteli, tak vaše postava běží. K boji jsou zde určeny čtyři další klávesy a to na úder do pasu, úder na hlavu, kop do pasu a kop na hlavu. Všechny tyto čtyři základní útoky můžete používat v jakékoliv poloze, tedy jak ve vzduchu, ve stoje, tak i v přikrčení. Dále lze provádět několik jednoduchých bojových akcí, jako třeba kop z otočky(šipka od soupeře + kop na hlavu), podmet(šipka od soupeře + kop do pasu) a každá postava umí dvě speciální akce, které provedete jednoduše tak, že se přiblížíte co nejblíže k soupeřovi a zmáčknete buď úder do pasu nebo kop do pasu. Ať už děláte jakýkoliv z těchto triků, všechny jsou svým způsobem legrační. Postavy se komicky kroutí a vydávají prapodivné zvuky. Jako poslední tlačítko je zde blok, který vám slouží na obranu proti soupeřovi.

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Kouzla

Důležitou částí ve hře jsou kouzla. Tak jako u úderů i kouzla děláte za pomocí šipek/kláves. Všechny postavy ovládají jiný počet kouzel(všechny je můžete vidět, když při souboji zmáčknete F4), někteří vrhají různé firebally, jiní používají svoje speciální bojové útoky, někdo má zas schopnost různě se teleportovat po mapě, atd.. Jak je zřejmé, kouzel je zde tedy habaděj a o jejich významu v boji není třeba pochybovat. Pokud se chcete nějaké kouzlo u vašeho oblíbeného bojovníka naučit, je třeba porozumět kombinacím, ve kterých je dané kouzlo zobrazeno. Jakmile zmáčknete F4, uvidíte několik písmen vyjadřující ono kouzlo, které když v určitém pořadí namačkáte, tak se vám povede daný trik. Všechny značky jsou zkratky anglických výrazů, jako LP/HP(low/hight punch), LK-HK(low/hight kick), B/F(back/forward)

U/D(up/down), atd., takže vám jejich porozumění a naučení určitě zpočátku nějaký ten čas zaberou. Pokud se ale některá kouzla u vašeho bojovníka naučíte správně používat, může se z vás stát snadno masový vrah v Mortal Kombatu.

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Zbraně

Téměř každá postava(mimo Gora) může v boji vytáhnout svoji speciální zbraň(jak ji vytáhnout se můžete podívat v boji, když zmáčknete F4), kterou zle použít pro účinnější ničení nepřátel. Zbraně jsou u jednotlivých bojovníků různorodé, někteří mají pouhý meč nebo palici, ale třeba takový Sub-Zero má kouzelnou mrazící hůl, se kterou když se někoho dotkne, tak ho zajisté zmrazí. Pokud si ale vytáhnete na pomoc danou zbraň, neznamená, že vám zůstane až do konce zápasu(soupeř vám ji může kdykoliv vyrazit a následně také sebrat nebo hodit po vás). V některých mapách se na zemi objevují předměty jako kameny, lebky, které můžete sebrat(přikrčení + tlačítko pro běh) a automaticky je hodíte po soupeři. Tyto předměty se určitě vyplatí sbírat, neboť neubírají zas tak málo a po jejich zasažení soupeře se protivník srazí k zemi.

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 4)

Módy

Jak již bylo zmíněno, ve hře máte na výběr z celkem pěti módů hry. Zpočátku se zdá, že je to na hru takovéhoto žánru až moc, ale opak je samozřejmě pravdou. Každý mód se sice od jiného v něčem liší, ale všechny jsou založeny stejně na tom samém a to bojích 1 vs. 1.

Prvním módem hry je naučný trénink , který by vás měl naučit jak se má bojovat. Ze začátku ho mohu jenom doporučit, neboť si zde můžete zahrát jak sami proti počítači(buď aktivnímu nebo neaktivnímu), tak proti jinému lidskému protivníkovi. Vybíráte si zde vašeho a oponentova bojovníka, popřípadě obtížnost počítače, prostředí a to je všechno.

Druhým módem je tournament . Jedná se o klasický vyřazovací systém, ve kterém vždy jeden postoupí a druhý vypadne, až zbude jen jeden poslední, který porazil všechny ostatní a ten vyhrává. Tournament si můžete zahrát buď ve čtyřech nebo osmi hráčích, přičemž lidských hráčů může hrát 1-8(zbytek se doplní oponenty).

Třetím způsob hry, který Mortal Kombat 4 nabízí je endurance . Zde můžete hrát buď klasickou kampaň s tím rozdílem, že se vám počet životů z jednoho zápasu přenáší do druhého, takže to je pro ty, kterým se už zdá kampaň jednoduchá. Druhou možností je hra human vs. human, kde postupně hrajete za všechny postavy(jakmile s jednou prohrajete, hrajete za druhou), tak dlouho dokud jeden z vás nevystřídá všechny postavy, čímž prohraje.

Jako čtvrtá možnost se vám nabízí team hra , ve kterém si každý tým vyberete 1-5 bojovníků, kteří pak spolu postupně vyřazovacím systémem bojují. Vyhrává ten, který dříve zlikviduje všechny soupeřovy bojovníky.

Poslední volbou je klasická kampaň . Zde máte na výběr z 5 různých levelů obtížností. V každém sloupci se musíte postupně probojovat s vaším bojovníkem až k samotnému Shinnokovi, po jehož poražení jste dohráli hru. Shinnok je ze všech postav ve hře teoreticky nejsilnější, neboť má vlastnost převtělit se do jakéhokoliv jiného bojovníka a využívat jeho schopnosti. Mnohem silnější je ale podle mě princ Goro, se kterým se utkáte vždy před Shinnokem. tato čtyřruká potvora umí opravdu zajímavé triky, které vás dokáží během chvilky dostat do bezvědomí a je tedy na něj potřeba ta správná taktika, jinak ho asi jen tak neporazíte.

-obrazek1-Úsměv!!!" src="/pics/clanky/DubyDu_12-12-2004-17-24-54_mk4.jpg" />

Tak to je zhruba tak všechno o Mortal kombat čtyřce. Určitě je škoda, že na platmorfmu pc nevychází mnoho her, jako jsou právě tyto. Mortal Kombat 4 má sice nějaké chybky a málo jich rozhodně není. I přes to se jedná o jednu z nejlepších doposud vydaných her tohoto žánru, která vás určitě bude bavit a za to zahrání rozhodně stojí...

Hodnocení: 72%

CGwillWin