preview
Battlefield Heroes

Battlefield Heroes - preview
Battlefield Heroes - preview
00:00, 19.04.2008

Módní trendy hýbají lidmi po celém světě. V jeden čas nosíte botky jako z kosmu, cítíte se in, a za 10 let vás nějaký guru módního světa zastaví na ulici, začne kroutit hlavou a se slovy: „Co to šmarjá nosíte, osobo!“, vaše sebevědomí odešle do nekonečných hlubin. Jenže vy se nedáte a po zhruba 50 letech své staré sedmimílovky opět vytáhnete do ulic a hle - jste hvězda čtvrti a každý chce mít obuv jako vy. Takhle podobně vznikají retra a návrhářům se díky jednoduchému přetvoření starého známého konceptu plní kapsy penězi. Podobnou retrorevoluci prožíváme ku příkladu i právě teď v novém tisíciletí a to nejen na poli módy, ale i v hudbě a co je pro nás nejdůležitější, také v hrách. Švédští stvořitelé kultovní, ryze multiplayerové FPS série Battlefield, Digital Illusions, na to šli ovšem od lesa. Smíchali prvky starých známých her v oknech a novinek v podobě browser her jako Travian anebo SoccerProject, jemňounce obšlehli cartoonový styl z Team Fortress 2 a navzdory svému názvu, tvrdě patřícímu plnohodnotným AAA titulům, šel do vývoje (na základě enginu z BF 2142) nový Battlefield s přídomkem Heroes.

Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)

Online a nijak jinak!

Tato kompilace dala vznik zcela odlišnému titulu, než na které jsme byli od Digital Illusions zvyklí. Unikátní sbírku vojenské techniky 2. světové války z Battlefieldu 1942 a jeho datadisků, masivní multiplayer ze současnosti v Battlefield 2 a futuristickou Dobu ledovou z Battlefieldu 2142 vystřídaly komikově navržené scenérie a postavičky Battlefieldu Heroes. Zřejmě jste si stačili všimnout, že DICE se chystají paralelně vydat i kompletně konzolový titul Battlefield: Bad Company, exkluzivně vytvářený pro PS3 a Xbox360. Tihle “špatní hoši“ si zahrají, paradoxně ke svým kolegům, ve velkém příběhu (Battlefield byl a vždy bude předněji multiplayerový titul), což činí z Bad Company ryze singleplayerový počin. Možná i tím získali battlefieldští Hrdinové mnohem větší prostor v multiplayeru. Jenomže, co to plácám, Battlefield Heroes budou Battlefieldem po internetu a copak se dá být na internetu alespoň chvíli offline a probojovávat se singleplayerovými misemi s pozadím ve tvaru Stránku nelze zobrazit? Ne a troufám si říci, že žádný milovník jednoduchých, avšak co se týče internetového odvětví, velmi propracovaných titulů, nezůstane při pohledu na sytou akci v internetovém okně chladným a na single si ani nevzpomene.

Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)

Hezky anglicky a s reklamami

Jak už bylo řečeno, abyste přitáhli hráče k browser hře, potřebujete silné lákadlo. Hra musí mít jednoduché ovládání a snadno pochopitelný systém, musí obsahovat mocné online statistiky a multiplayerové možnosti všeho druhu. Nesmí být přeplněna inzercí, měla by být dostupná všem (nezávisle na rychlosti internetového připojení) a v základní verzi by měla splňovat bezplatné hraní a tím i maximální požitek ze hry. Battlefield Heroes nesplňují zrovna všechny položky a to i možná kvůli tomu, že to klasická browser hra prostě není a kam ji s čistým svědomím zařadit, bych vám nedokázal povědět ani hned teď z fleku, natož třeba o půlnoci. Když to vezmu od začátku. Jednoduchost. To je ke hře dozajista pasující výraz. K hraní vám totiž bude stačit pouze internetový prohlížeč, levnější počítač, no a samozřejmě vstupní periferie jako myš, klávesnice a výstupní - monitor a sluchátka. Prosté – jako na PacMana po netu. Multiplayerové možnosti jsou také neskrývaně obrovské. Přímo na webu si zjistíte vaši pozici v mezinárodních statistikách, o svých zkušenostech a problémech můžete diskutovat ve fóru, zbraně a militaristické doplňky kupovat a prodávat v Item Shopu, či rozdávat tvůrcům své názory na zlepšení pomocí webových messages. Ostatně sami vývojáři se nechali slyšet, že Battlefield Heroes má být plnohodnotně uzpůsoben hráčům a má se dále vyvíjet dle jejich požadavků, ale nesliboval tohle už někdo?



Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)


Play 4 Free!

Princip připojení se do hry je v rámci mezí velice primitivní. Nastartujete svůj prohlížeč, načtete stránku battlefield-heroes.com a pod logem nahoře na stránce jednoduše stisknete velké tlačítko ‘Play Now!‘ Pokud jste ovšem začátečníci, je nejprve nutné si vytvořit postavu. Jedná se o něco ve smyslu RPG, které je jako prvek vetkáno do BH plátna zřetelnou nití. Vyberete si stranu (k dispozici je ultranacionalistická skupina National Army a Royal Army, která je už od pohledu malinko sympatičtější) a profesi. Svého vyvoleného (ne, v BF opravdu žádnou ženskou nenajdete) oblíknete a jde se hrát. Nic složitého, ale jiný verdikt jste u takového typu hry ani nemohli čekat a takovéto hře jednoduchost rozhodně přispívá. Na rozdíl od všech kladů by vás ve hře přeci jenom měly trápit zmiňované inzerce. Reklamou se budete prokousávat nejenom ve hře (ingame reklamy), ale i třeba různě po webu. Jenomže jak jinak by si mohli “Hrdinové“ vydělávat na svůj provoz? Snad jen ještě mikro-platbami, o kterých níže.

Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)

We became heroes!

V jádru půjde o akci s pohledem ze třetí osoby, přičemž očima ovládaného vojáka byste bojiště mohli spatřit jen párkrát za hru ve výjimečných okamžicích (tato informace ještě nebyla plně potvrzena). Mód se nabídne pouze jeden, ale o to bude zajímavější. Dá se mluvit o jakési směsi klasického Team Deathmatche a zabírání daných pozic podobné Capture the Flag, nebo pokud jste hráli Mobile Forces (to byla ta první, co mi skočila na jazyk), tak něco ve stylu módu Holdout. Jednoduše - týmy budou, jak bylo řečeno, dva. Royal Army a National Army, s tím, že jediným rozdílem mezi nimi je vizáž. Vám zadaným úkolem je samozřejmě zlikvidovat nepřátele. Vy i váš soupeř máte po 50 životech (rozumějte narozeních). Jenomže to by byla trošku nuda a to si uvědomili i DICE a do lokací integrovali strategické bodové pole, které když obsadíte, můžete zabíjet dvojnásobnou silou. Jelikož jich bude podle všeho po mapě, které budou alespoň z počátku pouze dvě, rozeseto několik, tak to přímo vybízí k zlikvidování nepřítele během několika málo minut, ne-li sekund. A toho se lze trošku obávat…

Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)

Battlefield s prvky RPG - to vypadá zajímavě!

Novotou v sérii bude RPG systém přímo ve hře. Každou další vybojovanou úrovní (dosažené body a body potřebné k zdolání dalšího levelu budou zobrazeny v levém horním rohu obrazovky) získáte určitý počet bodů, které půjde rozdělit do vámi zvolených abilit. Každá postava bude mít i svoje speciály, ze kterých můžu namátkou vyjmenovat například neviditelnost nebo legální wallhack. Každým levelem se budou zlepšovat i vaše zbraně, více toho vydržíte a zesílí vám kulky (ty olověné samo sebou). Váš vzhled se také nebude poutat na vybranou předlohu a obecně bude na tyto prvky kladen velký důraz. Svého vojáka si budete moci naaranžovat podle libosti díky tzv. mikro-platbám, které zrovna velké prachy stát jisto jistě nebudou a originální vzhledy postav hře jedině prospějí.



Klik pro zvětšení (Battlefield Heroes - preview)



Posezení s přáteli na křídle letounu nebude vůbec od věci

Obě strany budou mít stejná povolání, které si na začátku vyberete a celou hru si od nich už neoddychnete. Představí se Gunner (velký milovník těžkých zbraní), Commando (něco mezi Sniperem a Spyem z TF2, čili tichý, ovšem tváří v tvář ne extra účinný voják) a Soldier (klasika - ovládá od všeho trochu). Aby autoři hru ještě více ozvláštnili, dočkáte se i těžké vojenské techniky, nevyjímaje bojových letounů. Právě letadlo vedle tanků a jeepů mi přijde opravdu kuriózní a na rovinu – nedokáži si představit, jak bude komikové bojiště vypadat z ptačí perspektivy. A ačkoli by měl být aeroplán jednomístný, měli byste se do něj naskládat dva - jeden bude řídit a druhý se posadí na křídlo a z výšky bude sestřelovat mravence bojující na zemi. Jako pilot začátečník dostanete k dispozici i padák. Jo, tohle vypadá moc slibně.

Takže řízná akce zadarmo?

Takže se nám rýsuje řízná akce zadarmo! Mapy budou až pro 16 hráčů a co ještě nebylo zmíněno, ve hře budete moci využívat vtipných i vážnějších gest. Mrtvému spoluhráči zasalutujete na důkaz vaší cti, že jste mohli bojovat po jeho boku anebo se začnete úšklebně vysmívat tankem právě zválcovanému protihráči, na důkaz ehm... smilování se vůle boží? Dokonale bude ve hře fungovat i tzv. Matchmaking, díky kterému se sváteční hráči nepotkají s (v traileru doslova zmíněnými) ultra-naskillovanými 15-letými gamery, kteří to hrají v kuse klidně i 8 hodin denně. Snad netřeba více zmiňovat a ono v podstatě ani nic co více vám ještě sdělit není. Teď už víte o připravované cartoonové střílečce od tvůrců série Battlefield, DICE, totiž opravdu všechno potřebné k tomu, abyste v létě (kdy mají BH vyjít) namísto ježdění k moři, po památkách nebo k babičce na statek, raději zasedli k počítači a tuhle říznou cartoonovou akci si prostě doma v klídku, a s pusou nacpanou nanuky, zahráli.


CGwillWin